fbpx

“Cengiz İnşaat” dijeli 800 paketa

Pakete će dijeliti i u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zenica i mjesnim imamima u džematima u kojima žive najugroženiji stanovnici u okolnim zeničkim naseljima.

 

Mnoge institucije i humanitarna udruženja od prvih dana pandemije dijele prehrambene pakete građanima širom Bosne i Hercegovine koji su u potrebi. “Merhamet” od početka ramazana dijeli iftarske pakete na kućni prag, a do kraja ramazana planirana je podjela više hiljada humanitarnih paketa.

“Pomozi.ba”, osim Restorana dobre volje, gdje nude besplatne obroke, svakog dana podijeli oko hiljadu obroka na kućni prag, a dijele i prehrambene pakete. Do kraja maja “Pomozi.ba” planira podijeliti oko 500 tona hrane u BiH, kao i 100 tona hrane u Jemenu. Najavili su da do kraja ramazana planiraju isporučiti i hiljadu iftara u Palestini.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS također je od početka ramazana među najaktivnijim organizacijama. MFS-EMMAUS do sada je podijelio više od četiri hiljade paketa u cijeloj BiH, a neka od mjesta koje su do sada posjetili jesu Orašje, Kupres, Vlasenica, Visoko, Žepče, Travnik, Milići. Posjetili su i kolektivne centre na području Tuzlanskog kantona, a do kraja ramazana plan im je podjela oko 5.000 paketa i u ostalim područjima zemlje.

Podjela paketa moguća je zahvaljujući donacijama građana, ali i mnogih domaćih i stranih institucija. Jedna od država koja je kroz svoje institucije i firme uvijek uz BiH jeste i Turska. Od početka pandemije Turska je u našu zemlju poslala dva humanitarna aviona, jedan uz podršku Vlade, a drugi zahvaljujući naporima turskog “Crvenog polumjeseca”, koji tokom ramazana dijeli i prehrambene pakete. Turska kompanija “Soda Şişecam” je na početku pandemije donirala 30.000 maraka Domu zdravlja Lukavac i 70.000 maraka UKC-u Tuzla.

Jedna od vodećih banaka u BiH ZiraatBank ove je godine odlučila za ramazan podijeliti stotinu prehrambenih paketa putem organizacija “Pomozi.ba” i UID. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u sklopu projekta “Solidarnost za zdravlje” je zeničkoj NVO “Medica” donirala repromaterijal za izradu zaštitnih maski. Do sada je podijeljeno više od 15.000 maski koje su sašile volonterke “Medice” iz Zenice, a ukupno će biti podijeljeno oko 50.000. Osim toga, TIKA je podržala i 500 stotina porodica sjemenskim materijalom i đubrivom neophodnim za proljetnu sjetvu.

Vjerovatno vodeća građevinska kompanija u Turskoj “Cengiz İnşaat”, koja gradi autoputeve u BiH, već je donirala 100.000 maraka MFS EMMAUS-u, a u toku ramazana odlučili su putem te organizacije podijeliti i 800 prehrambenih paketa u Zenice i okolnim mjestima. Iz EMMAUS-a kažu da će im u fokusu biti njihovi raniji korisnici u stanju potrebe, kao i starije, iznemogle osobe te jetimske porodice. Pakete će dijeliti i u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zenica i mjesnim imamima u džematima u kojima žive najugroženiji stanovnici u okolnim zeničkim naseljima.

“Dugogodišnja saradnja na različitim projektima i podrška MIZ Zenica, te informacije od imama omogućit će nam da dođemo u svakom džematu do osoba u potrebi. Naše tri ekipe osam stotina paketa podijelit će u mjestima Palinovići, Briznik, Putovići, Tetovo, Lokvine, Gračanica, Kasapovići, kao i u drugim područjima”, poručili su iz EMMAUS-a. /A. Š. K./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!