fbpx

U Velikoj Kladuši uhapšen Fikret Abdić

Abdić je uhapšen u okviru akcije kodnog naziva "Mreža", kojom je obuhvaćeno i više njegovih saradnika

Pripadnici Federalne uprave policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uhapsili su danas u Velikoj Kladuši načelnika te općine Fikreta Abdića, inače presuđenog ratnog zločinca, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdić je uhapšen u okviru akcije kodnog naziva “Mreža”, kojom je obuhvaćeno i više njegovih saradnika, a osumnjičen je za zloupotrebu položaja.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području općine Velika Kladuša.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona su najavili više informacija u popodnevnim satima.

Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj. Godine 2005. Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!