fbpx

Erdogan: Koraci snažne Turske neke uznemiruju, UN pao na ispitu tokom pandemije

Dotakao se i dešavanja na istočnom Mediteranu, poručivši da Turska samo želi da se poštuju njena prava

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Ujedinjene nacije (UN) pale na ispitu tokom pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ujedinjene nacije su još jednom pale na ispitu tokom pandemije. UN je tek nakon nekoliko sedmica prihvatio postojanje epidemije. Nisu pokazali nikakvu djelotvornost u smislu poduzimanja potrebnih mjera u borbi protiv pandemije i zadovoljavanja potreba”, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari.

Dotakao se i dešavanja na istočnom Mediteranu, poručivši da Turska samo želi da se poštuju njena prava.

“Oni koji su ignorisali Tursku na istočnom Mediteranu i uporno nametali svoje teze i mape, počeli su se primicati pregovaračkom stolu. Nikome ne želimo ugroziti njegovo pravo, zakone i dostojanstvo. Samo želimo da se poštuju naša prava, zakoni i postignuća”, kazao je Erdogan te dodao:

“Kada se snažno začuju koraci velike i snažne Turske odmah nakon toga raste i uznemirenost onih koji našu zemlju gledaju očima kolonizatora. Oni koji pokušavaju da poremete raznotežu u regiji i svijetu samo zbog animoziteta prema Turskoj time vlastitim rukama pripremaju svoj kraj”, rekao je Erdogan, napominjući da neki radi političke i ekonomske koristi uvlače svoje zemlje u katastrofu.

“Ne želimo da nekolicina, koja zagovara tenzije i neprijateljstvo, uvuče svoje zemlje u katastrofu samo radi političke i ekonomske koristi”, kazao je Erdogan te poručio:

“Još jednom ponavljamo da zemlje koje tokom humanitarnih kriza pokažu licemjerje i borbu za vlastiti interes, ne mogu svijetu pružiti prava i pravdu”, kazao je on.

Naglasio je kako se Turska vrlo efikasno i dobro bori protiv pandemije koronavirusa.

“Turska je jedna od zemalja koje su postale uzor drugima u svijetu u pogledu poduzetih mjeri protiv pandemije i usluga pruženih pacijentima”, kazao je Erdogan, dodajući da će biti pooštrene određene mjere u borbi protiv pandemije.

“U dvije od osam studija na razvoju vakcine uspješno su završena istraživanja na životinjama. Planiramo da ih stavimo u upotrebu u prvim mjesecima godine”, rekao je Erdogan.

Istakao je da se ekonomija Turske nalazi u dobroj situaciji uprkos posljedicama izazvanim pandemijom.

“Naša ekonomija šalje vrlo snažne signale rasta za treće tromjesečje nakon djelimičnog pada u drugom kvartalu”, kazao je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!