fbpx

BERGAMO UMIRE: Pet puta više mrtvih u odnosu na 2019. godinu

Bergamska općina Nebro imala je 11 smrtnih slučajeva u prve tri sedmice marta prošle godine, a u istom periodu ove godine 121. Riječ je o općini koja ima 11.616 stanovnika i u kojoj je 2017. godine ukupno umrlo 109 osoba, Dakle, za prve tri sedmice marta ove godine više nego cijele 2017. godine

 

Piše: Mahir SOKOLIJA

Talijanska država agencija za statistiku ISTAT objavila je statističke podatke o broju osoba umrlih u Italiji u prve tri sedmice marta 2020. godine za one općine za koje su uspjeli prikupiti potvrđene podatke. “ISTAT je, zahvaljujući sinergijama aktiviranim od Ministarstva unutarnjih poslova na pravodobnom prikupljanju podataka iz Nacionalnog registra stanovnika, (ANPR), u mogućnosti doprinijeti širenju informacija korisnih za razumijevanje situacije u vezi sa zdravstvenom krizom izazvanom virusom COVID-19.”  Podaci su prikupljeni za 5.866 općina, “što je otprilike tri četvrtine ukupnog broja talijanskih općina”.

Lombardija je talijanska regija s najviše potvrđenih slučajeva zaraze, a njena provincija Bergamo ima najveći broj smrtnih slučajeva. U ovoj provinciji živi približno 1.110.000 stanovnika, a podijeljena je u 242 općine. ISTAT raspolaže s podacima za 95 bergamskih općina i to za period od 1. do 21. marta. Prije nego što pogledamo te podatke, treba napomenuti da je broj umrlih osoba za koje je objavljeno da su bile zaražene virusom COVID-19 bio znatno veći u drugoj polovini marta, odnosno u prve tri sedmice marta ukupno je u Italiji registrirano 4.796 smrtnih slučajeva izazvanih ovim virusom, a u ostatku mjeseca 7.603, što znači da je ukupno stanje zapravo i gore nego što to pokazuju trenutno dostupni podaci.

U općinama provincije Bergamo za koje su podaci službeno potvrđeni u prve tri sedmice marta umrle su ukupno 2.493 osobe. U istom periodu prošle godine umrlo ih je 450. Riječ je o povećanju od 454%.

U samom gradu Bergamu, u kojem živi približno 120.000 osoba, smrtnost je u trosedmičnom periodu povećana za 294%, sa 101 na 398. Za usporedbu, u ovom su gradu 2018. godine za 365 dana umrle 1.333 osobe. Za samo 21 dan marta (i to onaj dio mjeseca u kojem se ove godine manje umiralo) umrlo ih je 398. Da razmjere budu još jasnije: dnevni prosjek 2018. godine bio je 3,65, a od 1. do 21. marta 2020. godine dnevni prosjek iznosi 18,95.

Nisu sve općine u provinciji Bergamo u prve tri sedmice marta bile jednako pogođene pandemijom. U nekim je smrtnost uvećana čak deset ili više puta. U općini Alzano Lombardo lani je umrlo osam osoba, a ove godine u istom periodu 83; u općini Brembate prošle je godine službeno zabilježena smrt dvije osobe, a ove je umrla 21; u općini Gazzaniga tri, a ove 39 osoba.

U općini Gorle lani je u ovom periodu umrla samo jedna osoba – ove 23, a da bismo shvatili razmjere treba znati da su u ovoj općini 2018. godine za sve mjesece ukupno umrle 44 osobe i da je to mala općina u kojoj je prema posljednjim dostupnim podacima živjela ukupno 6.551 osoba.

Bergamska općina Nebro imala je 11 smrtnih slučajeva u prve tri sedmice marta prošle godine, a u istom periodu ove godine 121. Riječ je o općini koja ima 11.616 stanovnika i u kojoj je 2017. godine ukupno umrlo 109 osoba,  Dakle, za prve tri sedmice marta ove godine više nego cijele 2017. godine.

U općini Ponte San Petro lani je u promatranom  periodu zabilježena smrt tri osobe, a ove 44. Općina Ranica, u kojoj živi manje od 6.000 stanovnika, imala je povećanje s jedan na 18.

U općini San Pellegrino Terme, u kojoj se proizvodi nadaleko poznata mineralna voda San Pellegrino, u kojoj je živjelo 4.830 osoba, broj umrlih osoba povećao se s dvije na trideset. U cijeloj 2018. godini u ovoj općini umrlo je 57 osoba.

Općina Selvino, u kojoj su prema posljednjim službenim podacima živjele 2.042 osobe, ove je godine u prve tri sedmice marta registrirala smrt 16 ljudi. U istom periodu prošle godine u općini je umrla jedna osoba. U cijeloj 2016. godini njih četrnaest.

U općini Villa di Serio zabilježeno je povećanje smrtnosti od 1.500%, s dvije na 32 osobe, od kojih je 21 muškarac a 11 žena.

Prave razmjere smrtnosti izazvane pandemijom teško da će ikada moći biti precizno izmjerene, jer mogli bismo kazati da COVID-19 ubija na barem četiri načina: izravno, posredno, kolateralno kratkoročno i kolateralno dugoročno. Izravno ubija kada se zarazi i umre osoba koja prethodno nije imala nikakvih oboljenja; posredno ubija kada umre osoba koja je imala neka druga oboljenje pa je zaraženost COVID-om “ubrzala” smrt (u nekim slučajevima riječ je o bolesnicima koji su bili u poodmaklom stadiju bolesti, a u nekim su to osobe s hroničnim oboljenjima koje su na osnovu kliničke slike mogle (uz lijekove) živjeti još godinama ili decenijama); kolateralno kratkoročno ubija kada zbog zagušenosti zdravstveni sistem ne može adekvatno zbrinuti bolesne osobe koje nisu bile zaražene virusom; kolateralno dugoročno virus ubija usljed ekonomske, društvene i političke krize koja će uslijediti: razbojništva, bankroti, alkoholizam itd.

Ipak, kada jednom pandemija prođe i kada se saberu svi dostupni podaci o broju umrlih te usporede s višegodišnjim prosjecima, imat ćemo barem približno tačne brojeve a koji će, sudeći po onome što se vidi iz predočenih trenutno dostupnih službenih statističkih podataka, biti znatno viši nego što se prvobitno mislilo i što su to prvi rezultati pokazivali.

(Statistički podaci korišteni u ovom tekstu dostupni su na stranicama: http://dati.istat.it/;

http://www.comuni-italiani.it/016/lista.html)

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!