fbpx

Djedovim stopama do 50 najutjecajnijih u svijetu

U posljednjih deset godina BBI banka bilježi prosječni godišnji rast od 25 posto i svrstava se u red najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Aktiva banke je sa 100 miliona KM od 2006. povećana na više od 900 miliona maraka krajem 2017. godine

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI), izabran je među pedeset najutjecajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru “Islamica 500” za 2018. godinu.

Na listi “Islamica 500” nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija. Istraživački tim “Islamica 500”, sastavljen od eksperata iz različitih oblasti, svake godine analizira i procjenjuje najinovativnija, kreativna i najznačajnija postignuća u oblasti islamske ekonomije i zaslužne pojedince nominira na listu najuspješnijih svjetskih lidera.

Na listi se, pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, nalaze i Bosanci. Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić drugi put je izabran na ovu prestižnu listu, prošle godine među 500, a ove godine među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji.

“Prije svega, ukazana mi je velika čast. Raduje me da sam uspio kroz rad u BBI banci dati doprinos razvoju islamske ekonomije u svijetu i sretan sam da sam, baveći se islamskim bankarstvom, nastavio porodičnu tradiciju u ovoj oblasti. Naime, još sedamdesetih godina prošlog stoljeća moj rahmetli dedo Kasim Bukvić, koji je bio diplomirani ekonomist, u bivšoj Jugoslaviji je pisao i objavljivao radove i knjige o islamskoj ekonomiji. Njegovi tekstovi o islamskoj ekonomiji zasigurno su bili ispred vremena u kojem je živio.

Ti njegovi radovi i naučni interes koji je pokazivao za ovu oblast utjecali su na mene da se kasnije i sam počnem baviti islamskom ekonomijom. Zadovoljan sam da sam nastavio njegovim putem, pa mi je ovo svojevrsno priznanje i izbor u 50 najutjecajnijih pojedinaca u oblasti islamske ekonomije još i draže. Činjenice govore da je danas islamska ekonomija industrija koja ima jako visok rast na godišnjem nivou. Aktiva islamskih banaka raste između 15 i 20 posto godišnje. Procjenjuje se da su islamska ekonomija i islamske banke dostigle vrijednost od oko dva triliona dolara. To je, priznat ćete, zaista impozantno, a rast se i dalje nastavlja”, kaže Amer Bukvić, direktor BBI banke.

JEDINSTVEN KONCEPT I STRATEGIJA

Bukvić je obrazovanje stjecao u Maleziji, Japanu i Velikoj Britaniji, na London Business School i na Oxfordu. Na čelu je BBI banke od 2006. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je “Sarajevo Business Foruma”, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u Bosni i Hercegovini i svijetu. Analitička kuća “Cambridge IF Analytica” iz Velike Britanije Amera Bukvića u novembru 2017. godine izabrala je za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za “najuspješniju islamsku banku u Evropi”.

BBI je prva banka u Bosni i Hercegovini i zemljama bivše Jugoslavije koja posluje u skladu s islamskim finansijskim principima. Osnovana je 19. oktobra 2000. godine sa sjedištem u Sarajevu. Usklađenost poslovanja s islamskim principima garantira Šerijatski odbor BBI banke, u kojem se nalaze renomirani domaći i svjetski stručnjaci iz oblasti šerijatskog prava. Svojim klijentima, fizičkim i pravnim licima pruža sve vrste bankarskih usluga. Njeno poslovanje zasnovano je na etičkim principima, partnerskim odnosima i interesom za uspjeh klijenata.

Osnivači BBI banke jesu Islamic Development Bank (IDB) s dioničkim udjelom od 45,46%, Dubai Islamic Bank s osnivačkim udjelom od 27,27% i Abu Dhabi Islamic Bank s osnivačkim udjelom od 27,27%.

IDB, koja je u vlasništvu 57 zemalja članica Organizacije islamske kooperacije (OIC) i koja je većinski vlasnik BBI banke, od strane vodećih svjetskih agencija za rejting već trinaest godina zaredom ocijenjena je s AAA rejtingom. To je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama.

U posljednjih deset godina BBI banka bilježi prosječni godišnji rast od 25 posto i svrstava se u red najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Aktiva banke je sa 100 miliona KM od 2006. povećana na više od 900 miliona maraka krajem 2017. godine.

I prošla godina bila je vrlo uspješna za BBI banku jer su ambiciozni planovi nadmašeni u svim segmentima poslovanja. Ovo je banci omogućilo da učvrsti svoju poziciju u segmentu srednje velikih banaka. Od svog osnivanja do danas banka je u nekoliko navrata izvršila povećanje kapitala, što je ojačalo njenu kapitaliziranost i dalo joj bazu i podstrek za dalji rast.

“BBI banka ima jedinstven koncept i strategiju poslovanja koja je, prije svega, dugoročno orijentirana. Naša vizija i aktivnosti na tržištu dugoročni su i stoga ne donose pozitivne rezultate poslovanja odmah. Evidentno poboljšanje svih ključnih pokazatelja poslovanja banke rezultat su dugogodišnjih nastojanja da napravimo doprinos ekonomskom razvoju kao odgovorna institucija u vrlo izazovnom poslovnom okruženju”, kaže Bukvić.

SARADNJA S LOKALNIM ZAJEDNICAMA

I u vrijeme najtežih ekonomskih uvjeta, stagnacije i vrlo usporenog rasta u Bosni i Hercegovini, BBI banka odabirala je put inovacija i agresivnog rasta.

“BBI banka bila je lider u mnogim poslovnim inicijativama, a spomenut ću samo neke od njih. Na inicijativu BBI banke uspostavljena je BH Mreža bankomata, kojom je stvorena jedna od vodećih mreža bankomata na našem tržištu. Također, pokrenuta je saradnja s općinama i kantonima u segmentu subvencioniranja finansijskih linija za pravna lica, čime su u vrijeme oskudnih izvora sredstava omogućene nove vrlo atraktivne linije finansiranja. U periodu izbijanja globalne ekonomske krize, kada su banke iz Zapadne Evrope povlačile svoje depozite i finansiranja iz banaka u regiji, BBI banka učestvovala je u projektu finansijske linije Vlade Turske, a nedavno i Vlade Malezije. Slične finansijske linije radili smo i sa Svjetskom bankom i International Fund for Agricultural Development (IFAD)”, pojašnjava Bukvić.

Finansiranje privrede putem različitih finansijskih linija BBI banka radi još od 2007. godine, kada je osnovan Islamic Development Bank Trust Fond za pomoć razvoju poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Početni kapital Fonda iznosio je približno pet miliona maraka, a kroz revolving je do sada plasirano skoro 20 miliona KM. To su ogromni efekti. Mnogi od korisnika Fonda krenuli su od nule, a danas su tu male porodične kompanije, obično poljoprivredna dobra koja daju dobre rezultate i cijela porodica živi od toga.

Također, lokalne zajednice pokrenule su inicijativu za pomoć privrednicima, a BBI banka je uzela učešće u ovim projektima. U tom smislu, s općinama i kantonima realiziraju se subvencionirane finansijske linije.

Ovakve linije pokrenute su s općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Kantonom Sarajevo, Unsko-sanskim kantonom i Bosansko-podrinjskim kantonom.

“Subvencionirane linije s općinama i kantonima dobar su model kako se može pokrenuti privreda u našoj zemlji. Naime, privrednici imaju priliku dobiti sredstva pa veoma povoljnim stopama, dosta nižim nego što su na tržištu, zahvaljujući saradnji privatnog i javnog sektora. Naše strateško opredjeljenje jeste podrška privredi Bosne i Hercegovine i razvoju malih i srednjih preduzeća. Ovakve finansijske linije dio su naše korporativne strategije na jačanju ekonomije Bosne i Hercegovine”, zaključuje Bukvić.

CIJELU GODINU TRAŽIMO INVESTITORE

BBI banka, kao dio svoje društvene odgovornosti, organizira “Sarajevo Business Forum”, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je platforma za uspostavljanje kontakata domaćih i regionalnih privrednika i biznismena s biznismenima iz svijeta, kao i institucionalnih investitora. “Organizacija SBF-a nije naš primarni biznis. Mi smo banka, ali želimo doprinijeti razvoju i jačanju bosanskohercegovačke ekonomije. Svake godine na SBF-u održavamo panele na kojima učestvuju vodeći ljudi iz oblasti poljoprivrede, edukacije, infrastrukture, turizma i energije. Ovo su potencijali koje Bosna i Hercegovina i cijela regija posjeduje i koje kroz ovakve konferencije pokušavamo predstaviti globalno i otvoriti vrata za poslovne ljude iz cijelog svijeta. Kako već imamo iskustva u ovome, 25. i 26. aprila 2018. godine bit će održan deveti forum, mi smo svoje konsultantske usluge ponudili domaćim privrednicima i kantonalnim vladama i to pro bono kako bismo im olakšali pripremu projektne dokumentacije i biznis-planove za potencijalne investitore. BBI banka tokom cijele godine, ne samo u dane održavanja SBF-a, radi na uvezivanju domaćih privrednika i investitora iz svijeta. Ipak, za velike projekte i velike investicije potrebno je vrijeme, kao i dobar poslovni ambijent koji će privući strane investitore. Svaki investitor koji ulaže novac želi realne pokazatelje i sigurnost da će se njegova investicija u predviđenom roku i isplatiti”, kažu u BBI banci.

BBI banka je, kako bi na povezivanju privrednika radila konstantno, tokom cijele godine, osnovala BBI VIP Business Club. Riječ je o poslovnom klubu privrednika i poduzetnika koji domaćim i stranim poslovnim subjektima (fizičkim i pravnim licima, privrednim komorama, udruženjima, asocijacijama i sl.), a prevashodno klijentima BBI banke, pruža mogućnost poslovnog okupljanja, uspostavu poslovnih kontakata i saradnje, realizaciju konkretnih poslova, privlačenje stranih investicija i podsticanje izvoza roba i usluga iz Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja bosanskohercegovačke privrede i njenog povezivanja s drugim privredama, te izgradnji poslovnih odnosa širom svijeta. Cilj BBI VIP Business Cluba jeste privlačenje direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu i regiju, kao i poslovna saradnja članova kluba s inostranim partnerima.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!