fbpx

Četvorica jednog broji; četiri se jednog boji

Ljevica u Federaciji BiH privlači iz godine u godinu sve manji broj glasača. Na ovim izborima za stranke koje se deklariraju kao lijeve glasalo je približno 20 % birača.

 

 

Premda se stječe dojam da je takozvana četvorka napravila ogroman uspjeh i pretekla SDA, jer se mnogo toga gleda iz perspektive rezultata u Sarajevu, činjenica je da su stranke iz ove grupacije – SDP, NiP, NS i NBL – ukupno gledano u padu u odnosu na prethodne izbore.

Prije dvije godine ove su četiri stranke osvojile 234.000 glasova u utrci za Federalni parlament dok će na ovim izborima imati približno 200.000 osvojenih glasova. U isto vrijeme SDA je imala pad sa 253.000 na približno 220.000, što znači da je razlika u broju birača ostala gotovo nepromijenjena.

Suština je da su NiP i NBL generirali porast od 42.000, a SDP i NS ostvarile pad od 76.000, tako da je NiP postao druga najjača stranka četvorke, a NBL se znatno približio Našoj stranci.

Ljevica u Federaciji BiH privlači iz godine u godinu sve manji broj glasača. Na ovim izborima za stranke koje se deklariraju kao lijeve glasalo je približno 20 % birača. U Bosni i Hercegovini malo se koja stranka samonaziva desnom, pa imamo čudnu situaciju da su formalno skoro sve stranke lijeve i u centru, a takozvana ljevica je ta koja određuje ko je lijevo a ko desno na političkom spektru.

Kako god, među deklariranim ljevičarskim strankama su SDP, DF, SDBiH, GS te još neke manje političke stranke, a pojedinci i liberalnu NS svrstavaju među lijeve stranke. Za mnoge stranke teško je sa sigurnošću tvrditi jesu li u centru ili desno, jer programska opredjeljenja i političko djelovanje često bivaju međusobno posvađani. Kako god, ni SDA, ni NiP, ni Nezavisni blok (BN), ni PZP, ni NLB, ni PDA, ni SBB, ni BPS i SBiH, ni A-SDA nisu stranke lijeve orijentacije. Nisu to ni HDZ niti bilo koja stranka iz takozvanog hrvatskog bloka.

Kada se to ima na umu, onda imamo situaciju da je u Kantonu Sarajevu, naprimjer, za lijevu opciju glasalo manje od četvrtine birača, a u nekim sredinama, kakve su općine s hrvatskom većinom, ljevica se na izborima prepoznaje samo kao statistička pogreška. /M.S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!