fbpx

Dvoličnost godine

Sarajevska Face TV obilježila je petu godišnjicu emitiranja svog programa dodjelom nagrade “Ličnost godine” aktivistici Nikolini Balaban; nagrada je izazvala podijeljene reakcije, od euforičnog aplaudiranja jednih do ljutnje onih koji podsjećaju na ne baš časnu ratnu i poratnu prošlost prijedorske doktorice i njenog pokojnog supruga

“Mjesec je dana trajalo biranje, ali od prvog dana nije bilo dileme. Doktorica Nikolina Balaban je ličnost godine”, kazao je proteklog vikenda Senad Hadžifejzović u otvorenom programu svoje Face televizije dodjeljujući nagradu prijedorskoj doktorici i aktivistici Nikolini Balaban. Nakon što joj je dodijelio nagradu “Bosnom behar probeharao”, doktorica Balaban zahvalila se Hadžifejzoviću i poručila: “Graniči se s nemogućim da sam ja, Nikolina iz Prijedora, večeras ovdje s vama. Hvala vam.”

LIJEVA OBALA SANE

Mišljenja Prijedorčana o nagradi za Nikolinu Balaban podijeljena su. Mnoštvo je onih koji podržavaju njen aktivizam i nagradu smatraju itekako zasluženom. Isti je, međutim, i broj onih koji su nagradom zgroženi, koji smatraju da je to direktan udarac u dostojanstvo bilo koje prijedorske žrtve, da dovoljno govori o odnosu prema Prijedoru svih ovih godina. Da je neznanje o onome šta se dešavalo u Prijedoru u ljeto 1992. godine od Nikoline Balaban napravilo zvijezdu.

Pokojni muž Nikoline Balaban, Darislav Medić, bio je, prema tvrdnjama preživjelih svjedoka, pripadnik srpskih snaga koji su u ljeto 1992. godine počinili teške ratne zločine u prijedorskim naseljima na lijevoj obali rijeke Sane. Riječ je o naseljima Bišćani, Rizvanovići, Rakovčane, Hambarine, Tukovi i Čarakovo, u kojima je od 20. do 23. jula 1992. godine ubijeno više oko 1.850 ljudi. Medić je, nezvanično, bio pod istragom za ratne zločine. Nakon rata, hapšen je nekoliko puta, a sudilo mu se 2014. godine za iznudu. Bio je optužen da je iznudio 10 hiljada eura od Mladena Radulovića, vlasnika stomatološke ordinacije “A-Dent”, da je uputio ozbiljne prijetnje Raduloviću, njegovoj sestri Aleksandri Radulović i radnici Korneliji Dujović. Od Dujovićeve je, prema optužnici, tražio da mu vrati 2.000 eura, zaprijetivši da će joj promijeniti lični opis i izrezbariti lice. Isti iznos zatražio je i od Aleksandre Radulović, kojoj je zaprijetio da je “neće prepoznati ni majka ni otac”. Nakon njih, Medić je, prema navodima iz optužnice, pozvao i vlasnika “A-Denta” Mladena Radulovića tražeći da mu vrati 8.000 eura, koliko je platio stomatološke usluge u toj ordinaciji, jer će u protivnom “silovati njegovu sestru Aleksandru Radulović te izrezati i izrezbariti joj lice”. Medić je oslobođen optužbi.

Dvije godine ranije uhapšen je nakon što je policija u pretresu njegovog vozila i kuće pronašla sedam lovačkih pušaka, jednu poluautomatsku pušku, pet kubura, četiri pištolja, dva bajoneta, tri noža, sablju i radiostanicu. Desetak godina prije no što će osnovati nevladinu organizaciju u Prijedoru, supružnici Darislav i Nikolina objavili su knjigu, svojevrstan hommage Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

No, vrijeme čini svoje. Prošlost je ostavila iza sebe, osnovala je nevladinu organizaciju čiji je program itekako bio milozvučan inozemnim donatorima. Ali i uz te se donacije vuku repovi jer postoje sumnje da je novac odlazio onamo kamo nije bio namijenjen. Godine 2011. Balaban prvi puta javno, u programu lokalne prijedorske televizije, nastupa kao aktivistica koja govori o oprostu i pomirenju. Javni istupi postaju sve češći, reakcije nakon njih sve euforičnije, a samo se rijetki, poput Prijedorčanina Jasmina Medića, magistra historije, odluče javno kazati o kakvoj se osobi radi.

“Prijedorski Bošnjaci i Hrvati su svoju naivnost platili 1992. godine s najmanje 3.176 ubijenih civila. Koliko se naučilo iz svega toga, dovoljno govori činjenica da je erupciju oduševljenja izazvala osoba koja je dobila 45-minutni medijski prostor kao gošća Senada Hadžifejzovića u njegovoj posljednjoj emisiji. Riječ je o Nikolini Balaban, bivšoj članici partije koju je vodio Slobodan Milošević i u kojoj je dotična visoko kotirala; supruzi pripadnika tzv. VRS koji je, prema izjavama svjedoka, učestvovao u pokolju nesrpskog stanovništva u selima na lijevoj obali Sane; osobi koja se javno hvalisala da je prisustvovala sahrani Željka Ražnatovića Arkana. Svoje nacionalističko pirovanje sa svojim mužem krunisala je kao koautorica hvalospjevnom pamflet‑knjigom o Jovanu Raškoviću, pandanu Radovana Karadžića u Hrvatskoj”, napisao je početkom prošle godine Medić.

“Zašto o ovim dokazanim činjenicama spomenuta nikada ne govori kada već spominje suočavanje s prošlošću? Kako je moguće da se uvaženi novinar o ovim stvarima nije ni raspitivao kod onih Prijedorčana koji malo više znaju o svemu ovome? Tragično je i predstavljanje lažne slike o tome da je gospođa Balaban jedina Srpkinja koja ‘bez dlake na jeziku’ priča o genocidu na području današnje RS. Treba napomenuti da ipak postoje mladi, obrazovani i odvažni pripadnici tog naroda koji su se distancirali od zločina počinjenih u njihovo ime, a, za razliku od Senadove gošće, ne nose hipoteku prošlosti. S takvima se može i mora graditi zajednička budućnost bazirana na istini o dešavanjima u bliskoj prošlosti.”

PISMO DOKTORA DURMIŠEVIĆA

Krajem prošle godine i bihaćki je doktor Dževad Durmišević u otvorenom pismu poslanom lokalnim medijima teško optužio Nikolinu Balaban za nehat. Doktorica Balaban nešto je ranije, naime, zamijenila Prijedor Bihaćem i počela raditi kao patolog u tamošnjoj Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”. Patolog Durmišević napisao je kako je Balaban na posao primljena bez konkursa i bez provjere stručnosti, isključivo zbog nedostatka kadrova. “Nakon početnog oduševljenja, ispostavilo se da je doktorica Balaban potpuno nestručna osoba. Da bi prikrio njenu nestručnost, neupućeni direktor zabranjuje revizije patoloških nalaza bez obzira na to što će neko ostati bez dojke, maternice…”, piše Durmišević.

“Nakon nekoliko revizija prvih njenih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno, i obrnuto. Hirurge smo upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare prema spomenutoj doktorici. Tek kada je vrag odnio šalu, kada su uvidjeli da je porastao broj karcinoma, počeli su gunđati… Pacijentici R. DŽ. iz Sanskog Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banjoj Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći kemoterapiju…”

Durmišević navodi u pismu još nekoliko primjera. “Ili drugi slučaj Ž. I. iz Cazina. Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banjoj Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile fatalne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a po nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom. Ukupno je pregledano osam slučajeva, od kojih su u šest slučajeva nađene apsolutne pogreške…. Ovolika količina neznanja nas je zaintrigirala pa smo provjerili ko je zapravo doktorica Nikolina Balaban. Kod patologa RS‑a smo saznali da je izbačena iz Udruženja patologa RS‑a zbog pronevjere novca u funkciji predsjednice Udruženja, a kod kolega slovi kao nestručna, sklona alkoholu. Znakovita je informacija da je više puta boravila na neuropsihijatriji u Prijedoru i Banjoj Luci kao pacijent.”

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI