fbpx

Breaking news: Ivana Marić pogodila

A baš se u takvim subjektivnim i proizvoljnim stavovima, ma koliko se oni kasnije pokazali pogrešnim ili tragikomičnim i krije stvarni razlog učestalog pozivanja Ivane Marić i njenog gostovanja po pojedinim medijskim kućama koje ne traže objektivna mišljenja već ona koja su u skladu s njihovim partikularnim agendama.

 

Nevjerovatno, ali desilo se i to čudo! Jedna od najava Ivane Marić, ovdašnje twitter Sibile, zaista se ostvarila! Iako poznata kao neka vrsta političke anti-Pitije, za čija je predskazanja i najave nedvosmisleno garantirano da se neće ostvariti, ovaj je put prognozirala i zaista pogodila da je pobjednik američkih izbora Joe Biden!

Blago li se Bidenu, jer osoba koja je u stanju da savlada antička prokletstva poput ukletih Ivaninih prognoza zaista je obdarena velikom količinom dobre sreće.

Šalu na stranu, ali za samoprozvanu analitičarku Ivanu Marić nikada nije bilo posebno važno kolikog utemeljenja u realnosti imaju njene izjave, jer nju usprkos dosadašnjim rezultatima određeni mediji neumorno pozivaju da komentira politička dešavanja.

I upravo se u takvim komentarima, kada Marić, za razliku od kratkih twitova, ima dovoljno širine da pokaže svu raskoš svoga preciznog analitičkog uma i nadasve zdrave prosudbe, može pronaći pravi razlog njene javne sveprisutnosti.

Tako je Ivana Marić, gostujući na programu “Dan uživo” televizije N1, pomalo pesimistično komentirala obraćanje visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a, koristeći se pritom uobičajenim floskulama o nazadovanju Bosne i Hercegovine i tome slično. Na pitanje misli li da će se nešto promijeniti nakon podnošenja Inzkovog izvještaja, posebno u kontekstu šovinističkih Dodikovih komentara, odgovorila je uobičajenom generalizacijom prenoseći fokus s konkretnog Inzkovog označavanja Dodika kao faktora nestabilnosti, te još konkretnijeg Dodikovog govora mržnje, na zločeste nacionaliste na vlasti sa svih strana.

Na ponovljeno pitanje voditelja šta misli o tome da je Inzko označio srpske i hrvatske političare i njihove separatističke politike kao glavne faktore političke nestabilnosti, te da li će upotrijebiti Bonske ovlasti, Marić je odgovorila tipičnim “whataboutismom” pričajući o volji birača i američkim izborima, čak poredeći Trumpa i Dodika.

Nevjerovatno, ali glavni argument, ako se takva zamjena teza uopće može argumentom nazvati, protiv upotrebe Bonskih ovlasti Marić nalazi u tome što Dodikovi birači odbijaju kazniti Dodika za njegovu separatističku politiku?!

Nejasno je želi li ovime reći da je Dodikova separatistička i ratnohuškačka politika, ma koliko štetna bila, u suštini legitimna samim tim što je podržava većina srpskog glasačkog tijela te da bi neka vrsta nasilja bilo intervenirati protiv “želja naroda”.

Iako je Marić pokušala dodatnim argumentima “podebljati” ovakav stav sasvim tačnim primjedbama da međunarodna zajednica više nema niti volje niti kapaciteta da intervenira kao nekada, ipak se radi o upotrebi objektivnih činjenica kako bi se dala snaga subjektivnim i proizvoljnim stavovima.

A baš se u takvim subjektivnim i proizvoljnim stavovima, ma koliko se oni kasnije pokazali pogrešnim ili tragikomičnim i krije stvarni razlog učestalog pozivanja Ivane Marić i njenog gostovanja po pojedinim medijskim kućama koje ne traže objektivna mišljenja već ona koja su u skladu s njihovim partikularnim agendama.

Takvi mediji ne žele da se stvari nazovu pravim imenom, ne žele ukazivanje na konkretne krivce, uvijek prisutnu podjelu na rušitelje i branitelje, već hoće opća mjesta, generalizacije i, uopće, žele nejasnu i mutnu situaciju te samim time i nemaju potrebe za educiranim i informiranim sagovornicima, već upravo za raznim marićkama. /M.D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!