fbpx

BOŠNJAČKA STRANKA BILJEŽI RAST POPULARNOSTI, A ZUKORLIĆEV SPP PROPAO

Značajan uspjeh i rast na ovim lokalnim izborima postigla je i Bošnjačka stranka, posebice u Rožajima kao svojevrsnom bošnjačkom kulturnom i političkom centru u crnogorskom dijelu Sandžaka i uopće u Crnoj Gori. Ono što je primjetno, ova stranka iz jednog izbornog ciklusa u drugi jača svoju političku poziciju i utjecaj među biračima. Iako možda nedovoljno brz, ali je primjetan proces vraćanja bošnjačkih glasača svojoj nacionalnoj političkoj opciji

Piše: Almir MEHONIĆ

 

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića uvjerljivo je pobijedila na lokalnim izborima u Crnoj Gori i imat će samostalnu vlast u Podgorici i još pet gradova, dok će još u tri grada biti u koaliciji sa srodnim partijama, pokazali su rezultati izbora.

Predizborne koalicije oko DPS-a, prije svega s Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratama, osvojile su apsolutnu vlast u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, kao i bez BS u Danilovgradu, Žabljaku i Šavniku, dok će DPS u Baru, Kolašinu i Golubovcima, gdje je sam izašao na izbore, najvjerovatnije sklopiti postizborne koalicije sa svojim tradicionalnim saveznicima.

Kako rezultati pokazuju, u većini ovih općina vladajuće partije popravile su rezultat s prošlih lokalnih izbora. U Rožajima će samostalno vladati Bošnjačka stranka, a u Plavu su najviše glasova uzele Socijaldemokrate, DPS i Bošnjačka stranka. Tako da se može zaključiti da će u svih 11 općina u kojima su održani lokalni izbori vlast činiti, samostalno ili u koalicijama, vladajuće stranke s državnog nivoa. Opozicione partije, blago rečeno, doživjele su krah.

Značajan uspjeh i rast na ovim lokalnim izborima postigla je i Bošnjačka stranka, posebice u Rožajima kao svojevrsnom bošnjačkom kulturnom i političkom centru u crnogorskom dijelu Sandžaka i uopće u Crnoj Gori. Ono što je primjetno, ova stranka iz jednog izbornog ciklusa u drugi jača svoju političku poziciju i utjecaj među biračima. Iako možda nedovoljno brz, ali je primjetan proces vraćanja bošnjačkih glasača svojoj nacionalnoj političkoj opciji, koju su prethodno bili napustili, okrenuvši se ka tzv. građanskim opcijama. U tom procesu osvajanje apsolutne vlasti u Rožajima ima značajniju ulogu negoli je to zapravo osvajanje lokalne vlasti u jednoj općini.

Prema rezultatima lokalnih izbora u Rožajima, Bošnjačka stranka imat će 19 odbornika, što predstavlja rast od dva odbornička mjesta u odnosu na pošli skupštinski saziv i što omogućava samostalnu vlast BS u ovom sandžačkom gradu.

Bošnjačka stranka veoma je značajan rezultat ostvarila i u Plavu sa sedam odborničkih mjesta. Ovdje je zabilježen i blagi rast glasova BS u odnosu na prošle parlamentarne izbore.

Pored ova dva grada, BS je imao i hrabar samostalni nastup u Baru, gdje su uspjeli da pređu izborni cenzus i uđu u lokalni parlament s jednim odborničkim mjestom.

Sead Šahman, portparol Bošnjačke stranke, u razgovoru za Stav izražava zadovoljstvo s postignutim rezultatima i ističe da rezultati pokazuju sve veću utemeljenost Bošnjačke stranke u biračkom tijelu i činjenicu da će BS sasvim izvjesno biti značajan činilac u lokalnim vlastima. Pored dobrih rezultata u Rožajima, Plavu, Baru, gdje je BS samostalno nastupio, Šahman podvlači i gradove u kojima je Bošnjačka učestvovala u predizbornim aranžmanima.

“U Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima osigurali smo kontinuitet predstavljanja Bošnjaka, kako kroz zakonodavnu, tako i izvršnu vlast. Tako ćemo u Skupštini Bijelog Polja biti zastupljeni s dva odbornika, dok ćemo u Pljevljima i Parlamentu glavnog grada Podgorice biti predstavljeni s jednim odborničkim mandatom”, ističe Šahman.

Pored ovih šest općina, Bošnjačka stranka ima svoje odbornike i u Gusinju, Beranama, Petnjici, Ulcinju i Tuzima, gdje su lokalni izbori već održani. Dakle, u ukupno 11 skupština. Bolji rezultat Bošnjačke stranke na neki način onemogućila je i lista Stranke pravde i pomirenja (nekadašnja BDZ), koja je jedan manji dio glasova odvukla, a kako nije uspjela preći cenzus, ti glasovi su propali iako pripadaju istom nacionalnom korpusu glasova. Najveći poraz SPP doživio je u Rožajima, gdje se vjerovalo da ima najjače uporište. U odnosu na prošle zbore, kada je nekadašnja BDZ imala jednog odbornika, na ovim izborima ostali su ispod cenzusa. Slična, ili još drastičnija situacija jeste u Plavu, ali i u Bijelom Polju. Ni u jednom od ovih gradova SPP, čiji je lider Muamer Zukorlić, nije uspjela da pređe potrebni izborni cenzus.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!