fbpx

Čitajte između redova ili skidajte gaće

Hrvatske medije u BiH uopće ne zanima najava apelacije za preispitivanje imena manjeg entiteta, imena koje je diskriminatorno prema Hrvatima i Bošnjacima, koji, prema Ustavu, uz Srbe i Ostale, trebaju biti ravnopravni u tom entitetu. Drugim riječima, smatraju skandaloznim da neko uopće primjećuje diskriminaciju prema Hrvatima u manjem entitetu jer su oni od tamošnjih Hrvata odavno odustali. Čovićev HDZ, naime, jedinu “ravnopravnost” koju istinski priznaje vidi na etnički čistim teritorijama utopijskog “trećeg entiteta”.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić ovih dana otegao je hercegovačke mudante da dokaže predanost Dragana Čovića NATO putu. Radi se to smišljeno da bi se amortizirala šteta i nakon pisanja hrvatskih medija o Čovićevoj subverzivnoj povezanosti s Dodikom, Vučićem i Putinom te njegovim antievropskim djelovanjem na štetu ne samo BiH nego i ukupnog državničkog obraza Hrvatske u EU i NATO-u.

Krešić, čiji profil na Facebooku vrvi slikama veličanja paradržavne i zločinačke tvorevine Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, probat će opravdati Čovića kontinuiranim pisanijama da su Hrvati jedini iskreni zagovaratelji NATO puta, dok Bošnjaci taktiziraju i uvjetuju, a Srbi su protiv. Smiješno, posebice ako uzmemo u obzir da se Dodik pred kamerama Putinu u Beogradu žalio da Bošnjaci prave problem jer žele NATO. Dodik je izustio i “Hr…”, i onda stao. Vjerovatno se sjetio koliko mu je Čović od pomoći u blokadi i NATO puta Bosne i Hercegovine pa se u zadnji tren predomislio od cinkanja Hrvata Putinu.

No, Krešić će pravdati Srbe krajnje malicioznom tvrdnjom. Po njemu je prirodno da su bosanski Hrvati za NATO jer je Hrvatska u NATO-u, a neprirodno je da su bosanski Srbi za NATO jer je Srbija neutralna. Također, Krešić pravda Srbe smatrajući da bi, ulaskom u NATO, BiH postala meta teroristima. Ko biva, Bošnjaci su muslimani pa je prirodno da su teroristi koji su protiv NATO-a. Bolesno i podlo, ali ipak se hrvatski mediapool na adresi Večernjeg lista BiH ispostavlja kao vrlo koristan izvor za detekciju nagomilanog hrvatskog političkog ludila. Dakle, Čovićev HDZ BiH treba se osloboditi od bilo kakve krivnje za zastoje na NATO putu, a kao kočničar prepoznaje se bošnjačka strana koja je licemjerna, kako kažu, jer sada evroatlantskim integracijama uvjetuje sastavljanje vlasti, a navodno ništa nije učinila da bi došlo do aktivacije MAP-a.

Hrvatske medije u BiH uopće ne zanima najava apelacije za preispitivanje imena manjeg entiteta, imena koje je diskriminatorno prema Hrvatima i Bošnjacima, koji, prema Ustavu, uz Srbe i Ostale, trebaju biti ravnopravni u tom entitetu. Drugim riječima, smatraju skandaloznim da neko uopće primjećuje diskriminaciju prema Hrvatima u manjem entitetu jer su oni od tamošnjih Hrvata odavno odustali. Čovićev HDZ, naime, jedinu “ravnopravnost” koju istinski priznaje vidi na etnički čistim teritorijama utopijskog “trećeg entiteta”.

Zanimljivo je i pozivanje na međunarodnu zajednicu, koja je u reakcijama na najavu apelacije upozorila da je potrebno raditi na što bržem sastavljanju vlasti, a ne na dizanju tenzija. U ovom slučaju, licemjernim predstavnicima Hrvata vrlo je bitno što kaže međunarodna zajednica, dok istodobno u Deklaraciji HNS-a ne priznaju presudu Međunarodnog suda u Hagu.

Također, hrvatska politika u BiH opetovano tvrdi da nema uspostave vlasti u FBiH dok se izborni zakon u BiH ne promijeni. Zašto im onda u slučaju izbornog zakona nije bitno što kaže međunarodna zajednica, koja je stala iza izbora Željka Komšića kao legitimne izborne volje građana. Uostalom, zašto ne uvjetuju imenovanje Vijeća ministara ako znamo da je riječ o državnom, a ne federalnom zakonu? Zato jer bi se time narušio jedini postojeći dogovor, onaj između Dodika i Čovića, dvojca koji ima remetilačke namjere na državnom nivou, i to ne smije doći u pitanje pod bilo koju cijenu.

Nadalje, Hrvati će po svojim medijima puštati, doduše oprezno, tvrdnje da je odnos SDA i SNSD-a prožet sukobima i saradnjom, što korespondira s dijelom sarajevskih medija koji su najavu apelacije glasno promovirali kao neki tajni dogovor između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Uradili su to u ime politika koje zastupaju i sa željom da naštete SDA ili čak lično Bakiru Izetbegoviću, zanemarivši znakovitu, nimalo zanemarivu i nimalo naivnu poruku Mire Lazovića da je apelacija o imenu RS-a najavljena u saglasnosti s dijelom međunarodne zajednice. Naučite se čitati između redova!

Zanemareni su i jasni pokazatelji da jedini ortački dogovor koji postoji na našoj političkoj sceni jeste onaj između Čovića i Dodika. Ovu tvrdnju potvrđuje i pisanje hrvatskih medija koji se između redova trude objasniti i pravdati srpsku poziciju. Štaviše, u članku Bernarda Karakaša veličat će navodno iskrenu podršku Putina Vučiću, a istom negodovati jer EU i NATO nisu iskreni saveznici Hrvata. Ko biva, idu Bošnjacima naruku, a Bošnjaci su muslimani i teroristi pa je to neprirodno, je l’?!

Hrvati i Srbi vide tzv. građanske stranke u Federaciji BiH isključivo kao bošnjačke, bez obzira što se ovi u svoja prsa građanska upinju da dokažu da to nije tako. To je davno ustanovljeni princip kojeg su Hrvati vježbali u Dretelju, a Srbi na Manjači i ostalim mjestima za zločinačku rekreaciju i temelji se na naredbi “skidaj gaće da ti kažem ko si”.

Ali, ako kojim slučajem Hrvati ili Srbi primijete da se nešto među Bošnjacima politički okrupljuje, onda se itekako hvataju za vlastite gaće od straha. Štaviše, čak se trude da taj strah od Bošnjaka i njihovog zajedništva javno artikuliraju. Tako će novinar imena Miro i znakovitog prezimena Bošnjak u Večernjem listu ustvrditi da su bošnjačke maske pale najavom koaliranja SDA i Bh. bloka. Ovaj je Bošnjak umro od straha od Bošnjaka i njihovih zakulisnih, kako kaže, velikobošnjačkih ciljeva, te smatra da je ovo ustvari unitaristički plan da se ovlada Federacijom, a zatim manjim entitetom. Bošnjaci bi mijenjali nacionalnost Hrvatima, a zatim i imena i prezimena, piše ovaj komentator. Zanimljivo je ovakve strahove čitati od jednog Bošnjaka, koji bi promjenom prezimena možda napokon postao punokrvni Hrvat.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!