fbpx

Bryantova ostavština

Potpuno posvećen tim zadacima, Kobe je još uvijek imao dovoljno vremena kako bi bio sa svojom porodicom, ali i bio mentor mladim NBA nadama. Provodio je dosta vremena trenirajući s nekima od njih, podučavajući ih tehnici i usadivši im radnu etiku zbog koje je bio jedan od najboljih igrača u historiji košarke.

 

Jedina filozofija Kobea Bryanta bila je nastojati postati najbolji u svemu što je radio. Možda je zato, nakon što je okončao igračku karijeru u “Lakersima”, ubrzo postao uspješan poslovni čovjek. Čak je bio i toliko sposoban dobiti Oskara.

Chris Sacco jedan je od američkih gurua za ulaganje u nove industrije. Nedugo prije no što će okončati igračku karijeru održao je sastanak s Bryantom, na kojem je košarkaš tražio savjet kako bi postao uspješan poslovni čovjek.

“U početku to nisam shvatao ozbiljno. Preporučio sam mu neke knjige i neke razgovore o start-upovima i mislio sam da će se sve tako završiti, ali sljedeća dva mjeseca Bryant me je nastavio zvati i slati mi poruke u svako doba dana, čak i u zoru”, ispričao je Sacco.

Taj poslovni čovjek nije poznavao pravog Bryanta, koji se bacio na svoj novi zadatak gotovo opsesivno, onako kako se cijeli život bavio košarkom. Bila je to njegova životna filozofija, tako je tokom cijele svoje karijere bio opsjednut time da svakog dana postane bolji igrač i odlučan da bude najuspješniji i kada napusti košarkaške parkete 2016. godine. U posljednjim godinama igračke karijere i u prvim godinama nakon nje Kobe je imao vremena stvoriti carstvo koje je bilo odgovor na sve njegove brige i snove iz djetinjstva.

Stvorio je audiovizualnu produkcijsku kompaniju, investicijsku firmu u malim tehnološkim kompanijama, trening-centar za sportaše svih specijalnosti i čak je napisao knjige za djecu. Njegov put bio je trnovit, ali oni koji su ga zaista poznavali znali su da će uspjeti. Tri godine prije nego što se povukao, Kobe je gotovo u tajnosti stvorio svoju investicijsku firmu s Jeffom Stibelom. Nazvana je “Bryant Stibel & Co” i pokrenuta je 2016. godine. Bila je to firma za stvaranje videoigara nazvana “Epic Games”, oni su tvorci igrice “Fornite”, fenomena koji zabavlja mlade iz cijelog svijeta. Prošlog septembra firma je imala prihode veće od dvije milijarde eura.

Pored toga, Bryant je 2013. stvorio “Kobe Studios”, kasnije preimenovanu u “Granity Studios”, produkcijsku kompaniju u čijem su izdanju objavljene edukacijske priče koje su nadahnjivale mlade. Među mnogim drugim proizvodima, sam je Bryant producirao Draga košarka, kratki film temeljen na oproštajnom pismu koje je napisao kad je odlazio s parketa, zbog čega ga je holivudska akademija nagradila Oskarom.

Potpuno posvećen tim zadacima, Kobe je još uvijek imao dovoljno vremena kako bi bio sa svojom porodicom, ali i bio mentor mladim NBA nadama. Provodio je dosta vremena trenirajući s nekima od njih, podučavajući ih tehnici i usadivši im radnu etiku zbog koje je bio jedan od najboljih igrača u historiji košarke.

Kobe Bryant poginuo je u nedjelju u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji u mjestu Calabasas. Imao je 41 godinu. U helikopteru je bilo devet osoba, uključujući Bryanta i njegovu trinaestogodišnju kćerku Giannu, a svi su, nažalost, poginuli. Očekuje se da će se istražitelji fokusirati na vremenske uvjete jer je u vrijeme nesreće bilo magle. Bryanta smatraju jednim od najboljih košarkaša u historiji sporta. Pet puta bio je prvak NBA lige, a u karijeri je igrao samo za jedan klub – “Los Angeles Lakerse”. Također, osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje, a karijeru je okončao u aprilu 2016. godine.

 

Sljedeći članak

Bjelorusija na raskrsnici

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!