fbpx

Bugojno: Obilježena godišnjica zločina HVO-a nad Bošnjacima Vrbanje

Zločin u Vrbanji nikada se neće zaboraviti, a porodice stradalih istrajat će u traženju istine i pravde - poručeno je danas iz tog bugojanskog naselja, tokom manifestacije kojom je obilježena 27. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila.

-Vrbanja je nekada za nas bila pitomo mjesto na putu Bugojno-Gornji Vakuf. Od ’93. godine ona je simbol i dio naše historije obilježen zločinima, logorima i monstruoznim iživljavanjima, koji imamo obavezu čuvati od zaborava – naglasila je tom prilikom potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Istakla je da “Vrbanja nije slučajno nastala, i da je ona dio etničkog čišćenja i projekta u sklopu agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

-Za nas će ona ostati zabilježena po monstruoznosti, masovnosti i sistematskom ubijanju nedužnih civila od 19 do 80 godina. Zato je naša obaveza da istrajavamo i na istini, i na pravdi koja će stići sve one koji su činili zločine – naglasila je Mahmutbegović.

Uz konstataciju kako ratni zločin u Vrbanji ne može zastarjeti i da će jednog dana doživjeti da bude tretiran na adekvatan način, pozvala je prisutne da “cijene svoju državu, grade bolji, pravedniji i mirniji svijet na bazi istine, pravde i povjerenja sa svima onima koji žele da žive u BiH“.

O važnosti stalnog podsjećanja na zločin koji su nad nedužnim stanovnišvom Vrbanje počinili bojovnici HVO-a i Hrvatske vojske, govorio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Mi godinama dolazimo na mjesto s kojeg pozivamo domaće i međunarodne institucije da riješe pitanje zločina u Vrbanji. Bošnjaci su stradali od zločinačke ruke, samo zato jer su bili Bošnjaci. Sve je bilo isplanirano da se napravi zločin u Vrbanji, međutim istina i pravda još nisu vidjeli svjetlost – istaknuo je.

Uime domaćina manifestacije obratio se glavni imam u Bugojnu Kemal ef. Tokmić, a prigodne riječi prisutnima uputio je i premijer SBK-a Tahir Lendo.

-Ovo je dan sjete i tuge, a svaka godina je podsjećanje na teški zločin koji se desio u Vrbanji. Danas iz ovog mjesta ide jasna slika i odgovor – zločin se nikada neće zaboraviti. Mi to ne smijemo dozvoliti, i dok god ovako dolazimo i okupljamo se, sigurni budite da je to znak da naši šehidi nisu sami, i da ćemo pamtiti njihovu žrtvu – kazao je.

Organizatori manifestacije “Šehidima dova-živima opomena“, kojom se njeguje kultura sjećanja na ubijene civile u spomenutoj bugojanskoj mjesnoj zajednici, bili su Medžlis IZ-ce Bugojno i Udruženje građana “Porodice stradalih Vrbanja 1993“.

Izvor: Fena.ba

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!