fbpx

Diktator s najdužim stažom

Unatoč tome što je mala zemlja, Ekvatorijalna Gvineja ima ogromne zalihe sirove nafte koju uglavnom koriste američke multinacionalne kompanije koje ispumpavaju 300.000 barela dnevno. Ta koncesija puni švicarske bankovne račune porodice Obiang, što Theodoru omogućava da se i dalje sprda sa svima u predsjedničkoj fotelji.

Ove se nedjelje navršava 40 godina otkako je državnim udarom s vlasti deložirao svog ujaka Francisca Macíasa i zasjeo na poziciju na kojoj je i danas. Njegova je kontrola represivnog aparata potpuna, na izbornim maškaradama uvijek pobjeđuje apsolutnom većinom. Njegov režim zasnovan je na strahu i kleptomaniji. Kada je izveo državni udar prije 40 godina, nazvao ga je “državnim udarom slobode”.

Vlastitog ujaka, čovjeka koji ga je odškolovao i uveo u elitu, skinuo je s vlasti bez puno razmišljanja. Svrgnuće tiranina donijelo je nadu u otvorenost i napredak društva. Od toga više nema ništa, čak ni sjećanja. Diktator s najdužim stažem na svijetu svoj je režim utemeljio na krvi i nafti.

Stvorio je prvu političku stranku u zemlji – Demokratsku stranku Ekvatorijalne Gvineje, koja nema nikakve veze s demokratijom. Opozicija je uvijek imala izbora: progonstvo, zatvor ili groblje. Njegova je zemlja danas pod vladavinom terora, istog onakvog pod kakvim je patila u vrijeme njegovog ujaka. Svoje poslušnike i rodbinu postavio je na najviše položaje u Ekvatorijalnoj Gvineji, jednoj od najbogatijih zemalja u cijeloj Africi, u kojoj tri četvrtine stanovništva, i pored ogromnih prirodnih bogatstava, preživljava s manje od dva dolara dnevno.

Njegov sin Teodorín, pod istragom zbog korupcije u Francuskoj, potpredsjednik je Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i okoliša, što je položaj s kojeg može kontrolirati sječu i pljačku drveta. Diktator Theodore Obiang je poligamista, ima pet supruga i djecu iz svakog braka, koju je također postavio na čelna mjesta svog režima.

Naprimjer, Gabriel Ngema Obiang, sin njegove druge supruge Celestine Lima, ministar je ugljikovodika. Tako porodica osigurava kontrolu najdragocjenijeg resursa u zemlji. Gabriel i Teodorín vode borbu za stjecanje povjerenja svog oca kao jedini nasljednici njihovog feudalnog kraljevstva.

Kako Obiang ne voli slobodnu štampu, niti jedan medij u njegovoj zemlji ne objavljuje vijesti o njihovim sukobima. Objavljuju se propagandni izvještaji Vlade. Strani novinari nisu dobrodošli. Teodoro Obiang Ngema, diktator Ekvatorijalne Gvineje, jedine afričke države u kojoj se govori španski jezik, bivši je šef policije, odgovoran za cijeli zatvorski sistem zemlje i potpukovnik vojske. Svaki izbori farsa su na kojima pobjeđuje s više od 90% glasova. Koristi svaku priliku da zaustavi disidente, da zatvori društvene mreže, prekine mobilne linije i zabrani objavljivanje vijesti stranih agencija.

Teško je pronaći, čak i u Africi, diktatore s poviješću pljačke i korupcije slične onoj Teodora Obianga. On i njegov sin Teodorín pod istragom su u Francuskoj zbog krađe 110 miliona eura iz trezora Ekvatorijalne Gvineje. Teodorín, koji živi poput sultana, osuđen je na tri godine zatvora (iako u njega neće ići) i novčanu kaznu u iznosu od 30 miliona eura zbog pranja novca, pronevjere, zloupotrebe ovlasti i korupcije. Oduzeta mu je roba vrijedna 100 miliona eura, između ostalog, i neki od automobila u bogatoj kolekciji sportskih automobila kakvi su Ferrari, Lamborghini ili Porsche.

Prošle godine brazilska policija uhapsila je Teodorína u pokušaju da unese 16 miliona dolara vrijedne satove i nakit. Frank Rubby, bivši američki ambasador u Ekvatorijalnoj Gvineji, definirao ga je kao “najsmrtonosnijeg vladara i lopova na svijetu”. U Africi postoje samo dva načina da toliko godina ostanete na funkciji. Ili da nikog nije briga za vas, što je slučaj s predsjednicima Eritreje, Čada ili Kameruna, ili da se za vas brinu određeni ljudi. Theodoro Obiang, čija moć leži u ogromnim količinama nafte, izabrao je drugi način. Condoleezza Rice, Nicolas Sarkozy ili Kofi Annan dozvolili su da ih Obiang zove “prijateljima”.

Unatoč tome što je mala zemlja, Ekvatorijalna Gvineja ima ogromne zalihe sirove nafte koju uglavnom koriste američke multinacionalne kompanije koje ispumpavaju 300.000 barela dnevno. Ta koncesija puni švicarske bankovne račune porodice Obiang, što Theodoru omogućava da se i dalje sprda sa svima u predsjedničkoj fotelji.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!