fbpx

DIJASPORA PIŠE: Švicarsku zovu “rajem” humanitarnih udruženja, a znaju to pokazati i sada

  Savezna vlada Švicarske postepeno je uvodila mjere protiv širenja virusa korona. U prvom koraku zabranjeni su javni skupovi gdje se očekivalo više od 1.000 posjetilaca. Istovremeno na kantonalnom nivou morala se tražiti dozvola za. Nastavi čitati 

 

Savezna vlada Švicarske postepeno je uvodila mjere protiv širenja virusa korona. U prvom koraku zabranjeni su javni skupovi gdje se očekivalo više od 1.000 posjetilaca. Istovremeno na kantonalnom nivou morala se tražiti dozvola za skupove veće od 50 do 250 osoba, zavisno od kantona do kantona. Naredni korak bio je ograničavanje javnih skupova na 100 osoba, u zatvorenom se moglo sastati maksimalno 50 osoba, s tim da ispoštuju propise o držanju rastojanja između dviju osoba, da imaju mogućnost održavanja higijene itd. Uz to je obustavljena i nastava u školama i na fakultetima, da bi u narednom koraku bili zatvoreni restorani i trgovine, osim onih s osnovnim životnim potrepštinama: prodavnice hrane, apoteke, pekare…

Zabranjeni su bilo kakvi javni skupovi, a na jednom mjestu se smije sastati maksimalno 5 osoba, uključujući i djecu, uz obavezno držanje rastojanje od dva metra. Iako su mnogi zagovarali da se uvede zabrana kretanja osim za najnužnije potrebe: odlazak na posao, u najbližu prodavnicu ili apoteku, Vlada se još uvijek odupire tome. To nam ostavlja mogućnost da možemo izaći u park, da možemo prošetati u prirodi, ali, naravno, pridržavajući se osnovnih uputa o držanju razmaka i održavanju higijene. Preporučeno je osobama starijim od 65 godina, kao i osobama sa zdravstvenim problemima da što manje izlaze te da izbjegavaju kontakte s drugima. Osobe s bilo kakvim simptomima bolesti: temperatura, kašalj, kijavica, prehlada itd. obavezno ostaju u kući i što prije kontaktiraju svog ljekara.

Odgovorne općinske i kantonalne institucije dale su uputstva i dežurne brojeve telefona da se građani u bilo koje vrijeme mogu obratiti. Takva uputstva dala su i zdravstvena osiguranja, omogućivši i kontakt s kućnim ljekarom putem interneta. Savezna vlada posebno je apelirala na građane da se ne “trči” u bolnice ili druge zdravstvene institucije te tako “zaguše” i opterete rad ljekara. Potrebno je znati da u bolnicama ima pacijenata na tretmanu koji ne boluju od virusa korona već od drugih “uobičajenih” bolesti čiji tretman (liječenje) ne trpi odlaganje. Obrazovne institucije nastavile su da rade sistemom “distance learning”, a Savezna vlada apelirala je na firme da, ukoliko imaju mogućnosti, rade od kuće.

Unutarnji javni saobraćaj, drumski, željeznički, vodeni i zračni, nastavio je funkcionirati bez bilo kakvog ograničenja. Poprilično je reduciran međunarodni drumski, željeznički i zračni saobraćaj (promet). Svi aerodromi u Švicarskoj rade. Pozvani su svi građani Švicarske da se vrate u svoju domovinu. U nekoliko je slučajeva Vlada organizirala evakuaciju svojih građana. Ova ograničenja okupljanja pogodila su naše džemate (centre), tako što smo do daljnjeg u njima otkazali sve aktivnosti. Mektepsku pouku organizirali smo po sistemu “distance learning”. Ustvari, sve nacionalne islamske zajednice u Švicarskoj otkazale su sve aktivnosti u svojim džematima (centrima).

Bilo bi preuveličano reći da ima panike, međutim, postoji velika doza opreza. U jednom momentu je bila velika navala na osnovne životne potrepštine, u međuvremenu se situacija popravila, nema gužvi u trgovinama, sve što se moglo kupiti prije širenja virusa korona može se kupiti i sada po istim cijenama. Primjetno je smanjenje broja osoba na ulicama, mlađi vode brigu o starijima na način da za njih kupuju namirnice i tako im omogućavaju da se zaštite od mogućeg inficiranja.

Švicarsko društvo slovi kao jedno od najhumanijih u Evropi, ako ne i u svijetu. Ovu državu zovu “rajem” humanitarnih udruženja i asocijacija. Znaju i umiju to pokazati u ovakvim momentima, ali su i jako oprezni, osjetljivi su na nadolazeće krize, pa se ponekad stekne dojam da su sebični (hladni), a ipak nisu. Zakone i preporuke svoje Vlade poštuju bez iznimki, tako da Savezna vlada i nema potreba da uvodi strožije mjere borbe protiv pandemije virusa korona.

Ukoliko ovo stanje potraje, neminovno će doći do gubitka radnih mjesta. Država je pripremila paket pomoći privredi vrijedan 42 milijarde švicarskih franaka (40 milijardi eura), ali stručnjaci upozoravaju da je to malo u odnosu na stvarne potrebe koje će biti. Nije za očekivati da će se prilikom smanjivanja radnih mjesta gledati na ime i prezime, odnosno porijeklo (nacionalnost), koliko god to igralo ulogu, ipak se očekuje da bi stručne kompetencije trebale biti presudne prilikom donošenja takvih odluka. Stoga očekujemo da ćemo mi, odnosno naši građani u ovom slučaju, podijeliti sudbinu građana Švicarske bez obzira na broj provedenih godina u Švicarskoj.

Zavisno od toga iz kog ugla gledamo na EU i šta od nje očekujemo, može se donositi sud o ponašanju njenih institucija. Ako očekujemo od EU i njenih članica da budu kao jedna, onda ćemo ostati razočarani njihovom reakcijom. Međutim, ako gledamo na EU kao skup nezavisnih država koje su se ujedinile u određenim interesima, onda su reakcije koje pokazuju institucije EU, kao i njenih članica, sasvim očekivane i logične jer svaka od država prvo štiti sebe pa onda gleda na koji način može da pomogne onima oko sebe. Mišljenja smo (ako je relevantno) da će ipak Evropska unija opstati jer to žele njena dva “motora”, Njemačka i Francuska. Upravo se u ovoj krizi pokazala briga evropskih zajedničkih institucija za svojim članicama, tako da je ta “sebičnost” pogodila sve nečlanice Evropske unije, čak i Švicarsku.

Primjerice radi, Njemačka je u svoje bolnice primila nekoliko hiljada Francuza zaraženih virusom korona. Pratimo vijesti i iz BiH, u kojoj se sebičnost “pokazuje” među strankama, a da ne spominjemo među entitetima, dakle, nema jake solidarnosti među političarima, kao što je zasigurno ima među građanima, posebno Bošnjacima. Žalosno je kada pročitamo sljedeće: “Građani BiH iz FBiH idu u karantin u studentski dom na Bjelavama, a građani iz RS su upućeni u entitet RS.” Evropska unija nije i neće biti mrtvo slovo na papiru, čak smatramo da će izaći iz ove krize čvršća i jača nego prije, a i skorašnje izjave njihovih čelnika ukazuju na to da pokazuju brigu prema BiH, tako što će novčano s nekoliko miliona pomoći institucije BiH u borbi protiv pandemije virusa korona.

Naša država BiH ima puno toga naučiti od Evropske unije, a Bošnjaci BiH i Sandžaka od njenih naroda koji su doskoro međusobno ratovali. Ova pandemija zasigurno neće uništiti ono što su evropske institucije brižljivo gradile i njegovale nakon dva svjetska rata, koja su odnijela milione žrtava, ponajviše iz redova evropskih naroda. A po svim statistikama, pandemija virusa korona neće odnijeti ljudskih života više od dva svjetska rata ili kao što je to, prije 100 godina, učinila pandemija španska gripa, usmrtivši više ljudi nego oba svjetska rata, evropsko stanovništvo je prepolovila. Naučili su ovi narodi da iz krize izlaze jači i međusobno čvršći.

Rukovodioci Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj (zajednički stav)

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!