fbpx

Čudnovati kljunaši na neumskom samitu hipokrizije

Kakvog li licemjerja! Dok sistemski proizvode krizu, HDZ i njegov čelnik organiziraju pseudoznanstveni skup koji teritorij Neuma tretira kao dio državnog teritorija susjedne Hrvatske, uz sekundiranje neuke joj predsjednice i „Stepinca za sveca“ lobista, šefa diplomacije RH Davora Ive Stiera

Znanstveno dokazivanje evropejstva revolucionarni je novum s naših prostora, inauguriran u hercegovačkom selu na moru, pod patronatom studentice Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, slučajne predsjednice matične države znanstveno dokazanih Evropejaca. Znanstvenik svjetskog ugleda Dragan Čović, bošnjačkom majorizacijom izabran član Predsjedništva iz reda znanstveno dokazanih Evropejaca, bijaše joj domaćinom, ali i nadahnutim uvodničarom ovog planetarno važnog, znanstvenog skupa.

Konstatirao je da druga dva bosanska naroda nisu Evropejci i zbog toga, logično, koče evropske i atlantske integracije Bosne i Hercegovine. Nabrajajući evropske vrijednosti kojima znanstveno teže bosanski Hrvati, spomenuo je i federalizam zajednica, zaboravivši pripomenuti na šta se on odnosi, čime je, znanstveno do minucioznosti, dokazana potreba za formiranjem trećeg entiteta, o čemu su mnogo glasnije i otvorenije zborili drugi govornici iz njegove sjenke. Sve go znanstvenik do znanstvenika, s tezama o kršćanskom utemeljenju liberalne demokratije i Hrvatima kao jedinim njenim  baštinicima.

Kakvog li licemjerja! Dok sistemski proizvode krizu, HDZ i njegov čelnik organiziraju pseudoznanstveni skup koji teritorij Neuma tretira kao dio državnog teritorija susjedne Hrvatske, uz sekundiranje neuke joj predsjednice i „Stepinca za sveca“ lobista, šefa diplomacije RH Davora Ive Stiera. Time ne dobijaju samo dodatne poene u igri nazvanoj „Skrb za Hrvate“, već i alibi za usporavanje aktivnosti na evroatlantskom putu. „Drž’te lopova!“, viču legitimni Hrvati, optužujući Bošnjake i Srbe generalno, a bošnjačke predstavnike i individualno, za vlastite marifetluke.

U vremenu kada se sve više iz, od njih zamišljenog entiteta, iseljavaju od HDZ-a majorizirani Hrvati iz zapadne Hercegovine, po hrvatskim tiskovinama njihovog ministra optužuje za korupciju, posebno na izgradnji dionica autoputa kroz Hercegovinu, a sve je manje vrijednog ostalo za pri(h)vatizaciju i prodaju, posebno loše i neodgovorno vođenih firmi u vlasništvu Federacije, a pod upravom isključivo legitimnih Hrvata. Dok s Dodikom dogovara podršku trećem entitetu i ruši ustavni poredak te komplicira svako razumsko donošenje odluka te time direktno koči evropski put, što čak i ne treba znanstveno dokazivati, Čović priređuje skup na međunarodnom nivou (prisutni političari iz Hrvatske, čudaci iz znanstvene zajednice susjedne zemlje i penzioneri) i proziva sve druge, potpuno se ekskulpirajući od objektivne odgovornosti. Srpska blokada rada Doma naroda poslužila mu je za izricanje još jedne, već pripremljene izjave o krizi koja je zahvatila najviše institucije države. Doista, samit hipokrizije.

Da ludilo nije bez sistema, svjedoči i početak žalbenog procesa tzv. Hrvatskoj šesterici pred Haškim tribunalom. Prvooptuženi Prlić, koji je prvostepenom presudom osuđen na 25 godina robije, dobar je dio uvodne riječi potrošio na odbranu, ne sebe, već izvjesnog Franje Tuđmana, nakon čega je prešao na optužbe bošnjačkog vodstva. Potpisi na naredbe o osnivanju konclogora u toj logici ne predstavljaju ništa, kao niti naredbe o djelovanju Hrvatske vojske protiv Armije BiH na teritoriji BiH. Važno je šta Prlić kaže o sebi i svom naredbodavcu iz Zagreba. Nije, shodno takvoj logici, bitno šta to radi HDZ u političkom i  ekonomskom životu BiH, već šta, naravno znanstveno, o tome sami kažu Čović i njegovi adlatusi. Znanstvenim argumentima, evropejski, dakako.

Ozbiljan ton neumskom vašaru trebala je dati međunarodna dimenzija koju su epitomizirali predstavnici političkog i znanstvenog života susjedne države Hrvatske. Učešće međunarodnih sudionika važno je i znanstvene vjerodostojnosti radi, što ugledni znanstvenik Čović zna. No, kako je ovo bio jedinstven skup u povijesti znanosti, nužno je morao biti monoetnički i monokonfesionalan, što mu nije narušilo rejting, a u zbornik uvršteni radovi zasigurno će biti citirani u svjetskoj literaturi. Riječ je, konačno, o revolucionarnom postupku znanstvenog dokazivanja evropejstva jednog naroda. Nakon Einsteinove Opće teorije relativnosti, teško da se može naći značajniji doprinos znanosti od neumskog skupa.

Osim kronično i (tragi)komično neinformirane predsjednice RH, ministra vanjskih poslova s argentinskim pasošem te zalutalog europarlamentarca, nazočili su i izrazito kontroverzan rektor Sveučilišta u Zagrebu s bosanskim pasošem te penzioner, stručnjak za međunarodno pravo mora (možda zato skup u Neumu, da nije posrijedi kakva luka?) kao i sin Velikog vođe. Onoga koji bi, da je poživio, s Prlićem ovih dana podnosio žalbu na prvostepenu presudu za udruženi zločinački poduhvat, preteču trećeg entiteta, Herceg-Bosnu.

Pa ako i neumski dernek shvatimo kao alibi za katastrofalne rezultate HDZ-a u većinski Hrvatima naseljenim dijelovima Hercegovine i događaj za unutrašnju upotrebu, ostaje nejasno za koju upotrebu služi pohod hrvaćanskih predstavnika u stilu Kapetana Cooka, bez minimuma poštivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, unatoč i na skupu opetovanom zaklinjanju na isti, sve u skladu s evropskim i znanstvenim principima, uz napomenu o odredbi Ustava RH o brizi za Hrvate izvan domovine.

Dok se 15 posto hrvaćanskog BDP-a (“Agrokor”) urušava pod teretom nevjerovatnih 45 milijardi kuna duga, od čega 6 milijardi samo za PDV, iz zemlje stalno iseljava najproduktivnije stanovništvo, vrh vlasti, ali i opozicija (Tonino Picula) vrijeme troše na Čovićeve predstave i puštanje magle. Je li to bijeg od realnosti ili nešto zlokobnije – stvaranje nove realnosti u sve nestabilnijoj međunarodnoj političkoj situaciji. Ovakvo „špartanje“ stranih državnika po zemlji, eufemistički kazano, nije dobra diplomatska praksa. A nije ni evropska.

PROČITAJTE I...

Ova apelacija nije niti najmanje naivna niti neusklađena s ključnim međunarodnim faktorima. Ona ne samo da prebacuje lopticu gdje joj je mjesto, u entitet RS, i ukazuje na kršenje ljudskih prava, odnosno Evropske konvencije, već i skreće pažnju na nerad i neaktivnost Valentina Inzka, OHR-a u cjelini, koji je po Daytonu odgovoran za civilni dio provedbe mirovnog sporazuma i zaštitu i provođenje svih njegovih aneksa, pa i aneksa 4. i 7. (Ustava i povratka) i svih odluka ustavnih i međunarodnih sudova

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!