fbpx

Bruxelles: Svečano obilježen Dan državnosti BiH u središtu EU

Na otvaranju svečanosti skupu se obratila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, NJ.E. Ivana Robović koja je istakla da proslavljamo 76 godina od kako su građani Bosne i Hercegovine definirali svoju zemlju kao nedjeljivu i jedinstvenu državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava. U Bruxellesu je održan i niz sastanaka sa istaknutim građanima Bosne i Hercegovine koji rade i žive u sjedištu Evropske Unije. Sastanaci su održani na inicijativu BZK “Preporod” te je najavljeno da će se uskoro pokrenuti institucionalna saradnja i uzajamna podrška na projektima koji su bitni za promoviranje Bosne i Hercegovine.

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen 26. novembra u Bruxellesu. Događaj je organizirao džemat „Nur“ u Bruxellesu, a u organizaciji je učestvovala i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u sklopu aktivnosti obilježavanja Dana državnosti u dijaspori i J.U. Muzej „Alija Izetbegović“.

Na otvaranju svečanosti skupu se obratila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, NJ.E. Ivana Robović koja je istakla da proslavljamo 76 godina od kako su građani Bosne i Hercegovine definirali svoju zemlju kao nedjeljivu i jedinstvenu državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava.

„Mnogi nisu ni slutili da će doživjeti ponovo uništenje domovine u koju su utkali sve što su imali. Danas, više no ikada, važno je sjetiti se duha tadašnjih boraca za Bosnu i Hercegovinu, jer on nam je itekako potreban. Bosnu i Hercegovinu su stoljećima pokušavali uništiti brojni neprijatelji, bili unutarnji ili vanjski. Bez obzira na to koliko ranjena ili opustošena bila, ona je opstala. Nemojmo se zavaravati, želja za rastakanjem Bosne i Hercegovine je još živa. Nedavno smo bili svjedocima uvredama upućenim Bosni i Hercegovini koji su potekli iz samog srca Evrope. ‘Tempirana bomba, rasadnik militantnog islama’, samo su neke od sintagmi ljudi koji ili su lažno upućeni ili ne žele dobro našoj zemlji. Reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i u dijaspori, su bile očekivane – zgražanje i osude i pozivi da se dođe u Bosnu i Hercegovinu, da se uvjere da smo mi jedna moderna i evropski orijentirana država. Treba nazvati ovu pojavu pravim imenom – islamofobija. Svijet se danas suočava sa strahom od islama, tonući sve dublje u ksenofobiju, rasizam i nacionalizam te se Bosna i Hercegovina neopravdano našla na udaru“, rekla je ambasadorica Robović dodavši da je krajnje vrijeme da svi građani Bosne i Hercegovine kažu „dosta“, a da se više ni jedan musliman ne mora nikome pravdati i dokazivati da je islam vjera suživota i ljubavi.

„Vi ste slika Bosne i Hercegovine u svijetu“, poručila je ambasadorica Robović čestitavši Dan državnosti svima okupljenim.

Prilikom svečanosti obilježavanja 25. novembra održana je izložba fotografija „Predsjednik izbliza“ J.U. Muzej „Alija Izetbegović“, promocija 1. kola Edicije „Bošnjaci“ i promocija knjige „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“. Promotori iz Sarajeva bili su glavni urednik Edicije „Bošnjaci“ i generalni projekt-menadžer Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Filip Mursel Begović i Adis Tanović, koordinator obilježavanja Dana državnosti u dijaspori.

U Bruxellesu je održan i niz sastanaka sa istaknutim građanima Bosne i Hercegovine koji rade i žive u sjedištu Evropske Unije. Sastanaci su održani na inicijativu BZK “Preporod” te je najavljeno da će se uskoro pokrenuti institucionalna saradnja i uzajamna podrška na projektima koji su bitni za promoviranje Bosne i Hercegovine.

“Sastanci su bili vrlo inspirativni i ulijevaju nam nadu da ćemo napokon biti iskorišteni s obzirom na svoje znanje, iskustvo, a prije svega dobro volju da pomognemo svojoj domovini. Mi ćemo biti podrška svemu što nema rušilačke namjere usmjerene i prema državi i prema Bošnjacima. Raduje nas da su naši gosti poslali poruke u kojima se vidi visoka razina samosvijesti, ali da su se istodobno slale poruke koje pozivaju na dijalog, jer on doista nema alternative ako želimo sačuvati našu zemlju u postojećim granicama,” rekao je ispred organizatora u Bruxellesu Amer ef. Durmo.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI