fbpx

Džananova suspenzija

Hoćemo li sada nakon dva poraza u nekim tamo kvalifikacijama iz Saveza dobiti obavijest o bezobrazluku i izdaji Muse? Koliko će nam trebati da po forumima počnemo sijati negativne komentare na račun ovog mladog igrača? Nije poznato šta se u ovoj situaciji, prije svega s nama, može desiti, ali pameti bismo se konačno morali dozvati.

 

Kada je Adam Silver, mršavi, bljedunjavi čikica s naočalama i bez kose, inače veoma utjecajni komesar NBA lige, izrekao da je Džanan Musa izabran kao 29. pik drafta od strane Brooklyn Netsa, naši ljudi koji su izdržali do sitnih sati mogli su biti ponosni. Musa u bordo odijelu, s kačketom Netsa, suze mu u očima, a cijela Amerika pred njim – kao iz neke pjesme “Zabranjenog pušenja” o momku iz mahale koji je blizu osvajanja svijeta. Već su krenuli prilozi s ishabanog parketa bihaćke dvorane iz koje se Musa otisnuo među zvijezde.

Imamo novog NBA igrača koji dolazi iz BiH, što nije baš česta pojava. Nakon Mirze Teletovića, koji je, čini se, već za sobom zatvorio vrata najjače košarkaške lige, od onih koji su iz BiH ostao je samo Jusuf Nurkić. Našao bi se još pokoji koji dolazi iz BiH, ali to nemojte nikome reći, da se igrači ne uvrijede.

Uglavnom, protekla sedmica donijela je lijepe stvari za bh. košarku i za Musu, nadati se i za Brooklyn, koji će ga, po posljednjim informacijama, odmah gurnuti u vatru. I kako to obično biva, upravo ta itekako pozitivna stvar za naš mentalitet mogla bi biti negativna. Svi želimo da Musa odmah napravi što više i tu se svako ko voli ovu državu mora osjećati optimistom. Taj je momak to zaslužio radom, ali onim što je u svojoj kratkoj karijeri davao za bh. nacionalne timove. Čak se i zahvalio Bosancima i Hercegovcima na podršci kada je ozvaničen njegov izbor. Sve za respekt. I uspjeh u tim godinama i stav novog člana Brooklyna.

Međutim, šta je nesvjesno te noći u Centru Barclays nama poručio Silver? Znače li njegove riječi nešto za bh. reprezentaciju, u kojoj je Musa itekako bitan faktor, a trebao bi biti još bitniji. Musa je te noći suspendiran, na koliko, još ćemo vidjeti, ali teško ga je očekivati u skoro vrijeme u reprezentativnom dresu, slobodni je prijevod komesarove objave.

Čeka ga trogodišnji rookie ugovor, koji sam po sebi donosi dosta ograničenja u smislu slobode igrača, a osim toga, tu je stalna želja klubova NBA lige da igrače nadograđuju kada god je to moguće. I to se ne može izbjeći. Musa bi možda i izbjegao, po onome što je do sada pokazivao, ali neko vrijeme sigurno neće donositi odluke koje želi. Neće nam lahko pasti, a, sreća, proći će. S druge strane, postoji nova bojazan da ćemo, kao i dosta toga do sada, upropastiti. Da će se nekako odnosi poremetiti, da ćemo dobiti još jednog Nurkića i na tome kao reprezentacija izgubiti dodatno vrijeme.

Valjda se neće ukazati neki novi nervozni Harun Mahmutović, koji će ući u klinč s igračem, umjesto da tiho sredi stvari. Puno toga će zavisiti i kako “vozi Miško” s obzirom na to da je vlasnik beogradske agencije koja zastupa Musu Miško Ražnatović. A kada se pogleda bolje, taj Ražnatović mogao bi biti puno manji problem od budućih haruna, jer ni do sada Beo Basket nije bio problem ni Teletoviću, ni Kikanoviću, ni Stipanoviću…

Otvoreno je pitanje: imamo li mi konačno pameti i mira da ispoštujemo našeg čovjeka, našeg igrača? Recimo, kao što Srbija čeka Jokića, igrom slučaja igrača s istim menadžerom. Hoćemo li sada nakon dva poraza u nekim tamo kvalifikacijama iz Saveza dobiti obavijest o bezobrazluku i izdaji Muse? Koliko će nam trebati da po forumima počnemo sijati negativne komentare na račun ovog mladog igrača? Nije poznato šta se u ovoj situaciji, prije svega s nama, može desiti, ali pameti bismo se konačno morali dozvati.

Musa je i zvanično za koji dan NBA igrač. Iz ugla NBA, on je jedan solidan pik, ali iz ugla reprezentacije BiH, definitivno prva opcija. Sada nije vrijeme za nervozu jer Musino bildanje po američkim teretanama kreće uskoro, a igre za reprezentaciju jednog dana ćemo svi itekako naplatiti. Pamet u glavu i neka ova Silverova suspenzija traje što kraće. Što bi se reklo, “ostanimo mirni i bez naglih pokreta”.

 

 

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!