fbpx

DIJASPORA PIŠE: U Holandiji je prosječan građanin spreman na solidarnost i pomoć

Ugostiteljstvo s još nekim uslužnim granama ekonomije trpi najveće posljedice iako je Vlada već intervenirala s oko 15 milijardi eura. Pored izuzetno teškog stanja u borbi s virusom, upozorava se na ekonomsku recesiju, za koju predviđaju da će biti slična onoj iz 2008, pa i teža. “Lockdown” nije na snazi u Holandiji.

PIŠE: Samir Mušija, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije

Prvi otkriveni slučaj zaraze virusom korona u Holandiji otkriven je 27. februara. U tom periodu susjedne zemlje Belgija i Njemačka već su imale potvrđene slučajeve. Mnogi su stava da Holandija nije, a mogla je mnogo brže reagirati na ovu pandemiju. Nakon pritiska javnosti i prilika u susjednim zemljama, donose određene mjere koje su u samom početku bile nejasne i neprecizne, što je rezultiralo vrlo brzo novim odredbama, prestanak rada u školama, zatvaranje velikog broja trgovina, restorana, javnog okupljanja i svih onih usluga koje podrazumijevaju više od 3 osobe u grupi s 1,5 metar odstojanja.

Kao i svi, stanovništvo Holandije bilo je u početku zbunjeno i iznenađeno, a moglo bi se kazati i neodgovorno. Međutim,u Holandiji živi 17,5 miliona stanovnika na površini koja je 10 posto manja od BiH. Koncentracija stanovništva jeste 80 posto u urbanim zonama, što znači veoma gusto naseljena i prenapučena u gradskim zonama.

Sama ta činjenica i konfuzija u prvom mahu dovela je do toga da se rapidno povećao broj zaraženih i umrlih osoba u vrlo kratkom periodu, 10.000 zaraženih i 771 umrlih s 29. martom 2020. Do 6. aprila važe stroge mjere zabrana, kao što su obustava školske nastave, zatvorene su sve vjerske obredne institucije, džamije, crkve i slično, ugostiteljski objekti, restorani…

Ugostiteljstvo s još nekim uslužnim granama ekonomije trpi najveće posljedice iako je Vlada već intervenirala s oko 15 milijardi eura. Pored izuzetno teškog stanja u borbi s virusom, upozorava se na ekonomsku recesiju, za koju predviđaju da će biti slična onoj iz 2008, pa i teža. “Lockdown” nije na snazi u Holandiji.

Promatrajući neke gore navedene podatke i parametre, članice EU ostale su pri nekom nepisanom ili samoinstinktivnom odbrambenom stavu, da svaka sebe spašava kako zna i umije. Ovoj krizi nije određen ni sami početak, pa je vrlo teško odrediti kraj, jedno je sigurno, prosječan građanin spreman je na solidarnost i pomoć. Tu se ističe i bosanskohercegovačka zajednica, najviše Islamska zajednica Bošnjaka u Holandiji, koja je među prvima uputila zahtjev institucijama da brže i jasnije odrede način mjera u zaštiti od širenja virusa.

Nažalost, sve vjerske aktivnosti obustavljene su od 16. marta, ipak, savremenom tehnologijom održavamo kakav-takav rad i komunikaciju među nama. Virus je dao odgovor na nekoliko stvari, da smo, ma koliko bili razvijeni i bogati, nespremni za ovaj ispit, da će, pored silne tehnologije i bogatstva zemalja EU, solidarnost, humanost i ljudski faktor odlučiti o pobjedi i da jedino bogobojazna osoba neće pasti na ispitu ljudskosti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!