fbpx

Evropa sve više tone u prljavu močvaru neprijateljstva prema Turskoj i islamu

Policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko su pogodili i razljutili muslimane širom svijeta, ističe se u saopštenu

 

Ured za komunikacije Predsjedništva Republike Turske izdao je saopštenje o rasizmu i islamofobiji, koji su ponovo u porastu u raznim zemljama Evrope, naveli su u srijedu iz turske ambasade u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rasističko, fašističko, islamofobno i ksenofobično shvatanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je već nekoliko godina u Evropi dobila značajan zamah, posljednjih sedmica je doseglo svoj vrhunac, ističu iz ureda.

“Policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko su pogodili i razljutili muslimane širom svijeta. Ova gomila, predvođena prvenstveno francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i holandskim političarem Geertom Wildersom, skriva se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, i stalno vrijeđa i kleveće islam, muslimane, Tursku, njen narod i sve naše vrijednosti, a time na nevjerovatan način provocira islamski svijet“, kaže se u saopštenju i dodaje:

“Konačno, takozvana karikatura, koja je danas objavljena kao novi pokušaj provokacija i uvreda takozvane medijske organizacije ‘Charlie Hebdo’, jasno je stavila do znanja da je jedina svrha ove gomile eskalacija napetosti kroz sve žešće uvrede. Najoštrije osuđujemo sve provokativne postupke kao i zloglasnu karikaturu ‘Charlie Hebdoa’, koja ne predstavlja ništa drugo nego prljavu močvaru ‘neprijateljstva prema Turskoj i islamu’, u koju Evropa svakim danom sve više tone. Naš narod može biti siguran da će se protiv dotične karikature poduzeti svi potrebni pravni i diplomatski koraci. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih drskih, zlonamjernih i uvredljivih koraka do kraja na razuman, ali odlučan način.“

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske naglašavaju da šutnja na buđenje ovog bolesnog mentaliteta koji je uzeo Evropu u svoje kandže, posebno u Francuskoj, zasnovano na Voltaireovim riječima kojim je prije nekoliko stoljeća opisao Sveto rimsko carstvo kao “Ni sveto, ni rimsko, ni carstvo“, pokazuje cijelom svijetu da jednakost, bratstvo i sloboda Francuske niti su jednakost, niti bratstvo, niti sloboda.

“Pozivamo sve države i njihove lidere, a posebno Francusku, da na odgovoran i pravedan način preduzmu potrebne korake protiv provokativnih napada koji se dešavaju posljednjih sedmica i zajednički se borimo protiv ovog shvatanja koje gazi sve vrijednosti i protiv njegovih pristalica“, zaključuje se u saopštenju.

U međuvremenu, javljeno je kako je najmanje pet osoba povrijeđeno u napadu kojeg su izveli armenski demonstranti koji su blokirali autoput A7 u istočnom francuskom gradu Isereu i nasrnuli na Turke koji su tim putem išli na svoja radna mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Očevici su za AA kazali da je grupa od 300-400 armenskih demonstranata blokirala autoput A7 i Isareu i to u oba pravca.

Blokada je izazvala velike gužve na cestama u pravcu Lyona i Marseillea.

Demonstranti su ušli u verbalne rasprave s vozačima koji su ostali zaglavljeni na casti, a potom su i fizički napali grupu turskih radnika.

Na mjestu incidenta povrijeđena su četiri radnika porijeklom iz Turske, među kojima je i jedan teže povrijeđeni koji je prebačen u bolnicu.

Na amaterskim snimcima s društvenih mreža se vidi kako demonstranti ogrnuti armenskim zastavama palicama tuku dvije osobe.

Francuska žandarmerija je saopćila da je povrijeđena najmanje jedna osoba.

Saobraćaj na autocesti A7 normaliziran je nakon što su se demonstranti razišli.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!