fbpx

Borba protiv INFODEMIJE dodatni je izazov za planetu

Nakon izbijanja globalne pandemije virusa COVID-19, gotovo identičnom brzinom proširile su se i teorije o njegovim izvorima i različitim vrstama teorija zavjere. U medijima i na društvenim mrežama šire se razne vrste dezinformacija o virusu korona

Piše: Osman SOFTIĆ

Svjetska zdravstvena organizacija WHO opisala je situaciju “masovnom infodemijom”. U svrhu borbe protiv “infodemije”, WHO je uspostavio i direktnu telefonsku liniju na kojoj se 24 sata, u svakom trenutku, mogu dobiti egzaktne informacije o pomenutom virusu. U tu svrhu angažirani su čitavi timovi eksperata za komunikacije i medije. Informacijski giganti Facebook, Twitter i Google također tijesno sarađuju s WHO-om, u cilju suzbijanja “infodemije” koju je izazvala panika zbog globalne pandemije virusa korona (COVID-19).

Potkraj februara Amazon je uklonio preko milion proizvoda za koje se tvrdilo da pomažu u liječenju respiratornih i drugih bolesti izazvanih virusom korona. Neki američki dužnosnici smatraju da globalnu kampanju dezinformacija o virusu korona na društvenim mrežama ciljano podstiču, finansiraju i usmjeravaju krugovi bliski zvaničnoj Moskvi. Ovo se posebno odnosi na hipotetične tvrdnje da su Covid-19, navodno, proizvele američke tajne službe, prije svih CIA, te da je ovaj virus “biološki veponizirani instrument koji američka administracija koristi u ekonomskom ratu protiv Kine”. Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Philip Reeker izjavio je da “je namjera Rusije sijanje meteža i podrivanje američkih institucija i njenih saveznika, i to iznutra”. Širenjem dezinformacija o virusu korona ruski maligni akteri, tvrdi Reeker, pokušavaju narušiti javni red, odvraćajući pažnju američke i svjetske javnosti s konstruktivnih globalnih odgovora na pandemiju virusa korona. Potpuno očekivano, Rusija je odbacila optužbe ovog visokog američkog zvaničnika, nazivajući ih “fabriciranim i malicioznim”.

Ugledni američki časopis za međunarodne odnose The National Interest saglasan je da zvanična Moskva ovakvu vrstu propagande protiv SAD-a ne širi direktno, ali da se drugi ruski mediji ne rukovode istim principom suzdržanosti. Tako je list Zvezda, medijski portal koji finansira rusko Ministarstvo odbrane, objavio članak pod naslovom Korona virus: Američki biološki rat protiv Rusije i Kine, u kojem tvrdi da je virus namjerno usmjeren s ciljem slabljenja kineske ekonomije. Pored toga, ultradesničarski političari poput Vladimira Žirinovskog i Igora Nikulina tvrde da je kineski grad Wuhan, u kojem se nalazi laboratorija za virološka istraživanja sigurnosne kategorije BSL-4, namjerno odabrana kao pokriće da bi se lakše prikrila navodna umiješanost SAD-a, kako bi CIA i Pentagon mogli odgovornost za širenje infekcije svaliti na kineske vlasti i njihovu neopreznost u Wuhanu. Jedan izvještaj Evropske unije zabilježio je preko 80 pokušaja kampanje širenja dezinformacija koje su generirali medijski izvori iz Rusije.

Poznati američki pravni ekspert, politolog, politički aktivist i libertarijanac Francis A. Boyle, pozivajući se na četiri respektabilne naučne studije, uvjeren je da je virus korone, zapravo, biološko oružje koje je iz kineske laboratorije u Wuhanu, nehatom medicinskih stručnjaka koji tamo rade, procurilo izvan laboratorije, kontaminiralo ovu zemlju i proširilo se po cijelom svijetu, poprimivši razmjere pandemije. Boyle je jedan od vodećih inicijatora zakonodavstva koje regulira biološki rat u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je inicirana na Konvenciji o biološkom ratu 1972. godine. Štaviše, profesor Boyle arhitekta je prijedloga nacrta antiterorističkog zakona i biološkog oružja poznatog kao Biological Weapons Anti-Terrorism Act, koji je donesen 1989. godine. Ovaj zakon jednoglasno su usvojila oba doma Kongresa SAD-a, a potpisao ga je tadašnji američki predsjednik George Herbert Walker Bush.

Već 14. februara 2020. godine više od 50.000 osoba u Kini bilo je inficirano virusom korona, što, kako vjeruju posmatrači, nije moglo tek tako biti izazvano konzumiranjem inficirane supe od šišmiša. Profesor Boyle, kao priznati pravni ekspert i aktivista u domenu zaštite ljudskih prava i sloboda, a prema vlastitom priznanju libertarijanac par excellence, čitav svoj radni vijek zalagao se za zabranu svih vrsta bioloških agenasa u vojne svrhe. Sjedinjene Američke Države, još u vrijeme administracije Ronalda Reagana, bavile su se proizvodnjom biološkog oružja, ali i ranije. Još je od tada Boyle pratio i analizirao pojave pandemije misterioznih bolesti koje su pogađale ljudsku i životinjsku vrstu. Ovaj američki ekspert tvrdi da je zakon koji je sam napisao, a koji je usvojio Kongres SAD-a, a potpisao američki predsjednik osmišljen upravo kao zaštita protiv svih vrsta biološkog oružja, ali i kao pravni instrument za sprečavanje proizvodnje virusa i drugih vrsta bioloških agenasa putem genetičkog inženjeringa, manipulacijom DNK, u svrhu njihove “veponizacije” kao biološkog oružja za korištenje protiv neprijatelja SAD-a.

U vrijeme kada je razmatrana Konvencija o biološkom oružju naučnici su bili tek na samom početku ove opasne aktivnosti. U slučaju pojave masovne pandemije drugih misterioznih zaraznih bolesti, profesor Boyle ih je, kako kaže, pomno pratio i analizirao. Kako sam priznaje, u većini slučajeva radilo se o uzrocima koje je bilo moguće objasniti normalnim racionalnim argumentima, u smislu nedostatka sanitarnih uvjeta, siromaštvom ili drugim prirodnim fenomenima. Međutim, u slučaju korone, koja se pojavila u Wuhanu situacija za Boylea postala isuviše misteriozna i teško objašnjiva uobičajenim argumentima.

U Wuhanu postoji laboratorija sigurnosnog nivoa četvrte kategorije, prva ove vrste u Kini. Pomenuta laboratorija uspostavljena je isključivo za istraživanje virusa korone i SARS-a. SARS (teški akutni respiratorni sindrom), smatra Boyle, zapravo je veponizirana verzija virusa korona. Od uspostave ove naučne medicinske laboratorije u Kini bilo je više slučajeva curenja virusa SARS iz njenog prostora. Profesor Boyle tvrdi da je stvarni i osnovni razlog postojanja ove laboratorije u Kini zapravo istraživanje, razvoj, testiranje i proizvodnja ofanzivnog biološkog oružja. Boyle tvrdi da je virus procurio iz ove BSL-4 laboratorije, po svemu sudeći, negdje oko polovine novembra. Štaviše, Boyle pretpostavlja da je Kineska vlada, najvjerovatnije, prikrivala informacije u vezi s tim kako to ne bi procurilo u javnost. Prvi slučaj infekcije virusom korona registriran je 1. decembra 2019.

U zavisnosti od perioda inkubacije virusa, što je još uvijek nepoznanica, iako se uzima da je to 14 dana, mada, navodi profesor Boyle, jedan ugledni britanski ekspert za zdravstvo smatra da period inkubacije traje i duže, do 24 dana, prvi slučaj mogao se pojaviti bilo kada tokom novembra prošle godine. Sjevernokorejski eksperti za biološko oružje vjeruju da je taj period čak i duži i da traje punih 30 dana. Način na koji se kineske centralne vlasti bore protiv virusa korona baš je ratni. Kineske vlasti čak koriste i ratnu terminologiju. Profesor Boyle vjeruje da se doista radi o svojevrsnom ratu. U pitanju je rat protiv biološkog oružja, koje su kineske vlasti, po Boyleu, same proizvele, a koji se izmakao njihovoj kontroli. Nakon izbijanja zaraze, kineski predsjednik Xi Jinping otpustio je partijske kadrove koji su bili zaduženi za ovaj fenomen, zamijenivši ih najpovjerljivijim vojnim kadrovima, pripadnicima PLA-a, kineske vojske.

Uslijed naglog širenja virusa korone, gotovo istom brzinom proširile su se i različite teorije i nagađanja o izvoru pomenutog COVID-19. Jedna od teorija koje kruže u medijima i društvenim mrežama jeste da je virus ukraden iz jedne laboratorije u Winnipegu u Kanadi. Boyle smatra da ni ta mogućnost nije isključena. “Poznato nam je da je dr. Yoshihiro Kawaoka s Univerziteta u američkoj državi Wisconsin rekreirao virus španske gripe po zaduženju američkog Ministarstva odbrane Pentagon. Očigledno je, ako je naručilac Pentagon, da je taj virus namijenjen za korištenje u ratne svrhe. Dr. Kawaoka specijalista je za parenje virusa španska gripa s različitim vrstama sumnjivih bioloških agenasa. Postoje dokazi, tvrdi profesor Boyle, da je dr. Kawaoka svoje proizvode slao u Winnipeg.

Laboratorija u Winnipegu, smatra Boyle, kanadski je ekvivalent američke laboratorije u Fort Detricku. I u ovom slučaju radi se o biološkoj laboratoriji kategorije BSL-4 u pogledu nivoa zaštićenosti, i jedna i druga laboratorija vrše istraživanja, provode testiranje, proizvode i skladište različite vrste opasnih bioloških oružja. Postoji, dakle, teoretska mogućnost i vjerovatnoća da je neki od ovih bioloških agenasa ukraden i prokrijumčaren iz Winnipega. To je teško dokazati, ali, tvrdi profesor Boyle, biološka laboratorija u Wuhanu već neko vrijeme radi na pretvaranju virusa u oružje za korištenje u vojne svrhe. Ilustrativan primjer jeste virus SARS, koji je procurio više puta.

Ovog puta, smatra Boyle, u pitanju je tzv. turbo-punjenje SARS-a, čiji je finalni produkt COVID‑19. Radi se o najnovijem biološkom oružju nove generacije koje do danas nije zapamćeno. Infektivnost ovog oružja jeste 83 posto, a njegova smrtnost kreće se od 15 posto, prema procjeni Lanceta, pa čak i do 17 i 18, tvrdi britanski ekspert za zdravstvo. Profesor Boyle tvrdi da nikad nije radio za Vladu SAD-a, da nikad nije imao sigurnosne provjere niti dobio odobrenje u tu svrhu, niti je ikad imao bilo kakvog pristupa tajnim informacijama koje su zaštićene kao državna tajna. Profesor Boyle ističe kako svoje zaključke bazira isključivo na naučnim radovima koji se nalaze u javnom domenu, koji su dostupni u naučnim arhivima. Na osnovu tih istraživanja iz javnog domena ekstrapolira i donosi vlastite zaključke i formira vlastito mišljenje, a svoje mišljenje spreman je promijeniti ako mu se ponude respektabilni i autoritativni dokazi koji se suprotstavljaju njegovim zaključcima.

Profesor Boyle vjeruje da je Covid-19 nesretnim slučajem procurio iz laboratorije u Wuhanu, a da su to kineske vlasti pokušale prikriti, da bi tek krajem decembra o tome obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Uprkos zakonima koji izričito zabranjuju proizvodnju biološkog oružja, a jedan je od tih zakona, kako smo na početku vidjeli, Boyle sam napisao. Ovaj naučnik uvjeren je da se eksperimenti biološkim oružjem neometano odvijaju daleko od očiju javnosti i obavijeni su velom tajne. Ono što je posebno problematično, to se, tvrdi Boyle, dešava uz znanje i involviranost velikih farmaceutskih kompanija, Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pa čak i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Laboratorija u Wuhanu dezignirana je od WHO-a kao istraživačka laboratorija, što predstavlja stanoviti paradoks budući da je specijalizirana za proizvodnju i istraživanje opasnih patogena koji se lahko mogu pretvoriti u biološko oružje.

Američki list Washington Times također je objavio informacije da je virus korona rezultat nepoštovanja striktnih sigurnosnih procedura od virološke laboratorije u Wuhanu, a da je COVID‑19, navodno, dio kineskog programa biološkog oružja. Drugi utjecajni američki list Washington Post objavio je članak u kojem opovrgava ovu, kako je nazvao, teoriju zavjere, citirajući američke eksperte koji su izložili argumentaciju u prilog tvrdnji zbog čega u institutu u Wuhanu zapravo uopće nije moguće baviti se istraživanjem, eksperimentiranjem i proizvodnjom biološkog oružja, ustvrdivši kako je većina zemalja u svijetu davno odustala od proizvodnje biološkog oružja, te kako čvrstih dokaza da je virus korone proizveden metodom genetičkog inženjeringa nema.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!