fbpx

Čudo slovenačkog sporta

Prije su Slovenci oduševljavali s odbojkaškim ekipama, dvostrukim evropskim viceprvakinjama, sa svojim rukometom i hokejom na ledu, s Tinom Maze, dvostrukom olimpijskom prvakinjom u skijanju, ili Petrom Majdić, bronzanom olimpijskom trkačicom.

 

Fantastičan dvoboj između Tadeja Pogačara i Primoža Rogliča na Tour de Franceu ispalio je Sloveniju u orbitu kao zemlju koja svako malo pa iznenadi svojom izvanrednom generacijom mladih sportaša. Imaju dominantni biciklistički par u središtu pozornosti sportske javnosti, Luka Dončić ruši rekorde u NBA ligi, Jan Oblak jedan je od najboljih golmana svijeta…

U Ljubljani tvrde da su glavni grad neke države s najviše olimpijskih medalja po stanovniku. Slovenija s dva miliona stanovnika ima 40 metala, toliko je osvojila od 1992. godine, kada se odvojila od Jugoslavije.

Ništa nije slučajno niti je rezultat spontanosti već posljedica obrazovnog sistema i mukotrpnog rada koji počinje iz baze, iz osnovne škole, kažu čelnici državnog Ministarstva sporta. “U Sloveniji puno ulažemo u sport za djecu i mlade, imamo dobru mrežu javnih sportskih objekata i poboljšali smo profesionalno područje rada u sportu”, pojašnjavaju.

“Sport je dobro od zajedničkog interesa i država sistemski garantira uvjete za njegov razvoj. Radimo za cjelokupno stanovništvo, bez obzira na socijalnu i ekonomsku situaciju građanina. Sport ima veliku važnost u obrazovnom sistemu”, navode, ponosni na svoje bicikliste na Tour de Franceu.

Prije su Slovenci oduševljavali s odbojkaškim ekipama, dvostrukim evropskim viceprvakinjama, sa svojim rukometom i hokejom na ledu, s Tinom Maze, dvostrukom olimpijskom prvakinjom u skijanju, ili Petrom Majdić, bronzanom olimpijskom trkačicom.

Planiranje je važno, ali je ključan individualni talenat sportaša u zemlji koja njeguje takmičarski duh Jugoslavije, italijansku lukavost i austrijsku disciplinu. Također je važan dobar skautski posao. Španski trener Joxean Fernández Matxin otkrio je Pogačara dok je ovaj još bio dječak. Slično je radio i Andrej Kračman, trener golmana ljubljanske Olimpije, u kojoj je Oblak debitirao sa samo 16 godina. Luka Dončić je sa 16 godina postao najmlađi igrač “Real Madrida” koji je debitirao u španskoj ACB ligi. Prvi šut koji je uputio bila je trojka, a danas je fenomen u koji je zaljubljena cijela NBA.

Slovenski novinar Miha Hočevar kaže da Slovenija nema tajne niti kakav čarobni napitak, već samo rad i stalno usavršavanje.

“Roglič je brzo stigao do elite nakon što je napustio skijanje. U samo šest godina došao je u situaciju da se bori s najboljima. Ambiciozan je i kaže da nikada ne ponavlja pogreške. Odustao je od skijaških skokova jer je shvatio da nikada neće biti svjetski prvak. Stvar je prioriteta, a Sloveniji je sport na prvom mjestu.”

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!