fbpx

Bogatuni bježe iz New Yorka

Cijene najma nekih kuća dosegle su i 100 hiljada dolara za mjesec.

 

Stroge mjere koje je najavio guverner New Yorka Andrew Cuomo u pokušaju kontrole rastućeg širenja koronavirusa, prisiljavaju stanovnike te američke države da ostanu u svojim domovima.

Panika nastala zbog zaraze i zatvaranja grada uslijed pooštravanja mjera napretkom virusa „natjerala“ je njujorške bogataše da iznajme sve što se iznajmiti dalo u Hamptonu, poznatom mjestu za odmor najbogatijih Amerikanaca, na Long Islandu i dolini Hudsona, na sjeveru države koju karakteriziraju velike kuće i farme.

Tamo bježe iz grada u kojem je zabilježen najveći broj slučajeva osoba zaraženih koronavirusom COVID-19.

Stampedo bogataša uzrokovao je utrostručenje cijena najma kuća u tim područjima u niskoj sezoni. “To je bez presedana”, rekla je Delyse Berry, koja radi za firmu Upstate Downn u dolini Hudson, gdje se kuće za čiji je najam plaćano tijekom zimske sezone 4.000 dolara mjesečno sada iznajmljuju za 18.000 dolara.

Kuće su iznajmljene uglavnom na osam sedmica ali se najam može produžiti i do godinu dana.

U Hamptonsu mart je uvijek mjesec sa najnižim cijenama najma, međutim, zbog krize uzrokovane COVID-19 i željom da se pobjegne iz grada, vlasnici kuća iznajmljuju ih po visokim sezonskim cijenama kakve su au avgustu.

Cijene najma nekih kuća dosegle su i 100 hiljada dolara za mjesec.

Agent za nekretnine Christopher Covert, iz firme Saunders, kaže da su cijene kuća koje se iznajmljuju za 5000 dolara mjesečno tijekom zimske sezone porasle i dosegnule 30 000 dolara mjesečno, zbog Njujorčana koji to mogu platiti.

Covert je zabrinut jer bogataši koji bježe od virusa iz New Yorka mogu virus prenijeti u Hamptons čija bolnica nije spremna za dolazak velikog broja pacijenata ukoliko dođe do izbijanja bolesti na ovom području.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!