fbpx

Francuska privremeno zabranila gasuljenje

Uz sve to i s eksponencijalnim porastom broja umrlih od koronavirusa, ponovno se pojavljuju priče o sistematskom kremiranju, što je praksa koja je tabu i u islamu i u judaizmu.

 

Zbog visokog rizika od zaraze Covid-19, francuske zdravstvene vlasti zabranile su određene pogrebne obrede. Jedan od njih je i gasuljenje. Prepreka za vjernike koji izgube svoje najmilije, posebno za muslimane i Jevreje, jer je taj čin duboko ukorijenjen u njihovim običajima.

“Ljudi imaju obrede tugovanja. Postoje ih u svim kulturama i sada ih ne mogu obavljati. To će uzrokovati tjeskobu i nezadovoljstvo preživjelih u mjesecima i godinama”, kazao je francuski neuropsihijatar Boris Cyrulnik. Njegove riječi opisuju situaciju kroz koju prolaze hiljade porodica koje tuguju zbog epidemije koronavirusa. A posebno vjernici.

“Morali smo vjernike obavijestiti o tim izuzetnim pravilima. Najvažnija stvar je obustavljanje gasuljenja“, kazao je Mohammed Moussaoui, predsjednik francuskog vijeća muslimanskog bogoslužja (CFCM).

CFCM je slijedio preporuke Visokog vijeća za javno zdravstvo (HCSP), koje je pred njega postavilo načelo predostrožnosti. Oni su jasno kazali da “osoba koja je umrla od koronavirusa može kontaminirati onoga ko je dodirne. Rizik je dokazan.”

Kasnije, iako je HCSP ublažio ograničenja, CFCM je radije održavao oprez, bilo da je rahmetlija bio zaražen koronavirusom ili ne. “Ono što nam se nije svidjelo je to što su nas ovlastili za kupanje uz uvjet da se dobro zaštitimo naočarima, kacigom, zaštitnim odijelom, rukavicama i da smo obučeni za ovu vrstu situacije”, rekao je Mohammed Moussaoui.

Glavna stvar je “spasiti ljudski život”, rekao je Richard Wertenschlag, glavni rabin Lyona. “U mjeri u kojoj postoji opasnost od zaraze, slijedit ćemo savjete vlade i liječnika. Za sahrane smo zabranili okupljanje, pogrebima može prisustvovati najviše 15 ljudi. Čak se i Šabat, najsvetiji dan za Jevreje može prekršiti kada je riječ o očuvanju ljudskog života. Prihvaćamo odricanje od pogrebnih obreda, jer je opasno za sve one koji će tijelo prevesti do pogrebnog mjesta.“

“Svi oni koji su umrli usred ove epidemije uzdignuti su u čin mučenika”, naglašava Mohammed Moussaoui. A velika većina tih mučenika morat će biti sahranjena u Francuskoj, jer je zračni promet zaustavljen. Nešto što bezbrojne porodice smatraju lošim, jer su mnogi pokojnici tražili da budu pokopani u svojoj zemlji porijekla. “Koliko znam, pokojnici turskog porijela još uvijek se mogu vratiti u domovinu, postoji sistem cargo letova, ali bez pratnje. Mislim da Alžir pokušava pokrenuti nešto slično, a Maroko proučava to pitanje. Ponekad je moguće vratiti tijelo ali bez pratnje”, detaljno opisuje predsjednik CFCM-a.

Moussaoui naglašava da osoba “u skladu s muslimanskom tradicijom treba biti sahranjena tamo gdje neko umre“. Prijevoz tijela je vjersko odstupanje. Drugo pitanje koje se postavlja odnosi se na parcele rezervirane na grobljima za korištenje vjerskim zajednicama. U islamu bi mezari trebali biti orijentirani prema Meki. “Samo oko 600 od 35 000 općina ima muslimanske grobnice. To je vrlo malo”, kaže Moussaoui.

Uz sve to i s eksponencijalnim porastom broja umrlih od koronavirusa, ponovno se pojavljuju priče o sistematskom kremiranju, što je praksa koja je tabu i u islamu i u judaizmu.

Strah je podstaknut nedavnim otkrićima o kremacijama u Kini tijekom pandemije. Čini se da sve ukazuje da je ta praksa omogućila vlastima da prikriju pravi broj žrtava Covid-19. Nekoliko hiljada ljudiviše od službenog broja od 3,304. Međutim, francuski predsjednik Macron isključio je tu mogućnost tijekom video-konferencije s predstavnicima religijskih zajednica u Francuskoj.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!