fbpx

Emirati pokrenuli “halal lutriju”

Ako ga nijedan sudionik ne osvoji, jackpot će se povećavati svake sedmice sve do 50 miliona dirhama, što je maksimum.

U Abu Dabiju je djelomično ukinuta zabrana kockanja koju su izdali nadležni za vjerska pitanja. Nakon početnog odlaganja uzrokovanog virusom korona, Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su prvu “halal” lutriju u Perzijskom zaljevu.

Sinoć su Emirates Loto emitirali prvo kolo lutrije putem svoje web stranice, mobilne aplikacije i društvenih mreža, a program su vodile dvije zvijezde s medijske scene s Bliskog istoka, libanonski televizijski voditelj Wissam Breidy te indijska glumica i model Aishwarya Ajit.

Početni džekpot ovog BonoLota obećava nagrade u iznosu do 35 miliona dirhama, odnosno, oko 8,8 miliona eura.

Lutrija nije namijenjena samo stanovnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, federaciji sedam emirata koje nastanjuje 9,6 miliona stanovnika od kojih je samo 11,5 posto rođenih u toj zemlji. U njoj može sudjelovati svaki korisnik koji iz bilo kojeg kuta planete kupi i odabere šest brojeva između 1 i 49.

Iz Emirates Loto nisu objavili prodajne brojke prvog izvlačenja, ali uvjeravaju da je “prijem bio vrlo pozitivan” budući da su kartice ovog ukrašene građevinama te moderne zemlje distribuirane u trgovinama Emirata i na internetu od 22. marta.

Ako ga nijedan sudionik ne osvoji, jackpot će se povećavati svake sedmice sve do 50 miliona dirhama, što je maksimum.

Na čelu privatne firme koja upravlja uslugom je Paul Sebestyen, koji je u tom poslu već više od tri desetljeća i organizirao je lutrije od SAD do Južne Koreje ili Perua. Tvorci lutrije ostavljaju kupcima mogućnost da nova igra bude u skladu s islamskim propisima.

Emirates Loto navodi da je svrha igre “donirati milione dirhama u javno dobro” bez davanja dodatnih detalja. “Prikupit ćemo sredstva za promjenu života ne samo za ljude koji su imali sreće da pobijede, već ćemo novac donirati dobrotvornim udruženjima i drugim organizacijama koje pomažu ljudima u potrebi.”

Ovi uvjeti ne uvjeravaju islamske stručnjake za finansije poput Safdara Alama, bivšeg šefa odjela JP Morgana. “Lično me ne zanimaju vježbe komercijalne gimnastike kako bih stekao šerijatsko odobrenje. Moja uvjerenja su snažna. Nikad neću sudjelovati u nečemu takvom. Nije me briga ko kaže da je to halal”, kaže Alam.

“Ono što govorim je da je to aktivnost koju bismo trebali izbjegavati. Morali bismo se usredotočiti na to kako koristiti ljudima i zajednicama, a ne gubiti vrijeme s tim stvarima”, dodaje bankar. “Ideja je li halal ili ne nije čak ni važna. To devalvira našu religiju”, kaže stručnjak, koji sugerira da je, ako je cilj generirati novac za „opće dobro”, onda je lakše „izravno ga donirati“.

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!