fbpx

Demokratija po modelu Sjeverne Koreje

Pošto sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao savjesno, korektno i profesionalno, što su svojim izjavama zvanično potvrdile i kolege poslanici bez obzira na stranačku pripadnost, radi očuvanja ličnog dostojanstva i dostojanstva stranke i naroda koje predstavljam, podnio sam neopozivu ostavku i uskratio priliku za planiranu, nedoličnu političku predstavu”

Razgovarao: Jakub SALKIĆ

 

Nakon usvajanja Programske deklaracije Stranke demokratske akcije na nedavno održanom Kongresu stranke, u kojoj su političke strukture u entitetu RS vidjele prijetnju za opstanak Republike Srpske, Narodna skupština RS-a najavila je posebnu sjednicu na kojoj je trebao biti smijenjen potpredsjednik NSRS-a iz bošnjačkog naroda Senad Bratić jer je, kao član rukovodstva SDA, učestvovao u pripremanju Programske deklaracije. Prije održavanje sjednice Bratić je podnio ostavku. U razgovoru za Stav Bratić objašnjava političke prilike u ovom bh. entitetu i poteze političkih aktera.

STAV: U NSRS-u je proteklih dana bila prava hajka na Vas, kako se osjećate kada su se malo emocije slegle?

BRATIĆ: Ljudi koji se bave politikom trebaju računati i biti spremni na razne izazove i donositi racionalne odluke i u situacijama jakih emocija.

Osjećam se potpuno miran i zadovoljan odlukama koje sam donio jer sam nastojao da se ovim ne dižu međunacionalne tenzije i da se dodatno ne konfrontiraju dva konstitutivna naroda, kako u entitetu RS, tako i na nivou države Bosne i Hercegovine.

STAV: Kakvu su poruku Bošnjaci u entitetu RS dobili Vašom smjenom?

BRATIĆ: Mislim da je ispravnije pitanje: “Kakvu je poruku dobila javnost i svi građani entiteta RS, a posebno Bošnjaci na ovom prostoru?”

Moglo se jasno zaključiti, prema izjavama predstavnika svih političkih stranaka, da sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao korektno i kvalitetno i da je smjena posljedica izraženog političkog stava Stranke demokratske akcije, što je u parlamentarnoj demokratiji uobičajeno i legitimno pravo svakog poslanika, bez obzira na funkciju koju obavlja.

Ovim je iz NSRS poslana poruka da se ne toleriraju, pa čak i sankcioniraju oni koji izražavaju mišljenja i političke stavove koji ne odgovaraju skupštinskoj većini.

Bošnjacima je ovo poruka da ih neće predstavljati onaj koga su oni izabrali nego podoban iz njihovih redova i koji provodi politiku vladajuće stranke, bez obzira na legitimnost ovakvog postupka.

Bošnjački narod u entitetu RS čine uglavnom povratnici, koje može da razumije i predstavlja samo stvarni povratnik koji sa svojom porodicom živi i radi u istim uvjetima kao i oni.

STAV: Bilo je malo iznenađujuće da na namjeru da Vas smijene Vi date ostavku, možete li pojasniti zbog čega ste tako postupili?

BRATIĆ: Pošto sam funkciju potpredsjednika NSRS-a obavljao savjesno, korektno i profesionalno, što su svojim izjavama zvanično potvrdile i kolege poslanici bez obzira na stranačku pripadnost, radi očuvanje ličnog dostojanstva i dostojanstva stranke i naroda koje predstavljam, podnio sam neopozivu ostavku i uskratio priliku za planiranu, nedoličnu političku predstavu.

STAV: Najavili ste da će SDA uzvratiti sličnim potezima, na šta ste konkretno mislili?

BRATIĆ: Ovim sigurno nisam mislio da će SDA kopirati lošu politiku SNSD-a, to SDA nije, niti će raditi.

Svoj politički kapacitet SDA će usmjeriti na traženje najboljih rješenja, koja su najbolja za budućnost BiH, kako za Bošnjake, tako i za sve ostale građane.

SDA posjeduje političku snagu i mehanizme, ali i odgovornost za političku stabilnost pa će odgovor biti u skladu s time.

STAV: Na Vaše mjesto dolazi  “SNSD-ov Bošnjak”, znači li to da Bošnjaci u entitetu RS gube mogućnost da zaštite svoje interese? Jesu li uopće Bošnjaci imali mogućnost da u toj političkoj borbi koliko-toliko zaštite svoje nacionalne interese?

BRATIĆ: Moglo bi se reći da ovim SNSD šalje poruku Bošnjacima da ih oni predstavljaju i zastupaju, što je političko izigravanje demokratije i negiranje prava bošnjačkog naroda na legitimno predstavljanje.

U jednom okruženju vladavine prava i demokratije Bošnjaci bi mogli u velikoj mjeri ostvarivati prava u ovom entitetu, međutim, ambijent u kojem se krše zakoni i sporazumi nije pogodan za ovo. Potreba je da se ostvari politički konsenzus i jedinstvo Bošnjaka u entitetu RS, uključivanje dijaspore, mnogo snažnija podrška stranke i institucija s državnog nivoa.

STAV: Kako komentirate poruke sa “svesrpskog” sastanka u Beogradu?

BRATIĆ: Koliko je ovaj susret bio “svesrpski”, dovoljno govore izjave učesnika ovog susreta.

I pored odlaska u Beograd po “političku pamet”, učesnici će postati svjesni da se rješenja ipak moraju tražiti unutar Bosne i Hercegovine samo dogovorom i kompromisom poštujući Ustav i zakone BiH.

STAV: Dodik od opozicije traži da napusti institucije BiH, kakvo je raspoloženje u opozicionim strankama u vezi s aktuelnim političkim temama poput ANP-a i Deklaracije SDA?

BRATIĆ: Potezi koje predlaže SNSD isključivo su u cilju ostvarivanja stranačkih ciljeva koji odudaraju od općih interesa građana u entitetu RS i toga su svjesne sve političke stranke.

Stavovi koje zastupaju opozicione stranke često su opterećene nametanjem ideje “svesrpskog jedinstva” u koje ih uvlači SNSD i zavisno od toga se manifestiraju i njihovi javni nastupi.

Pitanje ANP-a i Deklaracije SDA su ispolitizirana i koriste se za dnevnopolitičke svrhe, ali rješenje je jedino moguće u dogovorima i poštivanju Ustava, zakona i ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!