fbpx

Biografija virusnog smrada

“Biografija” je namijenjena mlađim ljudima i svim onima koji rado eksperimentiraju, pitaju i žele da svoju biografiju (životni tok) poboljšaju. Na kraju se došlo do tri zaključka, da ono što čovjeka istinski čini sretnim jesu zanimljive kreativne kompjuterske igre, da ono što mu sigurnost daje jeste dobra plaća i da ono što zaista nervira jeste virus u PC-u. Ovdje je predstavljena slika ljudske pameti po kojoj ispisuje šta ko stigne i kojom upravljaju vrlo jake tehničke i obrazovne elite. Potrošnja nas uzima kakvim nas zatiče, a što smo strastveniji i pohlepniji, to bolje

 

Piše: Mustafa ŠIRBIĆ

S Paulom Coelhom je za jedan časopis obavljen zanimljiv razgovor u kojem opisuje svoja traženja ili lutanja koja u biti svaki misleni čovjek nosi i ima. Kaže da je uvijek očekivao, uspinjući se na društvenoj ljestvici i ulazeći u nova poznanstva i u sve eminentnije krugove, da na kraju svega toga postoji neko tajno društvo, tajna skupina koja bi tom uspinjanju dala određenu smislenost.

“Međutim, nakon svih ovih godina, vidim da su jalova bila moja očekivanja, na kraju svega nema ništa. I bogatstvo i ugled nisu mi donijeli ono ‘nešto’, ono što vjerovatno svaki čovjek na ovom svijetu priželjkuje i očekuje. I na kraju, ako me pitate o smislu života, ja ga ne znam. Mislim da nema smisla koji možete kanalisati, to bi morala biti jedna otvorena definicija; kao, smisao života je smisao koji vi sami morate dati vašem životu”, govori čovjek koji je jedan od najčitanijih pisaca današnjice.

Njegove izjave o lutanjima i promišljanjima o smislu pokušat ću povezati s nečim što je naizgled više vezano za materijalno, s jednim značajnim sajmom u Evropi, u Njemačkoj.

Naime, u gradu Düsseldorfu desila se izložba ili, bolje reći, sajam pod dosta neobičnim radnim naslovom Biografija. Ključno pitanje ovog projekta bilo je “šta je smisao života i šta čovjeka istinski čini sretnim, šta mu nudi sigurnost i šta ga nervira”.

Predavanja, diskusije, izložbe, performansi i sve što nova tehnologija danas čovjeku nudi bilo je u upotrebi. Biografija je namijenjena mlađim ljudima i svim onima koji rado eksperimentiraju, pitaju i žele da svoju biografiju (životni tok) poboljšaju. Na kraju se došlo do tri zaključka, da ono što čovjeka istinski čini sretnim jesu zanimljive kreativne kompjuterske igre, da ono što mu sigurnost daje jeste dobra plaća i da ono što zaista nervira jeste virus u PC-u.

Ovdje je predstavljena slika ljudske pameti po kojoj ispisuje šta ko stigne i kojom upravljaju vrlo jake tehničke i obrazovne elite. Potrošnja nas uzima kakvim nas zatiče, a što smo strastveniji i pohlepniji, to bolje. I naravno, i u prvom i u drugom primjeru prisutan je skepticizam prema vjeri i običajima – jedan siguran put u propast koji je u Božijim knjigama već opisan.

Ove prve dvije slike (Coelhova i slika sajma) vezuju se ili uvode u treću koja pokazuje kuda izgubljenost i besmisao te manipuliranje masama odvode čovjeka današnjice.

Ono što bi začinilo ili uvelo prve dvije slike u treću jeste vještačka proizvodnja novog i najopasnijeg virusa koji sve “normalne” ljude nervira, a to su oni koji se trude da svoj kratki boravak na zemlji urame Božijim zakonima. Radi se o dugogodišnjem medijskom pravljenju slike o islamu. Islamofobija, koje na Zapadu zaista ima, koja se smišljeno forsira i uporno i bezočno medijski proizvodi, stvara opasnu atmosferu netoleriranja drugog i drugačijeg. Vrlo je licemjeran odnos između finog govora iz usta visokorangiranih političara i onog što se kroz tajne službe u bazi odigrava i priprema.

Jer totalitarna društva trebaju kao uvjet opstanka nekog “često izmišljenog” neprijatelja, a zapadno društvo postalo je totalitarno, utemeljeno na jednoj jedinoj vrijednosti, a to je finansijska vrijednost ili zakon kapitala. Sa svim ovim čovjek lično ne mora imati nekih ozbiljnih problema jer može, birajući društvo, izgraditi svoj intimni prostor ili imati privilegiju da razgovara s obrazovanim, kultiviranim i višim slojevima društva, da i dalje konzumira štiva izgubljenih ili neizgubljenih pisaca i da se trudi da zaštiti svoj kompjuterski sistem od raznih virusa.

Problem nastane kad čovjek izađe iz svoje sapunice u realni svijet, gdje vam taj dobro pripremani fašizam dahće za vratom i susrećete ga svakodnevno, zasad samo na ulici ili medijski, sve dok vam jednom ne pokuca na vrata. Ama baš niko danas od ovog virusnog smrada ne može biti izdvojen, neutralan ili pošteđen. Bez obzira da li u Boga vjerovao ili bio od onih koji poriču.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!