fbpx

DARUJ KNJIGU: Za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevska Općina Centar i načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u saradnji sa BZK „PREPOROD“ i izdavačkom kućom „KNJIGOLJUBAC“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori. Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

Prikupljanje  što većeg broja  knjiga  će raznovrsnim sadržajima obogatiti pomenutu biblioteku i učvrstiti veze između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Akcija traje od 1.10. do 10.10. oktobra, a pored 15 mjesnih zajednica Općine Centar  provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačka biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom, obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u CG, ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Ovim projektom sublimiraće se bošnjačka literatura iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova…i na taj način će se omogućiti lakša dostupnost bošnjačke književnosti, historije i kulture, kako istraživačima tako i široj čitalačkoj publici koja do sada nije mogla doći do pomenute literature. Biblioteka također ima odjel za djela svjetskih autora.

Tendenciju rasta interesovanja čitalačke publike stvara mogućnost da biblioteka bude pod finansijskim pokroviteljstvom države.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.

Građani mogu viškove iz svojih kućnih biblioteka donirati na 15. oktobarskom salonu knjiga koji se održava na Trgu djece Sarajeva, BBI centar, od 1.10. (četvrtak) do 10.10. 2020, kao i u Mjesnim zajednicima Općine centar.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!