fbpx

Bijeli luk, limun i ostali mitovi i legende o lijeku protiv Covid-19

Uzimanje i ispiranje alkoholom dvije su metode koje su predložene za ubijanje virusa. Ispiranje i može imati smisla - ali ne previše, (sapun je bolji - za one viruse koji se nalaze na površini tijela), ali će istovremeno biti štetno za kožu, jer će je isušiti, povećavajući tako njenu ranjivost. Ako već imate COVID-19, piling nema nikakvog učinka.

 

Vrijeme pandemije kakvo živimo idealno je za prevarante, lažne vijesti, trolove i slično što se može naći na mreži. Strah, slobodno vrijeme, neznanje i internet stvaraju dodatni osjećaj nesigurnosti kakav svi imamo ovih dana. A takvi su trenuci plodno tlo za različite vrste besmislica.

Mogi od pogrešnih savjeta pa čak i otvorenih prevara su one o prirodnim sredstvima koje liječe od koronavirusa Covid-19. Tvrde da će nam pojačati imunitet i omogućiti da se virus više ne prenosi.

Odmah treba reći: super-imunitet ne postoji! Bilo bi sjajno kada bismo čarolijama mogli steći nadljudske kvalitete, ali nažalost ne možemo. Ni najzdravije ljudsko biće na svijetu, ono najbolje hranjeno, sa imunološkim sistemom u najboljim mogućim uvjetima (o vakcinama da i ne govorimo jer još ne postoje) ne bi imalo zajamčen imunitet protiv Covid-19.

Prvi od savjeta je održavanje tijela u “alkalnom” stanju.

Predanost alkalnosti uopće nije nova u svijetu alternativne medicine. Koncept je uglavnom povezan sa liječenjem raka. Zagovornici promoviraju potrošnju vode ili alkalne dijete kako bi snizili pH unutar tijela okoliša. To je lagano demantirati, jer naše unutarnje okruženje prima minimalne razlike u pH vrijednosti, krv na primjer između 7,35 i 7,45 a bilo kakve varijacije izvan utvrđenih margina dovele bi život u pitanje u bilo kojem trenutku. Tako bi rizik od infekcije bio posljednja briga.

Najčešći savjet je ipak-jedite bijeli luk.

Čak je WHO posvetila dosta svog vremena i prostora da demantira priče o tome kako bijeli luk liječi COVID-19. Osim infografike, ovako stoji u tekstu: „Bijeli luk je zdrava namirnica koja može imati antimikrobna svojstva. Međutim, nema dokaza da je konzumiranje češnjaka bilo koga zaštitilo od novog koronavirusa.” Mit sugerira pijenje „vode od češnjaka“, odnosno, vode u kojoj je bijeli luk skuhan koja ubija viruse. To je potpuna glupost.

Dalje slijedi omega.

Izraz “omega” odnosi se na masne kiseline, odnosi se na položaj -3, 5, 6, 7, 9- prve dvostruke veze lanca s metilnog kraja. Reći omega i ništa drugo nema nikakvog smisla. Niti jedna masna kiselina nema svojstvo povezano s pravilnim funkcioniranjem imunološkog sustava.

Slijedi vitamin C.

Kralj imuniteta ili omiljeno odbrambeno oružje protiv prehlade i gripe. Međutim, poznat je epski neuspjeh suplemenata vitamina C u borbi protiv prehlade, pa je jasno da on sam nema šanse u borbi protiv tek otkrivenog virusa.

Limun? Idemo dalje

Jedan od najopasnijih mitova je piti vodu svakih 15 minuta. Onaj ko je to predložio branio je tezu tvrdnjom da voda potiče lučenje kiseline. Čini se da ova pretpostavka zaboravlja da gutljaji vode ne potiču lučenje kiseline kad je želudac prazan, jer voda prolazi kroz ovaj organ i apsorbira se uglavnom u tankom crijevu, a da uopće ne stimulira ništa.

Pijte tople napitke.

Kaže se da pijenje toplih napitaka, čaja, kahve i slično eliminira virus jer on ne može opstati na određenim “toplim” temperaturama. Ovaj raspon varira ovisno o izvoru na kojem se savjet nalazi : od 26 do 65° C. E pa probajte popiti nešto što je toplo 65 stepeni, imat će te osjećaj kao da vam trgaju unutrašnjost tijela.

Hladna hrana. Dalje.

Pijte alkoholna pića.

Uzimanje i ispiranje alkoholom dvije su metode koje su predložene za ubijanje virusa. Ispiranje i može imati smisla – ali ne previše, (sapun je bolji – za one viruse koji se nalaze na površini tijela), ali će istovremeno biti štetno za kožu, jer će je isušiti, povećavajući tako njenu ranjivost. Ako već imate COVID-19, piling nema nikakvog učinka.

U Iranu je prije nekoliko dana od trovanja umrlo 44 osobe kad su se pokušali suočiti sa zarazom koronavirusa pijući alkoholna pića koja su sadržavala metilni alkohol, mnogo toksičniji – čakda vam  od etilnog i koji je u sebi takpđer sadržavao izbjeljivač. Imajte na umu da je konzumiranje alkohola u Iranu zakonom zabranjeno, stoga se pića takve prirode ponekad doživljavaju kao lijek za liječenje. Ljudi koji su umrli pili su tu smjesu jer su im obećali da će tako biti zaštićeni od širenja koronavirusa.

Dakle, da zaključimo. Nema ništa loše u tome da pijete više limunade nego inače, jedete više ribe nego inače jer ima u njoj omega tri kiselina ili pijete čaj od komorača i cimeta. Ali nemojte koristiti proizvode koje sadrže ta svojstva a oni koji vam ih nude tvrde da su lijek. Jer nisu.

Jedini je lijek ostati kući, biti na sigurnoj udaljenosti i prati pravilno ruke što je češče moguće.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!