fbpx

Erdogan: Naš narod je 15. jula izvojevao pobjedu koja će zlatnim slovima biti upisana u historiju

- Ističući kako Turska odlučnom borbom nanosi teške udarce svim terorističkim organizacijama, Erdogan je kazao da povrh svega ta zemlja čisti svoje institucije od virusa FETO-a


 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je turski narod 15. jula 2016. godine disao kao jedno biće i izvojevao veliku pobjedu o kojoj će se uvijek pričati i koja će u historiji biti upisana zlatnim slovima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, a riječ je o nacionalnom prazniku koji se obilježava povodom godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela na današnji dan 2016. godine.

Turski predsjednik Erdogan u Predsjedničkoj palati u Ankari ugostio je porodice šehida koji su dali živote suprotstavljajući se pučistima, kao i ranjene tokom tog izdajničkog pokušaja rušenja demokratskog poretka i izabrane vlasti u toj zemlji.

“One noći je naš narod, 83 miliona kao jedan, izvojevao veliku pobjedu koja nikada neće biti zaboravljena, o kojoj će se uvijek pričati i koja će zlatnim slovima biti upisana u historiju“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska odlučnom borbom nanosi teške udarce svim terorističkim organizacijama, Erdogan je kazao da povrh svega ta zemlja čisti svoje institucije od virusa FETO-a.

“Do danas smo pronašli i našem pravosuđu predali više od stotinu terorista koji su se skrivali u inozemstvu“, kazao je Erdogan i dodao da borba protiv izdajničke terorističke mreže FETO i dalje traje.

On je saopćio da je Turska fondacija Maarif u 18 država preuzela 214 obrazovnih ustanova koje su bile povezane s terorističkom organizacijom FETO, a da su takve ustanove i škole zatvorene u još 38 država.

“Nastavit ćemo tu odlučnu borbu sve dok i posljednji terorist FETO-a ne bude izveden pred lice pravde“, poručio je Erdogan.

Odavši počast svim šehidima i ranjenima tokom otpora pučistima, Erdogan je najavio nastavak podrške njihovim porodicama posredstvom Fondacije solidarnosti sa porodicama šehida i gazijama Turske.

Nešto ranije, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bi teroristi FETO-a tokom pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine u potpunosti srušili turski parlament da su bili dovoljno jaki za to, javlja Anadolu Agency (AA).

“Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da ne bi oklijevali da ubiju predsjednika, premijera i sve izabrane zvaničnike ove zemlje“, kazao je Erdogan na skupu koji se u kompleksu turskog parlamenta održava povodom četvrte godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, odnosno povodom Dana demokracije i nacionalnog jedinstva koji se obilježava u toj zemlji.

Poručio je da FETO izdajnici u noći 15. jula nisu slučajno bombardovali Veliku narodnu skupštinu Turske te da to nije bio običan pokušaj puča, naglasivši da iza toga stoje veliki interesi i računice.

“15. juli je posljednja karika u lancu borbe za biti ili ne biti koju stoljećima vodimo na prostorima na kojima živimo“, rekao je Erdogan, dodajući kako je vrlo važno prijećati se događaja koji su se desili tog dana.

“Ko god pokuša omalovažiti, karikirati i učiniti 15. juli bezvrijednim, znajte da pokušava prikriti duboki historijski značaj tog datuma“, istakao je predsjednik Republike Turske te dodao:

“Nakon što su 15. jula velikom brzinom likvidirane i dešifrovane ćelije FETO-a, Turskoj su se na svim poljima otvorili novi vidici i krenulo se s brojnim novim poduhvatima. Oružane snage Turske počele su obavljati operacije, koje dugi niz godina nismo uspjeli pokrenuti. Svugdje, od birokratije do poslovnog svijeta, naši građani su sa samopouzdanjem gledali u budućnost”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da će njegova zemlja nastaviti čvrsto braniti demokratiju i svoju nezavisnost i u budućnosti.

“Radi našeg vlastitog prosperiteta i interesa, u inat onima koji su pokušali Tursku baciti u vatru, nastavit ćemo braniti našu demokratiju i našu nezavisnost zajedno s našim narodom kao što smo uradili i u noći 15. jula”, rekao je Erdogan te dodao:

“Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da bi slavili oni koji su željeli turski narod izbrisati i protjerati iz Anadolije i Evrope te izbrisati sve tragove islama s ovih područja. Ali uz Božiju pomoć i otpor našeg naroda, njihova snaga nije bila dovoljna i pokušaj puča nije uspio”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da ponekad jedan veliki heroj može promijeniti sudbinu ogromnog naroda.

“Upravo 15. jula, milioni heroja pojavili su se širom naše zemlje i tako su zajedno odredili budućnost cijelog naroda”, kazao je turski predsjednik.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI