fbpx

Čiji je Neum

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Teško je reći šta je odvratnije u ovom članku: latentni antibošnjački šovinizam ili činjenica da je on kao takav skoro pa nesvjestan dio toka svijesti autorice budući da je, valjda, postao normalni dio javnog diskursa u nekim krajevima Bosne i Hercegovine.

U članku kojeg potpisuje Nikolina Lovrić, Bošnjaci se izjednačavaju s Osmanlijama, oslobodilačke operacije Armije RBiH, poput “Neretve 93”, kojom se pokušao deblokirati opsjednuti Mostar, stavljaju se u kontekst navodne “stoljetne” želje Osmanskog carstva da izbije na Jadran, kao izdajice, tj. Jude, označavaju se stanovnici Neuma koji su odlučili prodavati nekretnine drugom, valjda “nekrstu”, i praktično se Bošnjacima pokušava negirati pravo na vlastiti dio domovine.

Sve to još je morbidnije poznaju li historijske činjenice poput onih kolika je i kakva bila morska obala bosanskog kraljevstva, u posjedu kojih se begovskih porodica nalazilo zemljište na kojem se danas diže Neum, te od čijih je novčanih sredstava izgrađena gradska infrastruktura ovog grada za vrijeme SFRJ.

No, historija, zdrav razum i osnovna pristojnost nikada nisu bili obilježja ekstremista, pogotovo onih primitivne vrste koji vole da zajedničko prisvajaju kao samo svoje.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!