fbpx

FETO škola kažnjena s 4,5 miliona dolara zbog antikonkurentskog ponašanja

Concept Schools prekršili su Zakon o lažnim tvrdnjama učestvovanjem u nekonkurentnim ponudama, objavilo Ministarstvo pravde SAD-a

Sjedinjene Američke Države izrekle su kaznu u iznosu od 4,5 miliona američkih dolara školi povezanoj s terorističkom organizacijom FETO zbog učešća u nekonkurentnim ponudama, objavilo je Ministarstvo pravde, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je u utorak saopštilo da je Concept Schools sa sjedištem u državi Illinois prekršila Zakon o lažnim tvrdnjama učestvujući u nekonkurentnim ponudama u vezi s programom e-tarifa Federalne komisije za komunikacije (FCC).

“Concept Schools namjestila je konkurs za ugovore o e-tarifama između 2009. i 2012. godine u korist odabranih tehnoloških dobavljača, tako da je njena mreža škola smještenih u nekoliko država, uključujući Illinois, Ohio i Indianu, odabrala dobavljače bez smislenog, poštenog i otvorenog postupka nadmetanja“, navodi se u saopštenju.

Odabrani dobavljači škole povezane sa FETO-om također su osigurali opremu po višim cijenama od one koju je FCC odobrio za opremu iste funkcionalnosti.

Mreža FETO-vih škola u SAD-u primarni je izvor finansiranja za poslovne ljude povezane s organizacijom, koja je u Turskoj proglašena terorističkom.

Vršitelj dužnosti pomoćnika državnog pravobranioca Jeffrey Bossert Clark iz civilnog odjela Ministarstva pravde obećao je “ozbiljne posljedice“ za škole koje žele profitirati na račun američkih poreznih obveznika.

“Današnja odluka pokazuje našu stalnu budnost kako bismo osigurali da oni koji posluju s Vladom ne učestvuju u antikonkurentnom ponašanju“, istakao je Clark.

David Hunt, generalni inspektor FCC-a, rekao je da prema onima koji naštete procesu ugovaranja, poput zavjere radi namještanja konkurentskih ponuda, “neće biti tolerancije i biće agresivno istraženi“.

FETO i njegov vođa Fetullah Gulen, koji živi u SAD-u, 15. jula 2016. godine organizovali su pokušaj puča u Turskoj, u kojem je 251 osoba poginula, a gotovo 2.200 povrijeđeno.

Turska optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje čiji je cilj rušenje države kroz infiltraciju u turske institucije, posebno vojsku, policiju i sudstvo.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!