fbpx

Diego

Sve je išlo onako kako je zamišljeno. Osim rezultata. Gube utakmicu za utakmicom i, da prvenstvo nije prekinuto, Maradona vjerovatno ne bi dočekao 31. maj, posljednju utakmicu sezone na klupi “Gimnasije”. Malo je vjerovatno da će taj tim i naredne sezone igrati Prvu ligu, ali to što nije ništa napravio s “Gimnasijom” nije okrnjilo Maradoninu slavu.

 

U suštini, njegova je priča danas priča o sumraku. I života i karijere. Stari fudbalski idol dolazi u pomoć lošoj ekipi i gotovo da je osuđen na ispadanje, ali stvari nisu tako jednostavne jer je u pitanju Diego Armando Maradona. On je još uvijek trener “Gimnasije”, najstarijeg kluba, kluba čija je historija prepuna legendi ili s premalo trofeja. U Argentini će Maradona zauvijek biti kralj. Unatoč drogama, nasilju nad suprugama, vanbračnoj djeci, bezbrojnim glupostima koje su mu obilježile život. Čovjek je koji je rođen u jednom od najsiromašnijih naselja Buenos Airesa i postao najbolji na svijetu, svjetski prvak. Zato ga prihvataju onakvim kakav jeste.

U Argentini su isprva fudbal igrali britanski učitelji i željezničari, ali igra je brzo postala popularna. “Gimnasia” je osnovana 1903. godine, a četvrt stoljeća kasnije evropska imigracija preuzela je klub. Bili su to čvrsti momci, radnici, mnogi od njih zaposleni u pogonima za pakiranje mesa, zbog čega su ih nazivali triperos. Rivalski “Estudiantes” pet je puta bio prvak lige Argentine, četiri puta prvak Amerike i jednom svjetski prvak. “Gimnasia” je osvojio posljednju amatersku ligu 1929. i Stogodišnji kup 1993. godine. Razlika u broju osvojenih trofeja uvijek je povećavala netrpeljivost.

U augustu 2019. Diego Armando Maradona slomljen je čovjek. Završio je s alkoholom i kokainom, ali pati nakon operacije desnog koljena (stavili su mu umjetnu čašicu), pati od teškog osteoartritisa, ima staru ozljedu ramena, ima slabo srce i krvni tlak mu je pod oblacima. Taj je 58-godišnjak najmanje dva puta bio na rubu smrti i temeljito je kažnjavao svoje tijelo. Liječnici mu propisuju apsolutni odmor.

Bio je genijalac na terenu, a kasnije je postao zvijezda na argentinskoj televiziji. No njegova je trenerska karijera osrednja. Dvanaest utakmica i jedna pobjeda s “Mandiyúom” (1994), 11 utakmica i dvije pobjede s “Racing de Avellanedom” (1995), eliminacija u četvrtfinalu Svjetskog kupa 2010. s reprezentacijom Argentine, bez naslova s ​​“Al-Waslom” iz Emiratesa (2011/2012), neuspjeh s “Al-Fujairahom” u Emiratima, loši rezultati s meksičkim “Sinaloa Golds” (2018/2019).

Ipak, njegov ga menadžer nudi nekolicini argentinskih klubova. Prihvata ga “Gimnasia”, posljednji na tabeli, klub koji ispada iz lige. Maradona se odlučuje preuzeti ga. Pojedinosti ugovora nepoznate su, ali su brojke daleko od 17 miliona dolara godišnje, koliko su mu platili u Emiratima. Za tri dana klub je dobio tri hiljade novih članova, a sponzori kucaju na vrata.

Sve je išlo onako kako je zamišljeno. Osim rezultata. Gube utakmicu za utakmicom i, da prvenstvo nije prekinuto, Maradona vjerovatno ne bi dočekao 31. maj, posljednju utakmicu sezone na klupi “Gimnasije”. Malo je vjerovatno da će taj tim i naredne sezone igrati Prvu ligu, ali to što nije ništa napravio s “Gimnasijom” nije okrnjilo Maradoninu slavu. Novinar Andrés Burgo, autor biografije Posljednji Maradona, u argentinskim je medijima definirao simbiozu između “Gimnasije” i njenog trenera: “To je slika umirućeg tima i umirućeg trenera. Zajedno padaju i tim i trener koji jedva hoda.” /D.H./

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!