fbpx

Četrnaest sekundi koje su NBA ligu učinile još zanimljivijom

U novoj sezoni odigrana je 21 utakmica u kojoj je jedna ekipa dala manje od 100 poena. Memphis i Orlando Magic odigrali su po tri utakmice sa manje od 100 poena. Prošle godine je u 35 utakmica barem jedna ekipa imala manje od 100 postignutih poena.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Polovinom oktobra počela je nova sezona najjače košarkaške lige na svijetu. Početak NBA sezone nagovještava da će ljubitelji dinamične i efikasne košarke uživati u utakmicama. Naime, pred početak takmičarskog dijela sezone, uprava NBA lige usvojila je nova pravila koja su značajno doprinijela većem broju postignutih poena na utakmicama. Naizgled sitni detalj donio je značajne promjene.

Do sada je važilo pravilo da ekipa nakon skoka u napadu ima 24 sekunde za novi napad, dakle puno vrijeme napada. Prema novom pravilu, nakon skoka u napadu ekipa dobija 14 sekundi da završi napad. Skraćivanjem vremena za napad nakon osvojene lopte omogućeno je da timovi imaju više napada, a posljedično tome i više postignutih koševa. S druge strane, u tijesnim utakmicama biće manje prostora da tim koji vodi igra duge napade nakon osvojene lopte, što doprinosi dinamici igre i uzbudljivijim završnicama utakmica. Ovo pravilo se već neko vrijeme primjenjuje i u Euroleague.

Prve dvije sedmice nove sezone NBA lige pokazale su da je novo pravilo pun pogodak. U više od 90 odigranih utakmica u ovoj sezoni, samo u četiri utakmice nijedan tim nije pogodio više od 100 poena. Najviše utakmica u kojima su oba tima dala manje od 100 poena odigrala je ekipa Memhis Grizzliesa, dvije. U prvih 90 utakmica prošle godine odigrano je 14 utakmica u kojima nijedan tim nije premašio 100 poena.

U novoj sezoni odigrana je 21 utakmica u kojoj je jedna ekipa dala manje od 100 poena. Memphis i Orlando Magic odigrali su po tri utakmice sa manje od 100 poena. Prošle godine je u 35 utakmica barem jedna ekipa imala manje od 100 postignutih poena.

Prošle godine su, u najefikasnijoj utakmici u oktobru, postignuta 272 poena, a ove godine 285 poena. Ovogodišnju najefikasniju utakmicu odigrali su San Antonio Spurs i Los Angeles Lakers.

Bosna i Hercegovina i ove sezone ima dvojicu košarkaša u najjačoj ligi na svijetu Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Nurkić je dobro počeo sezonu, uglavnom ima dvocifren učinak, osim u posljednje dvije utakmice. Treba podsjetiti da je u utakmici njegovog Portlanda protiv Indiane Nurkić, prema zvaničnoj stranici Portlanda, postigao svoju prvu trojku u NBA karijeri.

Džanan Musa, 29. pick Brooklyn Netsa, minute dobija na kapaljku, tri-četiri minute pred kraj utakmice kada je već jasno ko gubi, a ko dobija. Musa, drugi najmlađi košarkaš u historiji Netsa koji nastupa u zvaničnim utakmicama NBA lige, za kratko vrijeme na parketu uspije ubaciti po nekoliko poena, podijeliti koju asistenciju, uhvatiti koju loptu… Prije nekoliko dana stigla je informacija da su Netsi prebacili Musu u razvojnu ligu, ali Musa i dalje konkuriše za NBA utakmice i dobija određenu minutažu.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!