fbpx

Čovićev vašar taštine: Tajkunom za treći

Nije ovo prvi put da Čović svoje privatne zabave organizira na imanjima Dike Slezaka. Znalo se birano društvo okupiti i na jahti ovog poduzetnika. Tako je zabilježeno da se milionski vrijednom brodicom Čović sa Slezakom morskom obalom jedrio u društvu Miroslava Ćorića, Branka Kolobarića i njegove supruge Ankice, nekadašnjeg direktora mostarskog sajma Dragana Gadžića...

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić “poslali poruku” svojom odlukom da ne dođu u Mostar, gdje su se u utorak na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva okupili čelnici zemalja regije.

“Imam osjećaj kako su nam na taj način željeli poslati jasnu poruku, kao i prošloga tjedna, kada su nakon sastanka SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, kao bošnjačke stranke, iznijeli usuglašen stav oko izbornog zakona koji je nama, naravno, potpuno neprihvatljiv”, izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Dobro, uvijek je neko drugi Čoviću kriv za krizu i zastoj u funkcioniranju vlasti koje on izazove sa svojim poslušnicima iz HDZ-a. Zna se šta će i kako će reći, pa zaboravlja ili mu nije ni važno šta je izjavljivao samo dva dana prije otvaranja sajma. Tada je, u vijestima BH Radija 1, kazao kako Izetbegović ne dolazi u Mostar jer ne bi bilo u redu da njega pozove, a ne i Mladena Ivanića, koji neće biti u BiH u vrijeme održavanja sajma, te da bi dolazak Izetbegovića bez Ivanića mogao izazvati neželjene konotacije.

Osim što je ponovio u posljednje vrijeme izuzetno popularnu rečenicu među HDZ-ovcima, kako su SDP i DF bošnjačke stranke, Čović je u isto vrijeme zaboravio kazati kako je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću poziv za dolazak u Mostar poslao samo koji dan pred otvaranje sajma, što je ponašanje mimo svakog protokola, pa je bilo i logično da se Zvizdić ne pojavi u Mostaru.

Međutim, s mostarskog su sastanka poslane i neke druge poruke. Posebno je bilo zanimljivo mjesto gdje je Čović organizirao večeru za zvanice. Riječ je o imanju Dinka Dike Slezaka, na obali rijeke Radobolje, u mostarskom naselju Ilići. Tu je prvo, prije desetak godina, Slezak kupio osam dunuma zemljišta uz obalu rijeke, pa je onda pokupovao gotovo sve okolne parcele, pa se u konačnici imanje HDZ-ovog tajkuna proširilo na dvadeset dunuma.

Slezak je nakon rata postao jedan od najbogatijih građana BiH zahvaljujući kladionicama “BetShop” i “Derby”. Posao je proširio i na Hrvatsku otvarajući salone zabave, ali je nekoliko godina kasnije posao s kladionicama napustio i počeo se baviti građevinarstvom. Prije toga, njegove su kladionice letjele u zrak, no napadi su misteriozno prestali nakon što se (javno) priklonio stolnoj stranci u Hercegovaca.

Kladionice su ostale dužne Poreznoj upravi FBiH približno 40 miliona maraka. Dug teško da će ikada biti naplaćen jer su otišle u stečaj, nešto novaca namireno je tek prodajom imovine. Za dug niko nije odgovarao. A Slezak je oživio građevinsku firmu “Interinvest”, koju je osnovao prije dvadesetak godina, i zahvaljujući utjecaju i vezama dobio mnoge unosne poslove. Bez tendera je Slezakova kompanija, kako je pisao Faktor, dobila posao vrijedan 3.400.000 KM, uz dodatnih 400.000 KM, koje su naknadno utvrđene.

Između “Interinvesta” i Ministarstva finansija FBiH svojevremeno je zaključen ugovor o kupovini uredskog prostora u zgradi koju je Slezakova kompanija nelegalno sagradila u centru Mostara bez posjedovanja dozvola. Možda je nevažno, ali možda i nije. Tek treba podsjetiti da je aktuelna ministrica finasija FBiH Jelka Miličević, koja s Čovićem sarađuje još iz dana kada su radili u mostarskom “Sokolu”, bila jedna od osoba koje su svojim novcima garantirali Čovićevo puštanje na slobodu kada mu je suđeno zbog finasijskih malverzacija 2006. godine.

Nije ovo prvi put da Čović svoje privatne zabave organizira na imanjima Dike Slezaka. Znalo se birano društvo okupiti i na jahti ovog poduzetnika. Tako je zabilježeno da se milionski vrijednom brodicom Čović sa Slezakom morskom obalom jedrio u društvu Miroslava Ćorića, Branka Kolobarića i njegove supruge Ankice, nekadašnjeg direktora mostarskog sajma Dragana Gadžića…

Akademik Čović (tako je odnedavno naredio da ga se titulira u svim javnim istupima i priopćenjima) tako je opet mostarski sajam iskoristio kao binu za svoje privatnu zabavu. A sav taj cirkus koji Mostarci trpe već nekoliko dana platit će oni sami, iz džepova iz kojih im je omiljeni akademikov tajkun izbio 40 miliona maraka. Pa im sada zato, recimo, štrajkuju ljekari, a i kolektor za kojeg su Šveđani poklonili novac nisu u stanju napraviti već četiri godine. Možda bi do sada bio i izgrađen da ga je gradio omiljeni Čovićev građevinac iz čijeg se ljetnikovca pružaju smjernice izmjena izbornog zakona i izlijevaju temelji trećeg entiteta.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!