fbpx

Ekonomska budućnost “Barçe”

“Barcelona” je vrh ledenog brijega jer je to klub s najvećom masom plaća, ali ostatak najboljih evropskih klubova doživljava slične situacije.

 

 

Fudbalski klub “Barcelona” duguje bankama i klubovima 820 miliona eura. Alarmantna brojka koja je postavlja na prvo mjesto na ljestvici klubova dužnika u Evropi, prema Izvještaju o finansijskoj godini, koji UEFA objavljuje godišnje, a koji za ovu godinu još nije ugledao svjetlo dana.

Do prošle godine “Manchester United” bio je klub s najviše dugova, s 459 miliona eura, a slijedili su “Inter” (438), “Atlético” (391) i “Juventus” (291). “Real Madrid” se nije pojavio na ljestvici neplatiša.

“Barcelona” je zaradila 192 miliona eura manje od onoga što je planirala. S očekivanim prihodom od milijardu i 47 miliona, uspjeli su popuniti budžet sa “samo” 855 miliona. “Barça” sezonu 2019/2020. zatvara s gubicima od 97 miliona eura, a crveni će se brojevi nastaviti i u narednoj sezoni.

Prognoza prihoda za sljedeću sezonu, koja je u početku iznosila milijardu i 120 miliona, drastično je smanjena na 791. Zbog zabrane prisustva gledalaca, klub će izgubiti 330 miliona. Najveći su problem visoke plaće igrača. Španska La Liga neće registrirati klubove čija ukupna masa plaća premašuje 70 posto njezinog budžeta. Na kraju ove godine plaće u “Barçi” dosegle su 636 miliona, što je bilo ohrabrujućih 61 posto.

No s očekivanim smanjenjem prihoda na 791 milion, masa plaća raste oko 80 posto. “Barcelona” ga je ovog ljeta uspjela smanjiti za 42 miliona odlaskom igrača poput Luisa Suáreza (23,4 miliona eura bruto godišnje), Rakitića (13,3) ili Vidala (9), ali s neočekivanim smanjenjem dohotka morate znatno smanjiti masu plaća.

Za to imate dvije mogućnosti: dogovoriti smanjenje plaće za ekipu, kao što klub predlaže, ili pustiti da odu igrači s velikom plaćom. Predsjednik Bartomeu ima dvije alternative: ostvariti veći prihod prodajom igrača ili se riješiti igrača s visokim ugovorima. Ako se kladite na prvo, morali biste prodati jedinog fudbalera koji bi od svog transfera generirao stvarnu kapitalnu dobit, a to je Ansu Fati, za kojeg procjenjuju da će dobiti 150 miliona.

Naprimjer, prodaja Griezmanna ili Dembéléa ne bi bila isplativa jer su klub koštali 120, odnosno 140 miliona eura, što su nerealne brojke za tržište u krizi kakva je trenutno. “Barça” procjenjuje da bi kapitalni dobitak od transfera ove sezone trebao doseći 73 miliona, ali Umtiti i Dembélé nisu otišli i sada će morati sačekati januarsko tržište.

Druga je mogućnost olakšati masu plaća i u tom aspektu također ima dvije alternative: dogovoriti smanjenje plaće momčadi, kao što klub predlaže, ili pustiti igrače s velikom plaćom. Prva opklada je opasna jer bi mogla završiti ako igrači otkažu svoje ugovore ili izađu na slobodu čak i u januaru. Postoji stvarna opasnost da će fudbaleri zatražiti slovo ili barem osporiti mjeru koju je klub predložio, jer su zakonom zaštićeni članom 41. Statuta radnika.

Ne bi bio prvi put da profesionalni sportaš koristi Statut radnika tražeći raskid ugovora. Treba vidjeti kako djeluje klub koji bi mogao pregovarati o smanjenju plaće sa svakim igračem pojedinačno. Drugi bi se dogodio da pusti Messija, čija je težina plaće oko 70 miliona bruto godišnje. Mjera koja nije vrednovana, kao što je viđeno kada je klub odbio pustiti Argentinca da ode nakon što je najavio njegov frustrirani odlazak. Messi ostaje i morate nositi njegovu težinu na plaći, pa je rješenje smanjiti plaću njegovih suigrača.

Tokom Bartomeuovog mandata “Barcelona” je zaradila više od 500 miliona eura prodaje, ali problem je vrlo visoka cijena transfera poput Dembéléovog (140) ili Coutinhovog (160). Potrošnja na plaće i transfere pokrenula je dug, a tome je dodan još jedan neočekivani teret: “Espai Barça”. Finansiranje gradnje tog tehnološkog projekta već doseže 815 miliona eura iz budžeta.

“Barcelona” je vrh ledenog brijega jer je to klub s najvećom masom plaća, ali ostatak najboljih evropskih klubova doživljava slične situacije. “Dortmund” je zatvorio ovu sezonu s gubicima od 44 miliona, a već najavljuje 75 za sljedeću. “Roma”, koja je prošle godine izgubila 204 miliona, treba 140 miliona za poslovanje i najavila je povećanje kapitala u julu kako bi pokušala finansijski spasiti klub.

“Real Madrid” je, međutim, spasio sezonu jer je planirao 40 miliona dobiti. Klub je uložio novac u preuređenje stadiona “Bernabéu”, što bi trebalo povećati prihod kluba, razmatra štedljiv budžet za sljedeću sezonu, koji bi iznosio oko 650 miliona. Nešto što ne bi stvaralo probleme s težinom njegove mase plaća jer mu kapitalna dobit od transfera kao što su Achraf, Reguilón i Óscar Rodríguez daju prostora za to.

Prethodni članak

Rat Waltera Tulla

Sljedeći članak

Konakovićevi petokoronaši

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!