fbpx

Devedeset godina od rođenja Muhsina Rizvića: Čovjek u čijem se djelu odražavala sudbina Bosne i Bošnjaka

Ove godine 14. aprila navršilo se devedeset godina od rođenja Muhsina Rizvića, jedne od najvažnijih figura cjelokupnog bošnjačkog preporoda s kraja prošlog stoljeća. Cijeli svoj životni vijek posvetio je istraživanju bošnjačke književnosti. Enes Duraković zapisao je da se u Rizvićevom monumentalnom djelu ne zrcali samo višestoljetna slika bogatog i raznovrsnog književnog naslijeđa Bosne i Bošnjaka nego i svekolika novovjekovna kulturna i društvena slika i sudbina naše domovine i našeg naroda. Dvadeset i šest godina poslije Rizvićeve smrti, u dubinsko istraživanje bošnjačke književnosti i proučavanje njenih šarolikih modela gotovo je nemoguće ući bez konsultiranja njegovog djela. I ne bismo pogriješili ako bismo njegovo djelo nazvali kompasom bošnjačke književne kritike

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Vildana 19.04.2020.

    Hvala Bogu pa nam. Kćerka može prenijeti malo djelić onog sto dešavala iz života i price njenog rahmetli oca velikog akademika i čuvara Bossnske baštine i kulture ..

    Odgovori