fbpx

Bliski istok nije spreman za virus

Recept u arapskom svijetu bio je, osim zatvaranja javnih prostora, noćni policijski sat. Međutim, nemoguće je sve zaustaviti...

 

Prije nekoliko dana laserom je projicirana poruka na Keopsovoj piramidi. Ispisano je: “Ostanite kod kuće.” U isto vrijeme fotografije dezinfekcije muzeja u Kairu širile su se svijetom. Egipatske vlasti pokušale su poručiti svijetu da spremno čekaju povratak turista. Pandemija je nanijela fatalan udarac egipatskoj ekonomiji. Ministar turizma već je rekao da će obustava letova ka toj zemlji Egipat koštati milijardu eura.

Egipat, kao i većina zemalja Bliskog istoka, nije spreman za virus. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ulažu se napori, ali nedostaju sve vrste materijala, a testova ima samo 2.000 na milion stanovnika, a Egipćana je sto miliona. Osim toga, diktatorski režim Abdela Fataha al-Sisija nije baš transparentan.

Advokat Mohsen Bahnasy, prema tvrdnjama organizacija za ljudska prava, osuđen je na 15 dana zatvora zbog insistiranja da se zatočenike privremeno otpusti iz zatvora, ali i zbog “širenja lažnih vijesti”. Pod istim je izgovorom iz zemlje protjeran dopisnik britanskog lista The Guardian. Poznati liječnik i dva generala umrli su od virusa korona.

Prema WHO-u, procjena slučajeva virusa u arapskim zemljama je “preniska”, ali ne samo zbog toga što ih režimi poput egipatskog drže u tajnosti već zbog čiste nesposobnosti da ih se procijeni, s izuzetkom monarhija bogatog Zaljeva. Libija, Sirija i Jemen u ratu su od 2011. godine, dok je Irak u sukobu za koji se više niko i ne sjeća kada je počeo, a sada je teško pogođen i padom cijena nafte.

Međunarodni monetarni fond saopćio je da će ove države teško imati pristup medicinskim potrepštinama u svjetlu globalne konkurencije. Ni oni neće moći ulagati u zdravstvo, gubit će se radna mjesta. Što je još gore, doznake iseljenika, koji su zatočeni u svojim zemljama prebivališta, drastično će se smanjiti.

Recept u arapskom svijetu bio je, osim zatvaranja javnih prostora, noćni policijski sat. Međutim, nemoguće je sve zaustaviti… Ono što je zaustavljeno jesu masovni protesti protiv vlasti, koji traju mjesecima, u Iraku i Libanonu. U Iraku su oružane snage morale intervenirati u bagdadskom okrugu Sadr City, a u isto je vrijeme šiitski vođa Moqtada al-Sadr rekao da su za virus krivi homoseksualni brakovi.

Nije objasnio kako je moguće da Iran ima ogroman broj umrlih, a nema homoseksualnih brakova. Niti mu je jasno da je putovanje šiitskih hodočasnika između Irana, Iraka, Sirije i Libanona bilo glavni faktor zaraze, kao i unutarnja hodočašća. Hodočasnici su u karantinu.

U Jemenu, koji je Saudijska Arabija bombardirala pet godina, uništeno je više od polovice bolničkih centara. Samo su dvije bolnice u Sani i Adenu mogle, teoretski, smjestiti pacijente koji su zaraženi virusom COVID-19. Nešto slično događa se u Libiji, gdje se obilježava godinu dana kampanje koju je Halifa Haftar pokrenuo protiv Tripolija. Rat se nastavlja kao da epidemija ne postoji.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!