fbpx

Cannes u znaku političkih disidenata i sukoba s “Netflixom”

Ovogodišnji festival trajat će od 8. do 19. maja, a po pravilu će biti prikazano pedesetak filmova iz zemalja širom svijeta, među kojima, nažalost, nema Bosne i Hercegovine, kao ni zemalja iz susjedstva. Dvostruka oskarovka, australijska glumica Cate Blanchett bit će predsjednica žirija Glavnog programa, dok će glumac Benicio Del Toro predsjedavati sekcijom “Izvjestan pogled”, posvećenoj debitantima i autorima s kreativnim i specifičnim umjetničkim pogledom na svijet.

Cannes Film Festival, kao najvažnija filmska smotra u svijetu, i u svom 71. izdanju nastavlja promovirati istinsku filmsku umjetnost, ali i tradicionalno donosi nove intrige i skandale. U glavnoj Takmičarskoj selekciji za Zlatnu palmu ove će se godine nadmetati osamnaest filmova, a, sudeći prema objavljenim režiserskim imenima, riječ je o jednom od najslabijih programa koje je Cannes predstavio tokom protekle decenije.

Iako je umjetnički direktor Cannesa Thierry Frémaux na pres-konferenciji pročitao naslove filmova nekoliko zaista respektabilnih filmskih autora, veliku pažnju javnosti privukao je izostanak novih ostvarenja Turčina Nurija Bilgea Ceylana, Danca Larsa von Triera, Grka Yorgosa Lanthimosa, Mađara Lászlóa Nemesa, Meksikanca Alfonsa Cuaróna, Italijana Paola Sorrentina te Amerikanaca Terryja Gilliama i Xaviera Dolana. Utjehu predstavlja Frémauxova izjava da selekcija nije zatvorena te da će u narednih nekoliko dana objaviti još jedan ili dva filmska naslova.

Takmičarski program Cannesa otvorit će nova drama / misterija Svi znaju Iranca s francuskom adresom i dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija. Riječ je o ostvarenju na španskom jeziku u kojem su naslovne uloge ostvarili supružnici Javier Bardem i Penelope Cruz, a u čijem je središtu radnje vjenčanje koje sasvim neočekivano preraste u porodični sukob nesagledivih razmjera, s kojim će na površinu izaći mračne porodične tajne i tako pokrenuti njen raspad.

Kao i u gotovo svim reprezentativnim Farhadijevim filmovima (Priča o Elly, Nader i Simin se rastaju, Prošlost, pa i Trgovački putnik), glavna protagonistkinja novog filma jeste žena Carolina (Penelope Cruz), Španjolka koja živi u Buenos Airesu i koja se s porodicom vraća u rodni grad u blizini Madrida kako bi prisustvovala vjenčanju. I ovu Farhadijevu dramu s elementima misterije i psihološkog trilera karakterizira posebna posveta razradi scenarija, dramaturgiji te detaljnoj karakterizaciji likova. Poznat po svom umjetničkom zalaganju za društvene i političke promjene u Iranu, tokom preuzimanja Zlatnog medvjeda na 61. Berlinaleu, Farhadi je nagradu posvetio svom sunarodnjaku i kolegi Jafaru Panahiju, kojeg su iranske vlasti osudile na dvadesetogodišnju zabranu snimanja i putovanja van domovine.

Tri lica prati sudbine triju glumica u određenim fazama njihovih karijera, ali i tokom različitih perioda turbulentne iranske historije. Uprkos tzv. kućnom pritvoru i zabrani da snima, trenutno najpoznatiji filmski disident Panahi je ponovno uspio snimiti film, zatim ga prokrijumčariti u svijet i osvojiti nominaciju za najvažniju filmsku nagradu – Zlatnu palmu. Nakon tjeskobnih, autoreferencijalnih metafilmova o kućnom pritvoru (This is no Film i Closed Curtains/Pardé), nastalih iza “rešetaka” vlastitog doma, te ostvarenja Taxi, u kojem je u taksiju konačno izašao na svjetlo dana – na moderne ulice Teherana – s novim naslovom Panahi se vraća ženskim likovima kao glavnim junakinjama savremenog Irana.

Koristeći opet svoju vlastitu sudbinu kao prednost, a ne nedostatak, Panahi nastavlja ondje gdje je “zabranom” zaustavljen – kod poetičnog prikaza iranske svakodnevice, ali i kritiziranja vladajućeg režima iz perspektive položaja žene. Svi simboli, teme, žanrovi i stilske odrednice režisera Jafara Panahija, čini se, ponovno su tu, a ostvarenje Tri lica i njegova premijera u Cannesu poslužit će još jednom kao dokaz da zabrana stvaranja umjetniku samo pomaže da bude kreativniji i da, u slučaju Jafaha Panahija, nadogradi i usavrši svoje autorstvo.

Novo ostvarenje naslova Ljeto, o rađanju rok-scene u Lenjingradu tokom ljeta 1981. godine, trenutno drugog po redu najpoznatijeg političkog zatvorenika u svijetu filma, Rusa Kirilla Serebrennikova, koji je u kućnom pritvoru od augusta 2017. godine, također će biti prikazano u glavnom Takmičarskom programu 71. Cannesa, ali također bez autorovog prisustva. Serebrennikovu je uskraćena sloboda zbog navodne pronevjere novca, iako veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta smatra da je riječ o političkom progonu zbog njegovih čestih kritika upućenih ruskoj vlasti i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Kada je riječ o ostatku ovogodišnjeg kanskog programa, listu velikih imena predvodi jedan od najvažnijih afroameričkih filmskih režisera svih vremena – Spike Lee. On će predstaviti ostvarenje BlacKkKlansman o policajcu Afroamerikancu iz Colorada koji se ubacuje u lokalni KKK klan i postaje njegov šef. Tu je i čuveni francuski sineast, 87-godišnji Jean-Luc Godard, koji u Cannes stiže s jednim od svojih posljednjih filmova, Slikovnicom, u kojem nastavlja eksperimentirati s filmskim jezikom i dovoditi njegove mogućnosti do posljednjih granica, uostalom, kao što radi još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je sa svojim kolegama stvarao tzv. francuski novi val. U program je uvršten i novi film “italijanskog Scorsesea”, Mattea Garrona, koji se proslavio s protumafijaškim krimićem Gomorra, a koji se u Cannes vraća s dramom Dogman, te samo jedno debitantsko ostvarenje, komedija Yomeddine Egipćanina A. B. Shawkyja.

Žensko filmsko pismo ovaj put predstavljaju Francuskinja Eva Husson s filmom Djevojke sunca, u kojem Golshifteh Farahani utjelovljuje lik Bahar, komandantkinje kurdskog ženskog bataljona, Italijanka Alice Rohrwacher, koja će predstaviti ostvarenje Sretni Lazar, te Libanonka Nadine Labaki (Capharnaüm).

Osim kvalitetnih filmskih naslova, Cannes tradicionalno prate i skandali, a najnoviji proizlazi iz aktuelnog i burnog sukoba s filmskom i TV platformom “Netflix”, koji je odlučio da povuče sve svoje filmove s ove filmske smotre zbog uvjeta da oni moraju imati premijeru u francuskim kinima.

Ovogodišnji festival trajat će od 8. do 19. maja, a po pravilu će biti prikazano pedesetak filmova iz zemalja širom svijeta, među kojima, nažalost, nema Bosne i Hercegovine, kao ni zemalja iz susjedstva. Dvostruka oskarovka, australijska glumica Cate Blanchett bit će predsjednica žirija Glavnog programa, dok će glumac Benicio Del Toro predsjedavati sekcijom “Izvjestan pogled”, posvećenoj debitantima i autorima s kreativnim i specifičnim umjetničkim pogledom na svijet.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Alice Julien 25.04.2018.

    A sta radi Purivatra sa filmom ciji je producent?Ispade da ste bili na konferenciji za tisak?Gdje se odrzala i u kojem ste redu sjedili?Ima nas koji smo stvarno bili i jos smo akreditirani za Festival pa nas zanima?

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!