fbpx

Erdogan podnio kaznenu prijavu protiv holandskog desničara Wildersa

Advokat turskog predsjednika Huseyin Aydin naveo je kako je osumnjičeni Wilders, u svom postu kojim je ciljao na predsjednika Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled. Naveo je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je kaznenu prijavu protiv lidera holandske krajnje desničarske Stranke slobode Geerta Wildersa zbog kaznenog djela “vrijeđanje predsjednika”, javlja Anadolu Agency (AA).

U kaznenoj prijavi koju je Erdoganov advokat Huseyin Aydın podnio glavnom državnom tužilaštvu u Ankari, navedeno je da je Wilders počinio kazneno djelo u kojem je vrijeđao Erdogana. U prijavi je istaknuto da to jasno predstavlja kršenje turskog zakona budući da je kazneno djelo usmjereno protiv predsjednika države.

U vezi s predmetnim krivičnim djelom, istaknuto je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja, a advokat se poziva i na odluke Evropskog suda za ljudska prava i Europske konvencije o ljudskim pravima (ECHR).

“Sloboda izražavanja ne može se smatrati neograničenim pravom i može biti ograničena na svrhe utvrđene u stavci 2. članka 10. ugovora. Ova situacija pokazuje da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i omogućuje intervenciju. Unatoč svojoj važnosti u demokratskom društvu, sloboda izražavanja nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima”, navedeno je u prijavi.

Advokat Aydin podvlači kako je osumnjičeni Wilders, u svom postu kojim je ciljao na predsjednika Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled”.

Uz sve navedeno, advokat Aydin je zatražio da se protiv osumnjičenog pokrene istraga za kazneno djelo i protiv njega otvori javna tužba.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!