fbpx

Džaba su krečili

Na takav je način poslovanja žalbu Agenciji za javne nabavke uputilo nekoliko zainteresiranih kompanija, a onda je Općina odlučila poništiti tenderski postupak.

 

Načelnik Općine Busovača poništio je početkom ove sedmice jedan zanimljiv postupak javne nabavke nakon uočenih brojnih nepravilnosti. Naime, Općina Busovača raspisala je tender za obnovu fasade na zgradi tamošnje Pravoslavne crkve.

Posao je bio vrijedan 40 hiljada maraka, a za taj je posao bilo zainteresirano 16 građevinskih kompanija koje su preuzele dokumentaciju. Svi zainteresirani bili su obaviješteni da će otvaranje ponuda biti 13. aprila.

Međutim, neki od zainteresiranih izvođača su, nakon preuzimanja dokumentacije, otišli pregledati objekt Pravoslavne crkve kako bi procijenili vrijednost i obim radova. Ono što su zatekli na gradilištu bilo je veoma zanimljivo. Naime, jedna od zainteresiranih kompanija već je uveliko izvodila radove na zgradi crkve iako je tenderska procedura u to vrijeme još uvijek bila u proceduri?!

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o zeničkoj kompaniji “Sigma-SK”. Kako su se i zašto iz te zeničke firme odlučili početi radove prije okončanja tendera, vjerovatno znaju samo oni i nadležni iz Crkve. Navodno, ovo nije prvi put da ta zenička firma tako postupa ne samo u Busovači nego i u drugim mjestima Srednjobosanskog kantona.

Kako god, na takav je način poslovanja žalbu Agenciji za javne nabavke uputilo nekoliko zainteresiranih kompanija, a onda je Općina odlučila poništiti tenderski postupak.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Općine, “provjerom na licu mjesta nadležni su utvrdili da su navodi (iz primjedbe drugih zainteresiranih izvođača) tačni, kao i da radove finansira Pravoslavna vjerska zajednica iz svojih ličnih sredstava, a što nije bilo dokazivo ugovornom organu u vrijeme raspisivanja predmetne javne nabavke i bilo je izvan kontrole ugovornog organa, na osnovu čega se donosi odluka o poništenju postupka javne nabavke”. /N. H./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!