fbpx

Diskriminacija francuskih muslimana

Istraživanje, prvo provedeno na zahtjev Vlade Francuske o tom pitanju, nastalo je uslijed obnovljenih napetosti i rasprava u Francuskoj oko hidžaba, sekularizma i islamofobije, povećanih nakon napada na džamiju u gradu Bayonneu, kada je ozlijeđeno dvoje ljudi. Pedesetak poznatih ličnosti i ljevičarskih političara pozvalo je odmah na sudjelovanje u demonstracijama protiv “islamofobije”, iako čak i ovaj koncept dijeli ljevicu zemlje.

 

Da li laička Francuska diskriminira svoje muslimanske građane? Oni tako vjeruju jer je 42% francuskih muslimana, posebno žena koje nose hidžabe, tokom života pretrpjelo neko diskriminatorno ponašanje zbog religije, nešto što utječe na njih u svakodnevnom životu, od policijskih provjera do traženja zaposlenja ili stanovanja, pokazalo je istraživanje objavljeno prošle sedmice.

Istraživanje, prvo provedeno na zahtjev Vlade Francuske o tom pitanju, nastalo je uslijed obnovljenih napetosti i rasprava u Francuskoj oko hidžaba, sekularizma i islamofobije, povećanih nakon napada na džamiju u gradu Bayonneu, kada je ozlijeđeno dvoje ljudi. Pedesetak poznatih ličnosti i ljevičarskih političara pozvalo je odmah na sudjelovanje u demonstracijama protiv “islamofobije”, iako čak i ovaj koncept dijeli ljevicu zemlje.

Napad na džamiju, koji je počinio bivši desničarski kandidat na izborima, i dalje je iznimka u Francuskoj. Prema najnovijem izvješću DILCRAH-a, međuministarske delegacije za borbu protiv rasizma, antisemitizma i anti-LGBT mržnje, u 2018. godini registrirano je 100 antimuslimanskih djela, što je najniža brojka od 2010. godine.

Druga stvar, međutim, jesu percepcije samih muslimana i diskriminacije kojima su izloženi iz dana u dan. I tamo su brojke visoke: prema istraživanju koje je proveo demografski institut “Ifop” za DILCRAH i zakladu “Jean-Jaurès”, 42% muslimana koji žive u Francuskoj trpjelo je neku vrstu diskriminacije tokom svog života zbog svoje religije.

I nije, naglašava istraživanje koje je objavio časopis Le Parisien, to se desilo davno jer 32% ispitanika kaže da je pretrpjelo ovu situaciju u posljednjih pet godina. Osim policijske kontrole (13%), diskriminacije za koju muslimani najviše kažu da se osjećaju u Francuskoj povezane su s traženjem posla (u prosjeku 17%, premda se među ženama koje nose bilo koju vrstu hidžaba ta brojka diže na 28%) ili stambenom pitanju (14%).

Diskriminacija je, zaključuje se u studiji, usko povezana s vidljivošću vjerske pripadnosti i u tom smislu žene kažu da mnogo više pate od muškaraca (38%). Stopa raste posebno među ženama koje nose bilo kakav veo: 60% onih koji “često” pokrivaju glavu kažu da su u svom životu bile žrtve barem jednog oblika diskriminacije (37%), a stopa je također visoka, 44%, među onima koji nikada nisu nosili hidžab.

Nekoliko dana nakon što je studija objavljena, ljevičari su pozvali na demonstracije “protiv islamofobije”, na proteste protiv “stigmatizacije muslimana u Francuskoj”, tvrdeći kako se “godinama gazi dostojanstvo muslimana koje se ostavlja na milost i osvetu najrasističkijih grupa koje zauzimaju francuski politički i medijski prostor”.

Prema riječima organizatora, napad na džamiju bio je samo izraz pogoršanog stanja, stalne sumnje u muslimane, što ohrabruje vlast i medije. “Postoji pravi medijski linč, agresivni diskurs protiv muslimana”, komentira Haitham (41), mašinski inžinjer.

“Sve se miješa islam i terorizam. Mi samo želimo živjeti svoju vjeru i svoje građanstvo u miru. Kad se dese napadi, mi smo prvi koji ih osuđujemo. Terorizam nema religiju. Trebamo poštovanje i da se prema nama postupa kao prema svima drugima.” Prema Haithamu, diskriminacija je i zabrana ulaska u diskoteku ili namjernog odbijanja iznajmljivanja stana.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!