fbpx

COVID-19: Njemačka zbog povećanja broja oboljelih pooštrava mjere

Vlasti Berlina su donijele odluku da će od 10. augusta u školama biti obavezno nošenje maski

U gradu Heide, u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, ponovno će se poduzeti mjere za ograničavanje društvenog života zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guverner okruga Dithmarschen Stefan Mohrdieck rekao je da se u toj regiji, gdje živi oko 133 hiljade ljudi, broj novih slučajeva u posljednje vrijeme povećao na 44.

Iz tog razloga, Mohrdieck je izjavio da će mjere biti pooštrene kako bi se spriječilo širenje virusa u gradu Heide, gdje je uočeno povećanje broja zaraženih.

U tom kontekstu, rekao je da će se od subote na javnim prostorima uvesti ograničenje kontakta i moći će se okupiti maksimalno dvije osobe iz različitih domaćinstava.

Mohrdieck je pojasnio i da će na tržnicama biti obavezno nošenje maski, a u radnjama će biti ograničen broj kupaca.

Lokalni mediji navode da su uzrok povećanja broja zaraženih građani koji su se vratili s odmora, a kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Vlasti Berlina su donijele odluku da će od 10. augusta u školama biti obavezno nošenje maski.

Berlinska državna ministrica obrazovanja Sandra Scheeres izjavila je da će se ova mjera primjenjivati na hodnicima, zajedničkim prostorima i toaletima, te navela da neće biti obavezno nošenje maski u učionicama i školskim dvorištima tokom nastave.

PROČITAJTE I...

Na periferiji Atine, grčka država finansirala je sa 15 miliona eura gradnju nove džamije kapaciteta 300 muškaraca i 50 žena. Do izgradnje ove bogomolje, većina muslimana u glavnom gradu morala je klanjati u podrumima i na tavanima gdje su uspostavljali svoja molitvena mjesta, često ilegalno.

U Uttar Pradeshu, državi kojom upravlja kontroverzni Yogi Adityanath, uredba o "anti ljubavmom džihadu" je već stvarnost. Tamo je, prema izvještavanju televizije NDTV, regionalna policija registrirala prošle subote prvu pritužbu oca mlade hinduističke žene koju je musliman prisilio na preobraćenje.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!