fbpx

Erdogan: Dok mnoge zemlje zbog COVID-19 ekonomski stagniraju, Turska se uspješno oporavlja

Turski predsjednik Recep Tazzip Erdogan porućio je kako je njegova zemlja postala jedna od rijetkih zemalja koja je povećala svoja ulaganja u razdoblju kada su se direktna ulaganja smanjila u cijelom svijetu

 

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da, iako mnoge zemlje prolaze kroz ekonomsku stagnaciju zbog epidemije koronavirusa, Turska vrlo ospješno provodi svoj proces oporavka, i da to potvrđuje snažna stopa rasta u trećem tromjesečju ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se putem videoporuke obratio na Međunarodnom investicijskom samitu koji je organizovalo Međunarodno udruženje investitora (YASED).

Istakao je kako će Turska nastaviti da ulaže sve napore koji će obezbijediti tehnološku transformaciju, ali povećati izvozne kapacitete.

Podsjetio je kako se epidemija koronavirusa nastavlja širiti kako u svijetu, tako i u njegovoj zemlji.

“Iako mnoge zemlje prolaze kroz ekonomsku stagnaciju zbog epidemije koronavirusa, Turska, hvala Bogu, vrlo ospješno provodi svoj proces oporavka. Snažnu stopu rasta koju smo postigli u trećem tromjesečju smatramo dokazom uspjeha naše zemlje u ovom periodu”, rekao je Erdogan

Istakao je kako Turska nudi vrlo važne prednosti, posebno za međunarodne investitore koji traže alternativu u azijskoj proizvodnoj mreži.

“Postali smo jedna od rijetkih zemalja koja je povećala svoja ulaganja u razdoblju kada su se direktna ulaganja smanjila u cijelom svijetu. U 2018. godini, kada su globalna direktna ulaganja opala za 12 posto, direktna ulaganja u našoj zemlji porasla su za 17,3 posto i premašila 13 milijardi dolara. Od 2002. godine zabilježili smo 220 milijardi dolara direktnih ulaganja, što potvrđuje da međunarodni investitori imaju povjerenje u Tursku”, rekao je Erdogan

Dodao je kako je Turska započela i ove reforme u oblastima prava, demokratije i ekonomije.

“Želimo upravljati ovim procesom u najširem okviru, sa najopsežnijim konsenzusom, ne isključujući nikoga. Naša su vrata otvorena za sve riječi, ideje i konstruktivne kritike svakoga čiji je cilj jačanje i rast Turske. Naša država moći će ostvariti svoje ciljeve zacrtane za 2023. samo uz podršku svih 83 miliona njenih građana. Za snažnu ekonomiju neophodno je da svih 83 miliona građana budu složni i zajedno, te da na taj način zajedno koračaju u budućnost”, zaključio je Erdogan.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!