fbpx

FBiH: U 24 sata testirano 147 novih uzoraka i potvrđen 21 slučaj zaraze

U posljednja 24 sata testirano je 147 novih uzoraka i potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH - kazao je večeras na pres-konferenciji u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH Sanjin Musa.

Musa ističe da je devet novih slučajeva potvrđeno  u Tuzlanskom kantonu, šest u Zapadnohercegovačkom, tri u Kantonu Sarajevo, dva u Unsko – sanskom i jedan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– U Federaciji BiH do sada je testirano 737 osoba, a kod  95 je potvrđen koronavirus. Najviše slučajeva registrovano je u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (33), u Zapadnohercegovačkom registrovano je 17, Kantonu Sarajevo 13, Tuzlanskom kantonu devet, Zeničko – dobojskom  i Unsko – sanskom kantonu po osam, Bosanskopodrinjskom  pet, dok je u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu registrovan po jedan slučaj. Potvrđeno je i pet smrtnih ishoda – rekao je Musa.

Dodaje da su nova grupiranja potvrđena u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona, gdje je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi, a osim toga uvezena su dva nova slučaja u Tuzlanskom kantonu i Zapadno – hercegovačkom kantonu, dok su novi slučajevi, koji nisu dio ranijih grupiranja, detektovani u Uunsko – Sanskom kantonu.

Na osnovu dosadašnje analize, kod dva posto slučajeva riječ je o asimptomatskoj infekciji, blagi slučajevi su činili 81 posto, umjereno teški devet posto, a teška klinička slika zabilježena je kod osam posto pacijenata.

(FENA)

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!