fbpx

Berlusconijeva igračka

Berlusconi, koji se od pandemije sklonio u Nicu, oduševljen je napretkom kluba. U Milanu, gdje je postao predsjednik jednog od najuspješnijih fudbalskih klubova svijeta, već je volio sugerirati svoje taktike trenerima. I u Monzi se zabavljao dajući savjete i povremeno je odlazio na stadion.

 

Klub je bio na rubu propadanja, stadion je bio ruševina, a njemu je, nakon što je prodao AC “Milan” kineskom biznismenu, bilo dosadno u dvorcu u Arcoreu, malom gradu u Lombardiji, samo tri kilometra udaljenom od Monze. Njegov dobar prijatelj i desna ruka u svim fudbalskim avanturama Adriano Galliani već je sedamdesetih godina posjedovao klub, a sad se vratio u posao. Bilo ga je lahko uvjeriti.

Silvio Berlusconi, u 83. godini života, čeznuo je za mirisom mokre trave, spuštanju u svlačionicu da se našali s igračima, čeznuo je za čudnim adrenalinom koji ga je uvijek pratio kada bi započinjao projekt od nule. “Ovo je čisto romantična stvar. Ovaj klub, osnovan 1912. godine, nikada nije bio u Seriji A, a cilj mu je bio postići to za 24 mjeseca”, objašnjava Galliani. Rokovi su ispunjeni već u prvoj godini.

Adriano Galliani, prekaljen u hiljadama fudbalskih bitaka, poznaje način na koji taj sport funkcionira bolje nego iko u Italiji. Kada je Berlusconi 20. februara 1986. godine kupio AC “Milan” i postavio ga za izvršnog direktora, započela su tri sjajna desetljeća u kojima je klub osvojio 29 trofeja, pet Liga prvaka i osam italijanskih prvenstava.

Nakon burnog vremena tužbi, političkih problema i loših fudbalskih rezultata, bivši italijanski premijer prodao je klub kineskom kupcu 2017. godine za 740 miliona dolara (uključujući dugove), a svi danas u Monzi sanjaju o tome da njihov tim postane novi dragulj u evropskom fudbalu, ali put je jako dug, priznaje Galliani, koji misli na modele rasta poput onog kakav je prošla “Atalanta”.

“Kada smo stigli, bila je totalna katastrofa. Ne biste mogli igrati na stadionu, trening-centar bio je u katastrofalnom stanju. Obnovili smo svu rasvjetu”, priča Galliani.

“Monza”, koju je u septembru 2018. godine kupio “Fininvest”, konglomerat kompanija u vlasništvu Berlusconija, od poduzetnika Nicola Colomba za tri miliona eura, sada ima novog predsjednika. Riječ je o Paolu Berlusconiju, sinu magnata: klub je bio u Seriji C, trećoj italijanskoj ligi kada su prvenstva prekinuta početkom marta napredovanjem pandemije virusa korona.

Ekipa koju trenira bivši igrač “Milana” Cristian Brochi imala je 15 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog, a italijanski Fudbalski savez potvrdio im je promociju u Seriji B.

Gallianijev nos i Berlusconijev novčanik dobitna su kombinacija. Klub je uložio oko 14 miliona eura (što nikada niko u toj ligi nije napravio) i planiraju da ovog ljeta ponovo odu u banku kako bi kupili sedam do osam novih imena koja garantiraju promociju u Seriju A. “Nemamo straha od izjašnjavanja o našim ciljevima. Pogledajte SPAL, ‘Crotone’, ‘Parmu’, ‘Novaru’ ili ‘Frosinone’. Ne bi bilo prvi put. I nadamo se da se može ponoviti.”

Berlusconi, koji se od pandemije sklonio u Nicu, oduševljen je napretkom kluba. U Milanu, gdje je postao predsjednik jednog od najuspješnijih fudbalskih klubova svijeta, već je volio sugerirati svoje taktike trenerima. I u Monzi se zabavljao dajući savjete i povremeno je odlazio na stadion. “U svlačionici je prije prve utakmice rekao: Ko vjeruje, taj se i bori, ko vjeruje, prevladava prepreke, ko vjeruje, pobjeđuje.”

Ta fraza postala je moto svlačionice. San je, naravno, ponoviti podvig poput onog koji je izveo u AC “Milanu”, a koji je također bio na dnu kada ga je kupio. Tog ljeta uzeo je čekovnu knjižicu i doveo igrače poput Roberta Donadonija, Danielea Massara, Darija Bonettija i Giovannija Gallija.

I da se ne zaboravi, odmah po dolasku upozorio je osoblje “Monze” da će svi morati ispunjavati njegove estetske kriterije, uzorno složenu odjeću, izgled i ponašanje. Zahtijeva od sviju da budu dobro njegovani, da neće moći nositi bradu i tetovaže i da se sucima obraćaju poput gospode.

Sljedeći članak

Qom se oporavlja

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!