fbpx

DRUGI AVION S MEDICINSKOM POMOĆI TURSKE STIGAO U SAD, Prof. Dr. Altun: “Nastavit ćemo podržavati naše saveznike, prijatelje i one kojima je potrebna pomoć”

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun putem Twittera osvrnuo se na humanitarnu pomoć koju Turska pruža zemljama širom svijeta u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Altun je u svom saopštenju naveo: „Drugi avion s medicinskom pomoći stigao je u SAD u znak solidarnosti s našim NATO saveznikom. Nastavit ćemo podržavati naše saveznike, prijatelje i one kojima je pomoć potrebna širom svijeta. To nije stvar politike, već humanitarnog pristupa našeg predsjednika Erdogana i naše zemlje. Također smo poslali medicinsku opremu u Somaliju kako bismo pomogli našoj braći i sestrama u borbi protiv epidemije koronavirusa. Pošiljka je prvi put uključivala respiratore lokalno proizvedene u Turskoj. Dobijamo puno pozitivnih povratnih informacija i pohvala o našoj humanitarnoj pomoći do sada blizu 60 zemalja. Svi bi trebali imati na umu da je Turska čak i prije pandemije bila vodeća u svijetu u omjeru humanitarne pomoći i BDP-a. Nastavljamo ugošćavati oko 4 milijuna izbjeglica u našoj zemlji zahvaljujući velikodušnosti naših ljudi. To je najveći broj na svijetu. Ne držimo ih u kampovima, već ih prihvatamo među sobom kao braću i sestre. To je jednostavno ono što se traži od naše čovječnosti. Kao što sam rekao i ranije, predsjednik Erdogan nas svakodnevno podsjeća da ovaj historijski izazov trebamo prevazići s humanošću. Ono što smo do sada učinili za svijet u krizi Covid-19 jasan je dokaz kako mi gledamo na druga ljudska bića. Turska će izaći iz ove krize, mobilizirajući nacionalne resurse za dobrobit našeg naroda, brinući se o bolesnima i slabima, pomažući drugima širom svijeta i vodeći globalne napore u pronalaženju globalnog odgovora. Ponosni smo na strpljenje, velikodušnost i otpornost našeg naroda!“

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!