fbpx

Erdogan: Zapadni svijet inspiraciju za nauku od medicine do sociologije nalazio u našim korijenima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da je "nemoguće shvatiti budućnost bez razumijevanja prošlosti na šta nas podsjećaju aktuelni događaji u svijetu

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da je “nemoguće shvatiti budućnost bez razumijevanja prošlosti na šta nas podsjećaju aktuelni događaji u svijetu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske je na obraćanju u povodu svečanog otvorenja Upravne zgrade Univerziteta “Ibn Haldun” u Istanbulu podsjetio da je “zapadni svijet inspiraciju za nauku od medicine do sociologije nalazio u našim korijenima”.

Erdogan je ukazao i na značaj konstantnog razvoja obrazovnog sistema.

“Ono što nam treba su inovacije inspirisane tradicijom”, kazao je Erdogan.

Dan ranije, Erdogan je izjavio kako je Turska u proteklih osam mjeseci uspješne borbe protiv pandemije COVID-19 ubrala plodove investicija koje je ulagala u zdavstvo u proteklih 18 godina.

Erdogan je prisustvovao ceremoniji promocije realiziranih javnih projekata u jugoistočnoj provinciji Sirnaku, a tom prilikom je kazao da vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) ne pravi razliku među 81 provincijom, već istodobno radi na progresu i boljitku života na svakom pedlju Turske.

On je kazao da su i birači u pograničnom Sirnaku prepoznali da AK Partija zagovara politiku služenja narodu i ostvarivanju novih vrijednosti.

“Nakon martovskih lokalnih izbora, još smo odlučnije nastavili borbu protiv terorizma, a da je narod još jače digao glas protiv terorista i čvrsto stao u odbranu demokracije“, kazao je Erdogan i pozdravio majke koje u Diyarbakiru protestiraju ispred sjedišta partije Narodne demokratske partije (HDP) i traže da im se djeca vrate iz PKK-ovih kampova.

Na ceremoniji u Sirnaku predstavljen je ukupno 591 projekt koji je u toj regiji realiziran u oblastima obrazovanja, zdravstva, sporta, infrastrukture i sigurnosti, a sve u vrijednosti od 3,5 milijardi turskih lira.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da će aktuelna turska administracija nastaviti služiti svom narodu, a da su izbori i demokracija jedini izvori legitimiteta u toj zemlji. Poručio je da su na poraz osuđeni svi koji moć traže mimo volje naroda.

“Nećemo dozvoliti bilo kakva ugrožavanja volje naroda od strane bilo koje sile koja nije dobila povjerenje tog naroda“, porčio je Erdogan i dodao kako u budućnosti Turske nema mjesta za teroriste i one koji maštaju o pučevima.

On je također kazao da su na propast osuđeni i svi planovi smjene vlasti u Turskoj pomoću scenarija patentiranih u inozemstvu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!