fbpx

Epidemiolog Davor Pehar: Sljedeće dvije do tri sedmice su ključne

Ako se budemo odgovorno ponašali krivulja koja prikazuje razvoj epidemije u FBiH biće pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva, rekao direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, danas je istakao da su naredne dvije do tri sedmice ključne u pogledu razvoja situacije sa pojavom korona virusa u tom bh. entitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pehar je istakao da je u posljednja 24 sata, počevši od deset sati ujutru 25. do deset ujutru 26. marta u Federaciji BiH registrovano deset novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj oboljelih od COVID-19 dostigao 62.

“Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna slučaja u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Preko 30.000 ljudi je stavljeno pod nadzor na području F BiH. To smatramo jako uspješnom protuepidemijskom mjerom koju smo proveli“, rekao je Pehar i dodao:

“Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa u FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali krivulja koja prikazuje razvoj epidemije u FBiH biće pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To istovremeno znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i tako ćemo izbjeći italijanski scenarij, gdje je došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sustava. Stoga se zahvaljujem velikoj većini građana koja poštuje sve naše naredbe i preporuke. Međutim, tražim i od manjeg dijela, koji još nije svjestan činjenice u kojoj fazi razvoja epidemiološkog procesa se nalazimo da se počnu odgovorno ponašati, jer je to ključ uspjeha da što bezbolnije izađemo iz ove situacije.“

Pehar, koji je inače epidemiolog, najavio je da bi se u FBiH da bi nastavak aktivnosti u suzbijanju širenja korona virusa mogao ići u pravcu povećanja broja testiranja.

“Sada ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i upravo je to momenat koji će biti preloman i koji će promijeniti našu osnovnu strategiju. Od toga da testiramo samo slučajeve koji imaju kliničku sliku i epidemiološku vezu sa potvrđenim slučajem, po novoj strategiji ići ćemo u široko testiranje. Tako ćemo moći lakše pratiti razvoj situacije u vezi sa korona virusom na prostoru FBiH, a u skladu s tim i predlagati određene mjere da se to stanje drži pod kontrolom“, naglasio je Pehar.

On je pojasnio da FBiH ima dovoljni testova za korona virus, kazavši da je danas stigla nova pošiljka sa 1.500 testova. Prema njegovim riječima, u narednim danima očekuju se suksesivne isporuke većeg broja testova, koje će biti dovoljno da se radi prema planovima za ovu fazu razvoja epidemije korona virusa.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!