fbpx

Francuski ministar ”uznemiren zbog posebnih polica za halal prehrambene proizvode”

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin kazao da treba dozvoliti da se karikature poslanika Muhammeda objavljuju u toj zemlji, te da se prikazuju ​​na nastavi u školama

 

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je ”uznemiren i šokiran zbog prisustva posebnih polica za halal prehrambene proizvode u marketima u toj zemlji”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Darmanin je za francusku televiziju “BFMTV” kazao da je to potpuno neprihvatljivo za francusko društvo.

“U marketima ne bi trebale postojati police samo sa halal prehrambenim proizvodima”, rekao je francuski ministar te dodao:

“Vjerska okupljanja počinju upravo ovako. Kapitalizam također ima odgovornost u svemu tome”, kazao je Darmanin.

Istakao je da treba dozvoliti da se karikature poslanika Muhammeda objavljuju u toj zemlji, te da se prikazuju na nastavi u školama.

Dodao je da društveni mediji igraju važnu ulogu u širenju terorizma i radikalizacije, napominjući da je samo u posljednje tri godine u Francuskoj zatvoreno 358 objekata, uključujući džamije, te protjerano 428 stranaca. Također je upozorio da bi u toj zemlji ponovo mogli biti izvedeni napadi.

U Francuskoj su posljednjih dana intenzivirani pritisci i racije na muslimanske nevladine organizacije i udruženja.

Darmanin je 19. oktobra izjavio da će mnoga udruženja i nevladine organizacije, te jedna džamija biti zatvoreni.

Podsjetimo, u četvrti Conflans-Sainte-Honorine u blizini Pariza 16. oktobra francuskom nastavniku Samuelu Patyju je odrubljena glava. Nastavniku je ispred njegove škole glavu odrubio 18-godišnjak kojeg je policija kasnije ubila. Nastavnik je učenicima na času nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda na što su roditelji reagovali.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI