fbpx

Fudbaleri na izborima

Još jedan fudbaler koji će zaigrati na terenu politike jeste Sandro Tovalieri (55), bivši napadač “Rome”, “Atalante” ili “Sampdorije”. Poznat je pod nadimkom Cobra i po tome što je u glavnom gradu bio autor prvog gola u Seriji A protiv “Napolija” Diega Maradone

 

Uskoro će prvi izbori u Italiji nakon pojave virusa korona. Više od 18 miliona Italijana pozvano je na birališta 20. i 21. septembra kako bi odabrali one koji će upravljati u sedam tamošnjih regija: Kampanijom, Ligurijom, Marcheom, Apulijom, Toskanom, Venetom i regijom Valle d’Aosta. Više od pet miliona glasača izabrat će također svoje nove gradonačelnike. Na izbornim su se listama našla mnoga imena poznata u Italiji. Riječ je o bivšim fudbalerima, trenerima, pa čak i vođi navijačkih ultrasa koji su odlučili napraviti iskorak u politiku.

Takav je slučaj i 62-godišnjeg Giovannija Gallija, koji je nekad bio golman “Fiorentine”, “Milana”, “Napolija”, “Torina” i “Parme”. Sada je na listi krajnje desničarske lige. Nije prvi put da je taj bivši fudbaler odlučio okušati sreću na izborima. Godine 2009. izazvao je tada mladog Mattea Renzija kada se na listi stranke Popolo della Liberta pojavio u utrci za gradonačelnika Firence.

Bio je drugi, osvojio je 40 posto glasova, što pamti kao svoju najslađu pobjedu. Iako je tu utakmicu izgubio, Galli nije bacio peškir i ovaj se put našao na listi desničarske koalicije u regiji koju posebno važnom smatra Matteo Salvini. “S obzirom na to da je Giovanni Galli toliko učinio za Firentince u fudbalu, moći će učiniti i puno za grad”, rekao je čelnik desničarske lige. Naravno, Galli se u javnosti i dalje nastavlja predstavljati kao “umjeren”, jeste dio liste lige, ali kao “neovisan” kandidat.

Galli će se suprotstaviti Renzu Ulivieriju, koji mu je bio trener u “Fiorentini”, a također je vodio ekipe poput “Napolija” ili “Sampdorije”. Ulivieri je danas predsjednik Italijanskog udruženja fudbalskih trenera i predstavit će se biračima u koaliciji “Toscana Sinistri”, ljevičarskoj političkoj formaciji, “jedinoj koja može postati istinska politička alternativa u regiji”, objašnjava on.

Još jedan fudbaler koji će zaigrati na terenu politike jeste Sandro Tovalieri (55), bivši napadač “Rome”, “Atalante” ili “Sampdorije”. Poznat je pod nadimkom Cobra i po tome što je u glavnom gradu bio autor prvog gola u Seriji A protiv “Napolija” Diega Maradone. Trenutni rivali su mu u Arezzu, prvom gradu u kojem je igrao. Tamo je dio popisa desnog centra pod nazivom “Civitas Etruria”. “Nedostajala im je sportska figura i izabrali su mene, Cobru”, objasnio je Tovalieri. Prihvatio je odmah izlet u politiku jer svoje znanje želi staviti u službu grada.

Gennaro Montuori, poznatiji kao Palummella, nije fudbaler, ali u Napulju je poznatiji od mnogih koji su nosili dres “Napolija”. U Maradonino vrijeme bio je vođa ultrafrakcije navijača tog tima i bio je u središtu brojnih kontroverzi. Trenutno na internetu emitira televizijske emisije posvećene “Napoliju” iz kućnog studija u kojem su svi zidovi obojeni u plavo i prepuni njegovih fotografija s argentinskom zvijezdom. “Ne volim toliko politiku, moja strast, kao što svi znaju, jeste ‘Napulj’”, rekao je. Čini se da se predomislio: nalazi se na listi “Forza Italia” za izbore u tom dijelu zemlje. Još jedan fudbaler na listi jeste Maurizio Zandenù, koji je osamdesetih bio igrač “Ancone”. On se nalazi na listi ljevičarskog kandidata Mauricija Mangialardija.

Ljubavna priča između lopte i politike u Italiji nije neuobičajena. Dovoljno je sjetiti se strasti bivšeg premijera Silvija Berlusconija prema voljenom AC “Milanu”, timu kojim je predsjedavao od 1986. godine, sve dok ga 2017. nije prodao kineskom poduzetniku. Kasnije je kupio mali klub “Monzu”, koji je uspio preći u Seriju B i sada radi na tome da ga uvede u prvu ligu sljedeće sezone.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!